Nie.
Zbyt egzotyczne.
Tak.
Skrajna egzotyka.
Jest to równie popularne w obrocie monetarnym jak złoto u plebsu.
Nie.
Zbyt egzotyczne.
Tak.
Skrajna egzotyka.
Jest to równie popularne w obrocie monetarnym jak złoto u plebsu.
Pallad jest dla przemyslu do katalizatorów w postaci siatek, gąbek etc. W dużych ilościach i oni mają na to pieniądze
Palladium ten jest kupowany przez.przemysl po oierwsze po trochę innych stawkach niż leszcze.
Kupowanie palladu traktuj sobie hobbystycznie.
Porównanie jest mniej więcej takie jakbyś szedł do cukrowni po 250g cukru a tam panowie z Zakładów Przemysłu Cukierniczego Wawel rozmawiają o dostawach a w tle Coca Cola Company mówi a może kupię u Was…
Najczęściej w stopach z udziwnioną nierdzewką - zachowało mi się kilka próbek o różnej gęstości splotu. Tam tego palladu ledwo co jest.
Pallad jest jedynym znanym rozpuszczalnikiem wodoru. Wodor rozpuszcza sie w palladzie i wystepuje w okreslonych warunkach w formie atomowej w nim.
Witajcie wiec male komfortowe samochodziki na wodor, takie jak fiat 500, bezemisyjne i wow, jak super, az Greta dostaje skurczy orgazmicznych… No ale Pallad w tej ilosci jest na planetoidach odleglych od Ziemi o lata swietlne a wiec…
Z tego co wiem od jednego lekarza w Zurychu, co kilka sztab Palladu mial w garazu na kocu na polce obok WD-40, lyzki do opon, prostownika etc. to on sie kiedys sfrajerzyl kupujac to w celu spekulacyjnym bo kupil po cenie 80% spot. A kupowal Unilever (taka to mala firma, zatrudniajaca cos kolo 220 tysiecy ludzi ) prawdopodobnie do celu produkcji margaryny (tam jest nikiel/pallad do utwardzania tluszczow nienasyconych wodorem) i on mial jakies kontakty i sie podczepil. Kupowali on Norylski Nikiel wiec…
Eeee… nie, to tak mają wszystkie ciała stałe o strukturze wystarczająco krystalicznej, że wodór je gnębi i koroduje. To co zachodzi na palladzie to jest jedyne w swoim rodzaju “utlenianie” powierzchni wodorem - to tego nigdzie indziej nie grają bez udziwnień. Rezultat jest podobny do utleniania aluminium bo powoduje “pasywację” wodorem i nie rozsadza struktury.
Nie wspomnieli, że ten wodór jest później dość drogo palladowi odebrać?
Nawet jakby był w pół drogi do Księżyca to dalej jego sprowadzanie na planetę lokowałoby go powyżej ceny śniegu z Kolumbii.
Więc ceny nie mili w uncjach^^
https://twitter.com/oriental_ghost/status/1467033969862463490?s=20
Groźba dużego konfliktu w Azji, Europie i Bliskim W. a złoto i $ stoi w miejscu. Jak to możliwe ?
Jakie groźby taka zmienność.
No właśnie.
tak z nudów^^ zamówiłem afrykanera z mennica skarbowa zamówienie 25.11.2021 dostawa 14 dni…oczekują na dostawę…
Przed chwilą Britannia u jednego z polskich dealerów poniżej 107pln dostawa w 31 dni, ale nie to jest najciekawsze. Twierdzą, że skupują po 97.
A ja po 30, co tam - skupię jak mi kto dopłaci^^
Skoro skupują to czemu dostawa tyle czasu?
No też właśnie pomyślałem, że co to za interes, jak w całości lecą na zamawianiu za kasę klientów i to w czasach, gdy ciągle pieniądz jest tani. Kiedyś któraś z tych firm w końcu nie odda płaszcza i co im kto zrobi. Ale sam pewnie przyznasz, że ten spread między ceną skupu i przedpłaconej sprzedaży to zazwyczaj bliżej 20, a nie 10% oscylował w tych wszystkich “mennicach”…
Na rynku stopy są już ponad 50%.
Jak chcesz pożyczki to tak to teraz wygląda.
Na metalach lokacyjnych NiE MA złota w dostawie poniżej 28 dni. Żadnego !
Ściągneli towar z półek.
P.S.
Srebro też.
pytanie czy będzie w 28 dni ja na afrykanera czekam 23 dni a miało być 14…
Przupuszczam że wątpię.
dostałem info na maila ze afrykaner w drodze do mnie…
@SGE

@SILVER INDIA
@PPI
ECB’S KAZIMIR SAYS IF INFLATION OUTLOOK CHANGES FOR 2023, 2024, ECB WILL HAVE TO ACT
porozmawiajmy o zwrotach z inwestycji w języku barbarzyńców. Podrzucam aktualne zrzuty ekranów bo sam nie wierzę w to co mi jeden z większych szwajcarskich handlarzy reliktem próbuje przekazać.
Zapytałem się szwajcarskiego oddziału sklepu internetowego firmy proaurum co też ma do zaoferowania jeśli o złote monety jednouncjowe chodzi. Dzisiaj. Na magazynie.
Oto odpowiedzi.
Już na trzeciej stronie serwer się wykrzaczył.