Nowy ład

Gruby tyle wiesz ale nic nie rozumiesz- trzeba bronic wolnych mediow a tu szykują zamach na tefałen wiec w ramach walki o wolne media brońmy tefałenu.
1 Like

Po co bronić coś co nie istnieje ?

Równie dobrze można powołać Społeczny Komitet Obrony Liczb Urojonych i organizować marsze potępiające zamach na uniwersalną prawdę zawartą w równaniu i² = -1

To równanie jest równie prawdziwe jak uniwersalna prawda o tym że za ocipieniem klimatu stoi człowiek a ziemia jest płaska. Albo odwrotnie, te dogmatyczne prawdy etapu już mi się do końca pod kopułką pozajączkowały.

Więc kogo dziś kochamy, kogo nienawidzimy ?
A kogo jutro będziemy ewaporować ?
A pojutrze z kim walczyć ?

1 Like

Ten system jest martwy i toczą fo robaki. Juz nikogo do niczego specjalnie nie przekonuję bo te wolne media pozabijaly jakiekolwiek oznaki myślenia i nawet tzw chłopskiego rozumu. Mlody jestem to doczekam końca tego balu a moze sił starczy to wezme udzial w budowaniu czegos sensownego. Jak tak dalej pojdzie to za rok poltora bede musial pobudowac sobie zapasową kwatere na jeszcze głębszej prowincji aby cieszyc sie życiem i odciąć od tego bajzlu.

3 Likes

“Podczas wojny ideologicznej zabijają się nawzajem nieznajomi na rozkaz tych którzy się znają ale którzy nawzajem się nie zabijają”

• marszałek polowy Erwin Rommel.
7 Likes

lex TVN
Młodzi nie oglądają telewizji. Netflix i inne tytuby okładają im świat w głowie.
PiS walczy o głoszy emerytów.

A przy okazji…
Przeczytałem, że w trakcie protestów niejaka Babcia Kasia ugryzła policjanta. Spodobało mi się, to o niej poszukałem i znalazłem coś całkiem śmiesznego. Okazuje się, że przy innej okazji Babcia spuściła łomot innym policjantom za co oni ją przed Oblicze zaweidli.
A Oblicze na to:
Funkcjonariusze zasługują na szacunek oraz ochronę państwa i obywateli, należy podporządkowywać się ich poleceniom, szczególnie w sytuacjach trudnych. Niemniej ta ochrona działa wtedy, kiedy postępują w granicach prawa.

Czyli:
Jak psy łamią prawo, to można im zgodnie z prawem spóścić łomot. Tak orzekł Sąd i nie należy się z Sądem kłócić.
Psy łamią prawo niemal zawsze.

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/babcia-kasia-niewinna-sad-odrzuca-odwolanie-policji/1gqcpz7

Tak czy inaczej policja nie ucieka przed Babcią Kasią tylko dzielnie stawia jej czoła. Jest to poniekąd pocieszające.

4 Likes

Pamiętamy. I witamy!

A czynności seksualne inne? W końcu to burdel…

Niezdrowe czy tak czy tak, ale jemy…

Czyli że na wsi też zero kontaktu z bazą? Myślałem, że to tylko w mieście…

W końcu to świnia LGSS ubita!

Dobre!

2 Likes

Czyli zbójcy zaparci byli w swoim krnąbrnym pragnieniu popełniania deliktu.
Istotnie mają kwalifikacje na stróżów.

1 Like

Ponoć się dogadali. Jak znam ZZ to nie doczytali drobnym druczkiem. Ciekawe kiedy się dowiedzą, że ich instalacja jedzie na wschód.
https://www.money.pl/gospodarka/strajk-w-fabryce-paroc-trwa-nadal-na-miejscu-pojawili-sie-politycy-lewicy-6670718325107232a.html

1 Like

Akurat niektore fabryki są przeniszone z ukrainy do PL.

W końcu zdażylo mi się obejrzec coa z netflixa. I wiecie co? Odnioslem wrazenie ze netflix to ta sama szkola co ruska filmowka co okopres. Odnioalem wrazenie ze sposob krecenia, przedstawiania tematow to ruskie kino.

