O czym szumią upadające ustroje.

Kanton Zurych jest jedną dużą bańkę franków w plecy, z tego co słyszałem. Mówimy o jedynce z dziewięcioma zerami. Tyle kosztowało kanton ratowanie kilku szpitali a konkretnie poratowanie kartelu kilku tłustych klanów które rządzą Kantonem od dziesięcioleci. Odniosłem również wrażenie że ostatnio gęstość radarów w kantonie Zurych uległa zwiększeniu.

No ale duża bańka franków to nie w kij dmuchał i gdzieś trzeba ją znaleźć.

5 Likes

A laboratoria dostana w tym roku kolejne zmniejszenie cen z oficjalnego cennika… -10%
Ostatnio ciachneli tez 10% jakos 2 lata temu. Wystarczylo pare artykulow, ze laby daja kickbacki lekarzom za zamawianie :smiley:

5 Likes

jak przyjechalem w 2013 do CGHH to anestezjolog dostawal 250.000 CHF rocznie - nawet jak byl schissusländische Nutte czyli gowniana usländerka kurwa.

Teraz na rozmowie bywa tak …mhmmm ma Pan specjalizacje spoza Szwajcarii wiec to sie nie liczy prawie a studiowal Pan tez nie w Szwajcarii - to jedyne co mozemy zaoferowac to sniadanie i obiad w naszej kafeterii bo dla nas nie ejst Pan lekarzem…

Niektorzy z laskawcow oferuja 50.000 CHF rocznie - bo Panu starczy bo Pan schissusländer. No i ja na rozmowie mowie - isch bi iiin Aldi Kind - w Aldi placa wiecej.

Wiec jak sie czlowiek nie sypia z ordynatorem to moze miec pecha.

Oczywiscie minimum 50 godzin tygodniowo. Ale to nie jest problem. Problemem jest zbyt duza ilosc szpitali i lekarzy, ciagle mowi sie ze za malo…

Gdyby nie bylo frajerow bioracych etacik za 50.000 chf to by nie bylo ofert. Znajduja, to nic osobistego, to tylko biznes.

Tymczasem moj kolega w Polsc ebez specjalizacji jest bo byl ale stwierdzil ze nie beda go jak szmate traktowac i powiedzial ordynatorowi - zeby przeprosil bo mu …

Siedzi na wsi gdzie towarzysz dyrektor z powiatu chce miec lekarza - no i spi sobie tam w nocy. Siedzi sobie na zapyzialej wsi gdzie ejst prawie 10.000 mieszkancow co na Szwajcarie to jest duze miasto - no i ma 88.000 PLN miesiecznie a w nocy moze jak ma pecha 3x wstaje.

Helweci nadal mysla, ze jestesmy 50 lat temu.

7 Likes

Import tzw human resources to standardowe rozwiązanie.

W Kanadzie importują 400k rocznie. Zgaduję, że z Indii, bo tam mnogo i mówią po angielsku. Z Chin mało spotykam, bo oni nie umio w angielski, i też ich tam indoktrynują ‘nie uczcie się, wszyscy się uczą chińskiego, bo jesteśmy potęga’…

5 Likes

w Polsce jak widać jest inaczej niż w Szwajcarii:

• ktoś śpi (kolega w Polsce na nocnych dyżurach), żeby nie spać mógł ktoś (Medyk)

prawie jak u Szekspira:
“Niech ryczy z bólu ranny łoś
Zwierz zdrów niech przebiega knieje
A ktoś nie śpi po to aby spać mógł ktoś
To są zwyczajne zwyczajne dzieje…”

wychodzi na to, Medyku że to Ty jesteś tym łosiem :wink:

3 Likes

z Indii to przez te ich dumnie prężące się imiona o których opowiadał Russell Peters:
https://www.youtube.com/shorts/Vtt37jlFCPk

:wink:

2 Likes

Testowałem kiedyś łącze DSL znajdujące się 30 km od Bramy Brandenburskiej. Mówimy zatem o stolicy Rzeszy, gospodarczej potędze świata.

Łącze miedziane, sprzedane klientowi jako 100/30 mb/s.
W realu wydajność łącza wygląda tak:

100/30 w teorii to jeszcze nie jest tragicznie (@MedicusHellveticus może widzieć to inaczej) ale 3/30 w praktyce oznacza że strony internetowe przestają się ładować.

Gospodarczy motor Europy, finansowa podpora Ujni Europejskiej.

4 Likes

Tak mi się skojarzyło, że ten tekst pamiętam z broszurki propagandowej gdy uczyłem się czytać. Były takie książeczki “poczytaj mi mamo” i tam po lewej był ten właśnie tekst (bez łosia) a po prawej uśpione miasto i wizerunek niebieskiego, bijącego serca Partii podpisany “ktoś czuwa aby spać mógł ktoś”.

Zastseka wojewódzkiego z ramienia słuchając jak wysepleniam konotacje z tego wynikające jakoby zbójcy w nocy grasowali i Pan Milicjant ich poskramia zwrócił mi uwagę, iż ten reprezentacyjny Pan Milicjant to nie jest ten, który rani w lochu łosie, które pochwycono w miejskim lesie po zmroku. Po czym wyciągnął z półki tę książkę gdzie do fragmentu były dodane jeszcze łosie, czarownice i królobójstwo wyjaśniając, że te które zdrowo przebiegają knieje to są właśnie zbójcy, których Pan Milicjant łapać wcale nie musi.

3 Likes

Milicjant nie musiał łapać wszystkich - był jeszcze AS;)

2 Likes

@gruby widac ze masz przeciazenia tam - za duzo userow podpieli do VDSL2ama
@Ubuntu:~$ speedtest
Retrieving speedtest.net configuration…
Testing from UPC Schweiz (178.82.19.176)…
Retrieving speedtest.net server list…
Selecting best server based on ping…
Hosted by PVDataNet (Milano) [204.09 km]: 14.611 ms
Testing download speed…
Download: 8226.21 Mbit/s
Testing upload speed…
Upload: 4724.02 Mbit/s

To lacze kosztuje mnie 0.75 kebaba miesiecznie - jest ujowe, jednak starcza.

providera init7.ch nie wpuszczaja bo nikt by nie kupil od nich nic

3 Likes