Sto pytań do 3r3

A rozumiesz treść tej tabelki skoro piszesz “Przy DC, zdaje się, nie ma tego zjawiska” ?
Bo to jest ważniejsze.

Przetnij z łaski swojej przewód RTV, a to kawał “rury” i dotknij do tej “rury” tego miedzianego lub aluminiowego oplotu o ile to nie ekran. Ustal, jaka płynie tam moc… I zastanów się, dlaczego ta “rura” nie jest tańszą i prostą izolowaną żyłą z miedzianego drutu, bo promiennik anteny z powodzeniem już jest lub może drutem być. Następnie zwróć uwagę, jak wyglądają anteny transceiverów większej mocy (i częstotliwości) i dlaczego akurat tam są to już “rury”. To choćby te wszystkie miedziane falowody w czarnej izolacji prowadzone z outdoor/indoor unitów np. telefonii komórkowej do anten położonych kilkadziesiąt metrów wyżej.

I gdzieś widziałeś na słupach WN porozwieszane “rury”? No nie.
Natomiast “w takich aplikacjach”, już tak, choć nie jest to reguła.
Aplikacje “rur” lub kombinowanych strukturą przewodów dystrybucyjnych, w przypadku domowego zapotrzebowania na moc, mija się z sensem technicznym i ekonomicznym.

A tak już na koniec: słuchaj, weź może podejdź do sprzedawcy w markecie budowlanym na dział elektrotechniczny i poproś go o jego fachowy dobór przewodu… “uwzględniając oczywiście naskórkowość”. No i co on na to?? :slight_smile:

Jasne. Ja na ten przykład znam osobę notorycznie kłamiącą, a “przyłapana” na kłamstwie zawsze przy takim spraw obrocie zeznaje, że… żartowała :slight_smile:

3 Likes

Zacznijmy może od kwestii kto przerobił z fizy jak zachowują się różne kształty dziur w polu magnetycznym i elektrycznym będące tym drugim polem. To nam wyjaśni dlaczego rzucamy żarcikami z częstotliwością (zmiany pola), długością przewodu i proporcją przekroju do czasokubika/pola przekroju przemieszczenia ładunków względem :slight_smile:

Dlaczego rurka w rurce w rurce - matrioszka dobra jest.

2 Likes

Z takiego powodu nie będę się przenosił do nowej lokacji…

4 Likes

Owszem, zdaje się, bo

The conductor skin effect is minimal at low frequencies, like those found in direct current (DC) and low-frequency AC circuits, since the current is distributed evenly across the conductor’s core. However, higher frequencies amplify the skin effect.

Choć i w linkowanej niemieckiej wiki o tym też wspominają :wink:

Celem?

Tam z “naskórkowością” walczy się w inny sposób… kolega wie jak?

Ooo. To sprzedawcy dobierają takie rzeczy, a nie po prostu sprzedają to, co sobie klient - na swoją własną odpowiedzialność - zażyczy? :open_mouth:

Mechanika Newtona jest tylko pewnym przybliżeniem mechaniki Relatywistycznej. W zależności od potrzeb stosujemy tę, która lepiej się do zagadnienia nadaje. Per analogiam… kolega rozumie?

A co powiedziałbyś na to?

A o mechanice nie zapominajmy!

3 Likes

A co wspominają? Przeczytałeś ze zrozumieniem? Widzisz tam tabelkę z uwzględnieniem głębokości wnikania pola dla przebiegu o f=0HZ?
Bywa, że jeśli AC jest niedostatecznie odfiltrowany i “wyprostowany”, to jest przebieg jest tętniący a traktowany jest jak wyprostowany, DC. A układ zaprojektowany pod DC działa. To nie żart, ale przebieg na wyjściu mostka Gretza traktowany jest jako… wyprostowany :slight_smile: I nawet w niektórych prostych (prymitywnych) układach zasilania DC spełni swoje zadanie.
Zasymuluj starzenie się kondensatora na wyjściu układu prostującego zmniejszając jego pojemność i obserwuj na oscyloskopie zmianę w kształcie przebiegu, gdzie mamy AC i składową stałą. A nawet miernikiem za 13zł zmierzyć napięcie AC i jednocześnie DC. Tak tak.
Co sobie życzysz, aby na blogu czy w wikipedii jeszcze napisać? :slight_smile:

Np. celem dokształcenia się - wychwycenia celu, kiedy raz “rura”, nawet w domu, ma zastosowanie a raz nie ma.

To nie mechanika. To popularyzatorskie odwzorowanie zjawisk w mechanice przełożone na te w elektrotechnice. Jak tych elektronicznych abstraktów uczeń w ogóle nie chwyta a ma jakiekolwiek namacalne pojęcie o mechanice.