2 Likes

Zalety przejścia dwóch osób z JDG na spółkę zoo:

Koszt założenia spółki u notariusza ok. 2000zł + 0,5% od wysokości kapitału zakładowego (KZ). KZ może być niski, np. 10000zł reszta gotówki wpłacana jest do spółki jako “agio” czyli kapitał zapasowy (nie płacisz PCC). Umowę spółki przygotuje każdy prawnik za 800-1000zł plus sprawdzi Twoja księgowa. Są księgowe co prowadzą spółki już za 500-600zł. Podwójne opodatkowanie omija się w taki sposób: Wynajmujesz spółce twoje auto za 1000zł mc, dla spółki koszt 9% dla ciebie podatek ryczałt 8,5%. Wynajmujesz pokój w mieszkaniu, dodatkowy 1000zł. Zatrudniasz studenta do 26 roku (nie płaci zus i pit do 85 tys.) na umowę zlecenie lub o dzieło i student daje ci te pieniądze do ręki. Szukasz firmy co jest na niskim ryczałcie, firma wystawia ci FV na 5,5% (budowlanka) lub 8,5%, wrzucasz do spółki i masz gotówkę. Członek zarządu mianowany w umowie spółki, nie płaci zus i pit od wynagrodzenia do 30 tys. zł (nowa kwota wolna od podatku od stycznia), ale prawdopodobnie zapłaci składkę zdrowotną 9% od dochodu. Podobno ułatwią znacznie tzw. estoński CIT. Możesz przez 4 lata nie płacić CIT jeśli spółka zatrudnia min 3 osoby fizyczne (np. 3x 1/16 etatu) i wspólnicy są osobami fizycznymi. Wtedy dywidenda jest opodatkowana tylko 20% (kto by wypłacał kasę w formie dywidendy?!). Aby się ubezpieczyć w spółce, zatrudniasz się na 1/16 etatu, lub zwykła umowa zlecenie na 100zł (parzenie kawy). Jeśli dwie osoby prowadzą inną działalność, żaden problem, każda może być w spółce traktowana osobno, wystarczy wpisać kody PKD do umowy spółki, które pasują dla obu wspólników. No i na koniec rodzynek, jeśli doczytałeś to masz prezent. Mentzen mówi, że jeśli w umowie spółki jest wprost napisane że członek zarządu jest zobligowany do pracy na rzecz spółki, to być może uda się uniknąć nowej składki zdrowotnej 9% liczonej od dochodu. Czyli zupełnie legalnie 30 tys. rocznie bez podatku do twojej kieszeni.

6 Likes

Ale to prezkombinowane wzystko (no i trochę nieatualnie informacje). Po kolei:

Zalety przejścia dwóch osób z JDG na spółkę zoo

W związku z NŁ już nie dwóch, a pięciu. Dlatego proponowałem wyprzedzająco 11-stu.

Koszt założenia spółki u notariusza ok. 2000zł …

Wersja dla umiejących posługiwać się przeglądarką: https://ekrs.ms.gov.pl/s24/
Koszt: 350 zł + chyba 0,2% x (kapitał zakładowy - 350 zł)

KZ może być niski, np. 10000zł

A nawet 5.000 zł
(A pomysł na 10.000, to aby było na wynagrodzenie dla doradcy podatkowego, czy jak?)

reszta gotówki wpłacana jest …

Hmmm. A po co? To chyba spółka ma płacić nam a nie my spółce?
Czy przypadkiem ktoś nie pomylił kierunku przepływów finansowych?

Umowę spółki przygotuje każdy prawnik za 800-1000zł

To teraz niepiśmienni zakładają spółki?

Są księgowe co prowadzą spółki już za 500-600zł

Można też sobie samemu prowadzić jak ktoś się upiera: https://fakturomania.pl/.
Bedzie 10 razy taniej i nikt nie będzie stękał, że tak się zaksięgować nie da.

Podwójne opodatkowanie omija się w taki sposób …

… że bierzesz sobie gotówkę z kasy i czekasz z niepokojem na moment aż Ci kompletnie odbije i sam siebie oskarżysz o kradzież.

Wynajmujesz spółce twoje auto za 1000zł mc, … itd

Właśnie w NŁ mają napisać, że tak nie wolno. Zobaczymy jak opublikują.

Członek zarządu mianowany w umowie spółki, nie płaci zus i pit od wynagrodzenia do 30 tys. zł (nowa kwota wolna od podatku od stycznia), ale prawdopodobnie zapłaci składkę zdrowotną 9% od dochodu

Może tak może nie. Miejmy nadzieję, że tak. Otworzy to pewne niewielkie, ale zawsze możliwości.

Podobno ułatwią znacznie tzw. estoński CIT

Już jest dość łatwo. Występujesz o e-Residency. Trwa mniej niż miesiąc. Dostajesz taki wichajster elektroniczny dzięki któremu zakładasz spółkę w max 2 dni. Uzyskanie VAT EU ca 7 dni. I masz spólkę estońską z jak najbardziej estońskim CIT-em i bez dodatkowych udziwnień.

Mentzen mówi, że […] być może uda się uniknąć nowej składki zdrowotnej 9%

Wow. “Być może”? Precyzja godna pochwały.

Aby się ubezpieczyć w spółce, zatrudniasz się na 1/16 etatu, lub zwykła umowa zlecenie na 100zł (parzenie kawy).

Czy Pan Metzen powiedział, że ewentualna kontrola przyjmie ze zrozumieniem fakt, iż właściciel spółki i prezes zarządu jest w spółce od parzenia kawy?
A przede wszystkim: Jakiej kawy! W siedzibie spółki czajnik się mieści.

