Kanał Sueski został zablokowany

A tu inny powód czopka jest podany
https://www.aljazeera.com/news/2021/3/30/egypts-sisi-warns-ethiopia-dam-risks-unimaginable-instability
takie tam

3 Likes

Jakie to ma znaczenie skoro właścicielem kanału jest USA?

1 Like

Dlatego pod linkiem był dopisek " takie tam" a w domyśle kolejne bajki

2 Likes

Może osiołek był sobie pomyślał inaczej. Ten kontenerowiec, pociągi, a teraz tama jakaś taka dziwna :wink:

2 Likes

Wszystko teorie spiskowe - to jest po prostu seria niezwiązanych przypadeczków jak zboczenie EU na komuszyzm.
Tam jest samorzutnie generowany bajzel taki, że nie można dojść kto tam właściwie mógł maczać łapy i po co. Zrealizowana tym wiele sprzecznych interesów i w zasadzie nie napsocono tym co mogą oddać, a najwięcej mogli stracić w rozliczeniach.

2 Likes

Turcja planuje wybudowanie kanału łączącego Morze Czarne z Morzem Marmara na zachód od Bosforu. I wcale nie jest pewne czy ten kanał będzie otwarty dla żeglugi zgodnie z regułami porozumienia z Montreux gwarantującego prawo do swobodnej żeglugi przez Bosfor i Dardanele dla jednostek handlowych.

Jeszcze brakuje żeby Brytole zablokowali Gibraltar a Malezja zablokowała Cieśninę Malakka i cały ten globalizm pójdzie się walić.

4 Likes

Znaczy przez miasto? Na tym terenie archeolog większym szkodnikiem niż ekolog^^

To Montrą to nie mogę znaleźć na mapie Turcji, ale jak się na niej znajdzie to i porozumienie zacznie obowiązywać jak własne^^

O tych dwóch ostatnich to decyduje USA.
Mnie pasuje żeby wszystko zablokowali, jestem po stronie podażowej kordonu i będę wtedy zmuszony produkować, a mój kasjer będzie musiał z żalem podnosić ceny. Bo teraz nie może przez to ryzyko, że wyślą robotę gdzie indziej. Ale jak się nie da wysłać to zamawiający będzie skazany na mnie i podobnych do mnie. A przecież jesteśmy miłymi ludźmi i wszystko dla Was wyprodukujemy.
No ale przecież nie za darmo^^

Pisałem żeby się ustawiać po odpowiedniej stronie kordonu od lat bo bałkanizacja idzie.

4 Likes

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Istanbul_canal_map.svg

Dlatego Sułtan dekretem z 2018 roku przyznał sobie prawo do wypowiadania w imieniu Turcji umów międzynarodowych bez pytania się swojego parlamentu o zdanie.

3 Likes

Czyli przez miasto, jeszcze może przez lotnisko?
Nie żebym przypadkiem dość dokładnie znał ten fragment mapy.
To będzie niezła przeprawa, bo tam ślady wielkości narodu warstwami leżą. Ileż epickich doktoratów da się z tego wykopać - takie rycie nie może się zmarnować^^

Ogłoszenie się Sułtanem stanowi o tym per se, no ale najwidoczniej parlamentarzyści nie ogarniają tytulatury i wynikających z tego konsekwencji.

2 Likes

trafnie! kolejny przypadeczek, bardzo proszę. Poza wszelkimi wspomnianymi tu interesami także opec się to opłaca, podbija cenę ropy nie pozwalając jej spaść poniżej 60usd

https://trib.al/zV0LgYX

3 Likes

No tak to jest, jak się odstawi maszyny w czasie nieprzewidzianego postoju a potem gna po kanale, bo odkorkowali…

2 Likes

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/pierwszy-w-historii-komercyjny-rejs-wisla-z-ladunkiem-kontenerow-5061983

Bolska Stronk!

Innowacje!

5 Likes

Po prostu przecierają szlak. Nie było nikogo, kto by potwierdził taką możliwość, więc próbują metodą prób i błędów. Ciekawe, czy całość operacji będzie kosztowała 1/3 kosztów przewozu TIR’ami…

2 Likes

Na 150km? To trzeba i tak przeladowac na tiry. Rozumiem, że to próba mikrofonu ale wyjdzie ich to z 3x tyle co ciezarowkim.

2 Likes

Spoko, na razie ściemniają, że wodą można kontener przetransportować na ponad 350 km za takie piniądze, jak tirem na 100 km.
To chyba reklama…

2 Likes

Bo mozna!

Ale przeladowac?

3 Likes

Dlatego napomknąłem, że reklama garnków przez domokrążcę…
Nikt nawet nie zająknie się o kosztach całkowitych…

2 Likes

Jak się ma odpowiednio uzbrojone nabrzeże - najbliższe takie urządzenia pewnie gdzie przy torach^^

Takie budowanie kolei na wodzie.

1 Like

Jak to szło? Najlepsze interesy robi się na wielkich, słomianych inwestycjach a za pół ceny to on może sobie latać z twoją żoną (no mniej więcej). Coś tam jeszcze o konsultantach było.
@impeer nie stać Cię na koniaczek^^

Szkoda że nie postanowili tego wysłać sterowcem. Byłoby spektakularnie. Zawsze jeszcze Musk jest w odwodzie ale musi opanować lądowania.

1 Like

Są takie plany wdrażane obecnie.

2 Likes