Beka z Czyrcza

Tak, ale ci sami ortodoksi w Izraelu mają 6+. Więc to jest ta sama krzywa, tylko są przesunięci w czasie. I jak to sam napisałeś “bezdzietny, to możesz próbować robić karierę na “wolnym rynku” u gojów, bo cię do fruktów community nie dopuszczą.”, ergo ten model jest subsydiowany tym, że istnieją goje. Dlatego my w Polsce żyjąc w paradygmace “wszyscy Polacy to jedna rodzina” nie bardzo możemy to osiągnąć bez importu niepolaków.
Z resztą trochę znam postziemiańskie elity Rzeczpospolitej i tam dzietność jest jak u ortodoksów w NYC. Tyle, że to jest pompowanie liczebne klasy posiadającej a niespecjalnie produktywnej. Dużo wodzów mało indian.
- czy syn porucznika może zostać generałem?
- nie bo generął też ma syna
Jako zbiorowość Homo œconomicus chcemy zwiększyć dzietność na przedostatnich (od dołu) szczeblach piramidy, by ambitni młodzi ludzie z nizim szli ryć w kopalniach, strzelać w okopach i pracować 80h/t 9-6-6 w biurach i fabrykach. A nie by mieć więcej ąę dyrektorów i rentierów. Więc to nie jest żadne rozwiązanie, bo to ten sam problem top-heavy hierarchy co obecna odwrócona piramida. Parafrazując moją Babcię “kierować chce każdy a robic nie ma komu”:slight_smile: Dlatego jest to problem strukturalny, no ale może AI rozwiąże ostatecznie kwestie ludzkości. Albo Władymir kwestie miast, uprzemysłowienia i cywilizacji:)

Owszem jednostkowo Twoje rady są ok, natomiast na poziomie zbiorowość można je łatwo wyekstrapolować do “world is my Wołmontowicze i hajda”:), Co ja pozwole sobie złośliwie przerysować - jak mnie ktoś pyta : jak żyć/Что делать? odpowiadam: być młodym, zdrowym, pięknym, bogatym, mądrym, kochanym, charyzmatycznym i szczęśliwym. Ale ja mogę dawać takie głupie rady, bo jestem formalnie z wydziału matematyki:)

Trzech ludzi leciało balonem, ale stracili orientację i postanowili dowiedzieć się, gdzie się znajdują. Obniżyli lot i widząc na dole człowieka, zapytali:
- Czy może nam pan powiedzieć, gdzie jesteśmy?
- W balonie - odpowiedział człowiek na ziemi.
- Pan zapewne jest matematykiem.
- A po czym to wnioskujecie?
- Podał pan odpowiedź prawdziwą, precyzyjną i zupełnie bezużyteczną.
- A panowie zapewne są inżynierami.
- A skąd taki wniosek?
- Po pierwsze: nie macie pojęcia, gdzie jesteście i jak się tam znaleźliście, po drugie: prosicie o pomoc matematyka, a po uzyskaniu odpowiedzi dalej nic nie wiecie i winicie za to matematyka.

tak właśnie, wysokościowce apartamentowce to nasze posągi z Wyspy Wielkanocnej.

PS w temacie polecam bardzo dobry dokument Pianoforte jest na Hbo Max w PL

Bo w modelu Igrzysk Głodowych gdzie masz 5-10-15 lat na przygotowanie, a potem wygrywa 1 na 100000 to lepiej spędzieć 15 lat na jedzeniu/picu/popuszcaniu pasa a potem odejść do Valhalli z bronią w ręku, ale co człowiek na używał życia to jego:) z geometrią boiska nie wygrasz.

7 Likes

Ortodoksi w Izraelu nie płacą podatków oraz są zwolnieni ze służby wojskowej. Jeden z miejscowych sądów co prawda niedawno uznał że to zwolnienie od służby wojskowej to jednak przesada ale ministrowie fundamentalistów pogrozili premierowi palcem i pozostało po staremu.

6+ u ortodoksów w Izraelu to chwilowy wynik, napompowany sterydami socjalkroplówki.

żal odchodzić już.

5 Likes

Zauważ, że pod warunkiem zwolnienia ze służby. To sensowne - masz populację która wojuje z bronią w ręku oraz populację, która wojuje z bronią w pochwie.

Wspomniano na forum modeli eksportowych :slight_smile:

Znaczy wykluczy ęą dyrektorów :slight_smile:
I zrobi to samo taniej :slight_smile:
A może nawet tak nie spier… roboty.
No to jest jakaś koncepcja.

Władziowi Jankesi załatwili akcję szybkiego przejęcia Kijowa po czym Kijowowi załatwili akcję spacyfikowania armii Władzia. Miłośnicy pokoju normalnie, dobroczyńcy ludzkości :slight_smile:
Aby wszyscy robili swoje długo i skrzętnie :slight_smile:
Jak się czyta po latach całość tych machlojek to Jankesi grajo epicko i widać że kantują, ale nigdy nie wiadomo kogo.