_

Wszystko zależy od tego co spółka ma robić. Jak Twoje spółka ma niegrymaszących klientów, to zrób aby nie miała zarządu.
Jak się opłaca i się da, to zysk przenieś do Estonii (lub gdziekolwiek chcesz) a potem do miejsca, gdzie trudno się dowiedzieć, kto jest udziałowcem spółki i gdzie spółka opodatkowana nie jest.

Pamiętaj, że tak długo jak pozostajesz w Polsce tak długo nie ma znaczenia co wymyślisz. Jak Cię dopadną, to oskubią.
Tak, będzie mógł ich pozwać - jak zostanie Ci na wpisowe.

3 Likes
  1. Póki co 2 osoby wystarczą żeby nie płacić zusu i wskoczyć na cit 9% zamiast 19+9.
  2. Do s24 nie wpiszesz wielu rzeczy a tym bardziej aportu z JDG.
  3. KZ może być 5k, czepiasz się szczegółów.
  4. Zależy od tego czym się zajmujesz, u mnie sprzedaż przechodzi przez notariusza, więc nie pożyczę od spółki.
  5. Detal, możesz sam, potem będziesz zmieniał umowę co kilka miesięcy płacąc więcej.
  6. Good luck. Oszczędzanie na księgowej to specjalność januszy biznesu. No chyba że sprzedasz dwa długopisy na rok.
  7. Zobaczymy co opublikują, chyba tak ostro tu nie będzie.
  8. No niestety jak nie mogę, nieruchy sa w polsce.
  9. Być może wynika z tego że nie wiadomo co przejdzie.
  10. Taki sobie przykład pierwszy z brzegu, można wstawić inne walory i zmienić kwotę lub 1/16 etatu.

Ale przecież ta spółka w Estonii jest powiazana, ten sam główny udziałowiec? Spółka w Estonii to też jakiś tam koszt, czyż nie? Powyższy przykład dotyczy małych rozmiarów spółek, taka prosta optymalizacja dla Jasia i Małgosi. Przy większych obrotach inne rzeczy się opłacają i nie zwraca się tak uwagi na detale.

1 Like

I też nie ma zysku…

1 Like

Chciałem to wszystko skomentować krótkim “to się po prostu nie rejestrujmy i będzie zero podatków”. U mnie działa.

No też właśnie.

Jednak sugeruję dobrze skonstruowaną umowę, wtedy można dużo fikołków wyprawiać bez udziału notariusza.

Ciężko przeprowadzić postępowanie wobec niepoczytalnych, no a to jest przesłanka.

1 Like

Nie zmieszczę się w szarej strefie. Nieruchy z mocy ustawy idą przez biurko notariusza.

No w sumie może być u mnie zoo bez zarządu, klienci płacą u notariusza z par 777 więc jest ok. Tylko co wpisać na fv między pln a Estonią, i jak to wybrać w Estonii? No i ile ten twór zjada siana. Czy warto przy dochodzie 100k rocznie.

Za brak poczytalności idziesz do wariatkowa, czyż nie?

2 Likes

Nie, jeśli nie mieszkasz w kraju to postępowanie się wiesza i umarza.

1 Like

od kiedy? Ambulatoryjnie ejstes leczony, chyba ze biurwa obieca cos psychiatrze zeby wpisal ze zagrazasz sobie lub innym ( a klakierow idiotow z tytulem lek. med. wielu i napisza ze zagrazasz porzadkowi prawnemu i bezpieczenstwu RP to idziesz na dlugo i…tu wlasnie problem). Z mamra wychodzisz wczesniej czy pozniej a z psychuszki…

2 Likes

https://youtu.be/f3Fzh4JWdWU

2 Likes

Czyli rozumiem, że odliczenia i zwroty VAT Cię nie interesują. Czy tak?
A czy te Twoje klienty, to mogą Ci płącić gotówką? A daj im jakiś rabat z tego tytułu.
A potem …

Sp. z o.o., 11 wspólników, brak zarządu, prokurent samoistny i inkasent. I gdzie jeszcze widzisz jakieś schody?

PS. Jak będziesz szastał pieniędzmi a to na księgową, a to na biuro, a to na notariusza, a to … to CI z tych 100K nic nie zostanie. Policz sobie ile Ty chcesz wydać, aby móc zapłacić jakieś podatki.

PPS. Zatrudnienia w takiej spółce kogokolwiek nawet na 1/1000 etatu nie polecam.

3 Likes

Vat jest dla mnie kosztem, nie mam sprzedaży ovatowanej. Mogą płacić gotówką i mają przywileje;). Wszystkie te koszty no może oprócz księgowej są dla swoich. Jaki koszt spółki w Estonii? I ile z tym fatygi? Pomyślę o tym braku zarządu.

2 Likes