Kryzys Repo 2019 jest hasłem kluczem którego potrzebowałem, reszte już sobie doczytam,
jeśli chodzio postanowienia z Kingston, to chyba zostanie mi do obejrzenia film, bo 176 stron .pdf, niekoniecznie bede chciał zaraz czytać. A może odpowiadające 2 godziny na skan dokumentu będą lepszą inwestycją?
Proces odpinania waluty od zmagazynowanego w skarbcu złota dokonywał się na raty.
Bretton Woods ostatecznie pogrzebany został 1 stycznia 2000 roku. Tego dnia drukarze z SNB zerwali ostatnią kotwicę w postaci parytetu złota w ilości drukowanego franka szwajcarskiego.
Od tej pory żyjemy w systemie w którym wartość waluty wyznaczana jest centralnie i administracyjnie przez urzędników z banków centralnych a co za tym idzie gospodarka zachodu przeszła na ręczne sterowanie. Mamy ponownie gospodarkę planową.
Kryzysu repo z września 2019 nie oceniam jakoś szczególnie - w przeciwieństwie do niedawnej decyzji Rosji o zerwaniu połączenia dolara FED z ropą naftową i gazem. W porównaniu do znaczenia decyzji Rosji o przejściu na rozliczenia w rublu inwazja Ukrainy jawi mi się jako ustawka, działanie odwracające uwagę od prawdziwej naparzanki odbywającej się pod stołem.
To starcie rozstrzygną Chińczycy - na razie udają że pozostają neutralni.