Prawie przywitanie

Dzień dobry,

Nazywam się Grzesiek, Grzesiek Ciekawski, czytam Panów od czasów IT, lecz dziś z przyczyn zdrowotnych więcej o sobie nie napiszę. Obiecuję napisać wymaganą ilość słów w lipcu, najpóźniej w sierpniu, gdy objawy mi zelżeją. Po co więc ten falstart?

Otóż po tylu latach czytania, nadarzyła się okazja podzielić się swoim grafomaństwem. Napisałem dwa opowiadanka, które mniej lub bardziej luźno nawiązują do tematyki forum (jedno ekonomiczne, drugie bardziej techniczne). Nie napisałbym ich bez Waszej inspiracji. Dedykowane oczywiście Gospodarzowi :slight_smile: także jeśli Gospodarz lub ktoś inny jest ciekawy, to egzemplarz jest do odebrania (mam nadzieję) na recepcji, podczas zlotu. Wystarczy się przedstawić (Mr Red Neck) i zapytać o pocztę do siebie.

Na koniec dwie uwagi: opowiadania są dla młodzieży, także proszę nie wytykać ich banalności i przewidywalności. Resztę krytyki biorę na klatę. I prośba o niedigitalizowanie treści. Można zrobić ksero (to byłby dla mnie zaszczyt trafić pod strzechy), wyrzucić do kosza (szanuję prawo własności), ale nie przenosić na formę cyfrową.

Na teraz pozostaje mi tylko życzyć dużo zdrowia i udanego/owocnego spotkania.

GC.

5 Likes

Linki?
Łapówki?

3 Likes

U nas w dżungli linek ani sznurków nie ma, są tylko liany. I tak się bujamy.

Co do łapówek, to się zdarzają, najczęściej są to dobrze znane klatki z kokosami. Niektóre małpki się na to łapią, ale te bardziej ogarnięte omijają te łapówki z daleka, a ja jestem małpką z aspiracjami, także na mnie to nie działa.

6 Likes

Pozwolę sobie nadużyć warunkowego prawa do pisania tutaj i poprosić o komentarz do artykułu:

w skrócie (jeśli ktoś nie ma czasu czytać): kurczaki traktujące losowo poruszającego się robota jako matkę wpływały na jego sposób poruszania się (poruszanie przestało być losowe).
Czy to potwierdza, że intencją można wpłynąć na rzeczywistość? Małpka nie rozumi.

2 Likes

robot przemieszcza się z miejsca zajętego w wolne. Kurczaki idą za matką. Ilość wolnego miejsca dla robota skurczyła się, algorytm uznał że losowość wcięło.

3 Likes

Eksperyment 1:
Robot samotny porusza się po planszy losowo (załóżmy, że nie dzielimy na czworo pojęcia losowość)
Robot i kurczęta traktujące robota jako matkę (TRJM) - porusza się losowo
Robot i kurczęta TRJM w klatce poza planszą (mają intencję bycia bliżej matki) - robot porusza się bliżej kurcząt
Robot i kurczęta nie TRJM w klatce poza planszą - robot porusza się losowo

Eksperyment 2:
Robot i kurczęta w klatce w dzień ze sztucznym światłem - losowo
Robot ze świeczką bez kurcząt w dzień - losowo
Kurczęta w dzień w ciemności (pragnące światła) i robot ze świeczką - robot bliżej kurcząt
Kurczęta w dzień w ciemności śpiące i robot ze świeczką (światło im przeszkadza) - robot dalej od kurcząt

Tak to mniej więcej wyglądało. Małpka nie rozumi.

2 Likes

Losowo znaczy teleportują się po planszy.
Underdefined poruszają?^^
A definicja odległości? A relacji lattice? A metryka przestrzeni?

2 Likes

Zbiorowo tworzą masę krytyczną pozwalającą na generowanie lokalnych wormholi na potrzeby foldowania przestrzeni w celu przemieszczania się w sposób neutralnie chaotyczny. Na szczęście ani kurczęta, ani robot nie ulegają bifurkacji w trakcie tunelowania^^

3 Likes

Nie, żebym nie poprosił o nieznęcanie się nad pojęciem losowości, ale jednak: eksperyment jest źle zaprojektowany, źle przeprowadzony i źle opracowany matematycznie, tak? Szach i mat.

“A jednak się się porusza” (bliżej kurczaów)

2 Likes

Wada kodu źródłowego: programista nie zaimplementował robotowi funkcji “rzucam grabkami”. To podstawy programowania: coś co każdy sapiens ma wbudowane w ROM kiedy mu się budżet przestaje spinać.

3 Likes