Więc jeśli jakieś fabryki miały powstać w Polin to Wladziowi przypadkiem uda się je spalić i wtedy na zgliszcza przybędzie kawaleria, a Władzio przyzna, że to jego żona - Pomyłka, i generał durak, bo on kazał napaść Panamę, a tamten chciał oszczędzić na paliwie.

Ale można boisko przemodelować artylerią.

2 Likes

Jak nie być kantowanym i jeszcze z tego jankeskiego kantowania korzyści odnosić?:thinking:

Ok, widzę swój blind spot.

Sobie zadaję pytanie, jak? Choose your parents wisely jest, zdaje się, pierwszym niezbędnym krokiem.

Cóż, C’est la vie!

3 Likes

Jak podrywam panie na apkach czy irl to im często pokazuję zdjęcie ciemnego piwniczkobunkra na działce oferując lokum i regularne gwałty, a jak będą grzeczne to nawet posiłki i prysznic. Skuteczność, zaskakująco lub nie, około 80%. Jest duży popyt na tego typu usługi, zresztą wystarczy sprawdzić co panie czytają i oglądają. Wesołego 2025 wsjem druzjem :slight_smile:

7 Likes

Karcherem!

Pamiętam, że mnie to kiedyś dziwiło, ale wyrosłem z rozważań nad babską naturą.
Przed użyciem wstrząsnąć - zrozumiałem instrukcję.

Czasem wyrażają zdumienie, że chłopa nie kręci aby je bić. Mimo, że rozumieją wyjaśnienie racjonalne, że jakby chłop miał powód przypier… to różnica w masie mięśni gwarantuje, że nie będzie co zbierać i czego używać. No ale skoro pani potrzebuje dostać pasem to można od niechcenia machnąć.

12 Likes

Team z GTBT pochylili się też ostatnio nad dyskutowanym przez nas problemem… pesymistycznie to wygląda.

2 Likes

Myślałem o tym… i trzeba było napaść sąsiadów. To jest na zachód wyemigrować i tam pod kroplówką socjalu się mnożyć bez opamiętania. Przy czym trzeba by takiej diasporze swoją edukację zorganizować, żeby się nie wynaradawiała… ale to tylko takie myśli nieuczesane :thinking:
Bo do ich realizacji jeszcze chętnych pań do tej akcji trzeba :point_up:

3 Likes

Znani mi rodacy na wychodźtwie raczej zapieprzają od rana do wieczora celem zapracowania na marności. Kiwać biurwę na socjalkroplówce to raczej nie jest nasza specjalność.

Co innego jugole, maksymalnie opaleni, albańce i turbany. Ci są wirtuozami w dojeniu socjalu.

5 Likes

Dlaczego właściwie? Jakieś teorie?

Skoro jest się od kogo uczyć, to czemu rodacy tego nie czynią?

4 Likes

Z trzech powodów:

1. Bo by ich rodzina wyśmiala, że na zachod na socjal jadą. Tam się jedzie awansować spolecznie, a nie zasypywać doliny.
  2. Najgorsza robota na zachodzie jest lepsza niż dowolna w kraju.
  3. Honor, ktoremu socjal jako chodzenie po prośbie uwłacza.
4 Likes

Mamy to!

Na pęczki było kiedy organizowałem akcję.

Naszą nie, ale potomstwo w to umie.

Kultura zapierdolu - musimy wymrzeć.
Dlatego z takim wytęsknieniem spoglądamy w Niebo.

Komunistycznych drzew się nie przesadza.
Jesteśmy zaszczepieni na socjal, socjalizm, soccokolwiek. Natychmiastowa reakcja obronna.

Coś w tym jest…

5 Likes

Już nawet ci z wiechruszki mają jej dość

2 Likes

Była szefowa prowincjonalnego biura jednej z wielu firm programistycznych to jeszcze nie jest wierchuszka. To taki kapo pilnujący żeby raporty idące z oddziału do centrali były odpowiednio zielone.

Owszem, szefowała lokalnej fermie klawiatur. I tyle. Takich ferm w Polszy dostatek.

7 Likes

Podsumowałbym to zdaniem:
Pańszczyzna, masz to Polaku we krwii.
Ps. I uprzejme sie prosi krwi nie mieszać, żeby tego nie rozcieńczać xD

2 Likes

Jacyś potomkowie tych niby ślachetnych panisk mogli się ostać i genealogię na tyle znajo, że wiedzą ile się tam z włościan i mieszczek dobrało ostatnim stuleciem przynajmniej.
W tej grupie też pewnie są warstwy bo ślachta osiadła, biznesowa, od utrzymywania gospodarki w ruchu to się chyba tak za dużo od chamstwa nie różniła czymkolwiek poza zadzieraniem nosa dostępem do czasu wolnego na łedukację, zajęciu i utrzymaniu stanowisk, a dalej to już eugenika przemysłowa robiła resztę.

Niby byliby gdzieś ci odważni, potomkowie szarżujących czy spod ułańskiego czaka. No ale jeśli takie cechy mieli to w warunkach zastanych szansa wyginięcia mogła być istotna.

Więc nawet jeśli nie każdy jest potomkiem włościan to konwergencja robi swoje.

4 Likes