Literatura podstawowa

Silniki spalinowe są produkowane od ponad stu lat. Są firmy z tradycjami co się tym zajmują od czasu wynalezienia tablicy rejestracyjnej. Jeśli jakiś silnik jest dobry to na pewno go kupią i wdrożą do produkcji kierując się tym - ile można na tym zarobić.
W Polin jest mnóstwo producentów silników?
Czy ktoś liczy że w tych warunkach biznesowych ktoś się będzie pchał w Kastostanie na rynek?

Wróżka, nie jestem ale sądząc po tym co w artykule wspomniane to wynalazca nie zdaje sobie sprawy z geopolityki nic a nic. Ja bym się nie zastanawiał tylko sprzedał ( jakby ktoś chciał kupić)z drugiej strony patrząc po co ma ktoś kupować jak może mieć za pół darmo w ramach wywiadowni…

2 Likes

Pewne rozwiązania taniej kupić niż ukraść. Zwłaszcza że wbrew obiegowym opiniom wcale nie tak łatwo jest wymyśleć sposób produkcji iPhone mając iPhone w ręku. Chińczycy mają całe przedsiębiorstwa mające na celu tylko skopiowanie produktu i wymyslenie technologii produkcji. Bardzo ciężko znaleźć szpiega który będzie kompetentny zarówno w byciu szpiegiem jak i byciu konstruktorem technologiem żeby to wydajnie gdzieś indziej zmontowac

2 Likes

@3r3 A Ty nie chcesz może kupić inżyniera Szymkowiaka z jego silnikiem? Coś czuję że mógłbyś parę śledzi namówić na sypniecie maszynami i ludźmi

Fajny temat. Szkoda że Niedorzecze jest Niedorzeczem bo będzie jak z komputerami osobistymi, grafenem niebieskim laserem czy czym tam jeszcze

2 Likes

Nie. Silniki spalinowej są w produkcji od ponad stu lat - spóźnił się, wystarczyło iść na złomowisko i znaleźć gotowy produkt.

Kopalnia durniów jest wielkim dobrem całego kontynentu.

1 Like

https://wiadomosci.radiozet.pl/amp/full/149032/Polska/Jan-S.-kazal-wysadzic-auto-z-Ziobra.-Ujawniono-szokujace-informacje

1 Like

Sto tysięcy złotych za usunięcie ministra ?

Podejrzanego powinni skazać raczej za obrazę majestatu tow. zero.

3 Likes

taa. material rozszczepialny w tej cenie.

toz to PR rzundowy majacy oslodzic image krwawego Robespierra. Jaki Kraj, tacy Robespierrowie bzw. Dzierzynscy

1 Like

https://nczas.com/2019/06/03/masowa-obnizka-podatkow-na-wegrzech-budapeszt-pobudza-gospodarke/

https://kresy.pl/wydarzenia/sejm-winnicki-usuniety-z-mownicy-za-pytanie-o-powody-zdjecia-ustawy-anty-447-z-porzadku-obrad-video/

1 Like

Już nie będę wystawiał nowego wątku bo słabo ciagniecie ^^
https://www.tvp.info/43065031/antyterrorysci-kradli-sluzbowa-amunicje-przekazywali-ja-preppersom?fbclid=IwAR3ylNcDmWyu7pcvBs_1UPgDG6_uYNDIixANNeavuZWCEVvbRqYXA-mesAY

Zastanawia mnie tylko ich motywacja. Kasa czy ideolo ? Jeśli kasa to w krótkim terminie czy raczej liczyli na profity w ramach jakiejś większej akcji po przetasowaniu?
@Dziurkacz tak że snów i urojen, to faktycznie taka amunicję co oni kradli to się nie da ciszej gdzieś zdobyć? Czy może to było tak że taki mieli kanał to po prostu brali ?

2 Likes

“Ekstremiści” czy “preppersi”, bo to chyba jakby nie to samo. Chyba, że to taki fakt medialny, że niby każdy pijak, to złodziej.
Zdobycie amunicji jest banalnie proste. Prostsze, niż zdobycie strzeladła.

1 Like

Każdego rodzaju amunicji ?

1 Like

Z takich, co AT używają, to tak, bo oni tam przecież z małymi strzeladłami biegają.
Takie, co potrzebują własnej trakcji, to już jest problem, ale to nie ten kaliber (nomen omen)

1 Like

Ideolo, przecież to prepersi pozapisywali się do AT.
Po to właśnie rozdrabniamy instytucje naszymi lemingami aby wszystkim żyło się lepiej.

Najważniejszą motywacją wyprowadzania służbowej amunicji jest lenistwo - przydział jest, jechać na strzelnicę się nie chce, niech pasjonaci dostaną.

Kasy z tego nie ma prawa być przy takich ilościach. Tam piszą, że przez 7 lat wynieśli zapas na jeden dzień solidnego szkolenia plutonu, wart w porywach tyle co jeden samochód (raczej używany). Ale prędzej pewnie znajomym gratis albo za flaszkę puścili.

A jak dają, to się bierze, choć to samo można kupić owinięte w papier. W Niedorzeczu to norma. Pieróńsko słynna jednostka bywa w pewnych okolicach najtańszym źródłem 5,56. Sam oczywiście absolutnie przenigdy nie zużywałem przydziałów powiatowego schroniska dla psów, usłużnie aportowanych franco.

1 Like

niektora amunicja jest tylko dla wojska.

chociazby w domu mam FN Five Seven gdzie nie moge bez specjalnego biurwiego papieru kupic specjalnej amunicji.

Ale tez swego czasu mialem od Kantonspolizei - 4 paczki dostalem, rozpisano zuzycie.

1 Like

I wcale takiej “tylko” nie mam ^^

Najzabawniejsze, że chodzi taniej od zwykłej - właśnie ze względu na ten tryb pozyskiwania od niezorientowanych w realiach rynkowych buców tanich i uczynnych.

Mundurowi to jedyni ludzie na świecie, którzy nie lubią sobie postrzelać.

1 Like

Ja okazyjnie strzelam choć broni w domu pełno, żona moja ma nawet karabinek automatyczny służbowy i jest zawsze problem jak się na urlop jedzie bo mimo iż zamek w koszu na.pranie a sprężyna i inne elementy w garażu w skrzynce narzędziowej to myśli się że kurcze gdyby włamanie było …

1 Like

Medyku, ja tak z innej beczułki, ale nie chcę tak specyficznego tematu zakładać.
Znajoma właśnie urodziła dzieciaczka. Prawie 60 cm, prawie 4,5kg. Musiała przez cesarkę.
Moja córa niewiele mniejsza się urodziła. Położne mówiły, że to z powodu suplementacji dzieciaczki rodzą się coraz większe, ale jak patrzę, to takie wymiary - toż to hipertrofia.
Kojarzysz o co tu chodzi?

1 Like