Ewidentnie słyszałeś dzwon i nawet wiesz gdzie on. O ile on w wikipedii lub na anonimowym blogu. Ale przy mierniku, to raczej nie stałeś. Tak mi się wydaje :slight_smile:

2 Likes

Nie do końca… czasem symulację zderzeń łatwiej jest przeprowadzić na układzie z prądem bo otrzymuje się liczbowe proporcje z dobrym przybliżeniem i przyzwoitym sterowaniem.
Oczywiście teraz mamy komputery więc już nie trzeba, ale kiedyś nie było i działało.

Znaczy ten…
Ten numer ze stałą składową i przemienną to jest fenomen zastosowań dla dużych d(t). Tak samo numer z rurą sprowadza się do różnicy powierzchni pola po obu stronach płaszczyzny, które na zwrocie magnetycznym ma nieograniczoną płaszczyznę (bo zamkniętą) przynajmniej do momentu kiedy obwód rury/częstotliwość w proporcji c do prędkości przemieszczenia ładunku i tak dalej…

I dlatego zacząłem temat od nie kombinować, zrobić najprościej jak się da - będzie najmniej różnych części zamiennych i jak najmniej będzie się mogło popsuć z przyczyn, które się filozofom nie śniły.

To że silnik we wkrętarce działa na stały i na zmienny tylko trzeba inaczej podłączyć z kawałkiem płytki to oczywiste, bo taki silnik jest taniej produkować niż dwa różne.

To żeby strollować temat na dalsze dywagacje.
Dane - mamy układ PV, akumulatory 12VDC, odbiorniki 12VDC, przemiennik 12VDC na 220VAC50Hz (pi razy oko - unijne 230/60), awaryjnie generator klatkowy z wyjściem 220VAC50Hz i układ pilnujący trzymania V i Hz w widełkach oraz kolejny zdejmujący nadwyżkę A do uziemienia… i normalną instalację 220 sklejoną z elektrownią…
Szukane - jak to uziemić, żeby nie zbudować zagłuszania :slight_smile:
Co sprowadza się do filtrowania i prostowania/krzywienia^^ jakie @Michnik wskazał.

Na elektrodzie już by Was pogonili :slight_smile:

3 Likes

Widzę, że teraz kolega się postarał. Tak, to na tym polegał mój startowy żart.

Ta grafika była dla @gruby i nie ma nic wspólnego z odpowiedzią dla @3r3 znajdującą się poniżej.
Rurki, oprócz kwestii elektrycznych, mają pewne właściwości mechaniczne, które pozwalają GILom lepiej przetrwać niektóre zwarcia w systemie, niż gdyby to były pełne profile.

Nie znam się (mechanik/mechatronik), ale się wypowiem ^^
Uziemienie systemu PV z akumulatorami, inwerterem i generatorem powinno być zrobione z zachowaniem zasady wspólnego punktu uziemienia, aby uniknąć pętli uziemienia i zagłuszania.
Na pewno ważne jest, aby wszelkie urządzenia kontrolne, takie jak układ pilnujący napięć i częstotliwości, były prawidłowo uziemione i odseparowane od zakłóceń.

Na elektrodzie by się na mój żart uśmiechnęli, a nie zaczęli wymądrzać, prowokując mnie do wbijania szpili :wink:

2 Likes

Pachnie LLM^^

1 Like

Po właściwej stronie Odry nazywa się to GIS :wink:
Gile to albo skubią słoninę zimą, albo wiszą u nosa^^

4 Likes

Tak się zastanowiłem… i jeśli chodzi o prądy jakie płyną taką rurką to nie widziałem zwarcia. Widowiskowe?

1 Like

GIS - Gasisolierte Schaltanlagen - Rozdzielnice Wysokiego Napięcia z izolacją gazową SF6
GIL - Gasisolierter RohrLeiter - Przewód rurowy w izolacji gazowej

Tak trudno kliknąć w link powyżej? :thinking:

Niespecjalnie widowiskowe. We wnętrzu trójfazowego GILu 6cio metrowe rury z aluminium o średnicy zewn. 90 -100 mm i ściance grubości ok 20mm sobie po prostu krótko chyboczą, “prawie” jak battle rope ^^ Pełne profile by już poszły w plastyczne odkształcenia, a rurki pozostają w elastycznym obszarze.

Moim skromnym zdaniem, bardziej widowiskowe są zawsze próby/błędy z łukiem elektrycznym.

Dla przykładu:
https://www.youtube.com/watch?v=ltMv9MDSQaE Czas reakcji 1,4ms
To po to, żeby uniknąć takich “atrakcji”:
https://www.youtube.com/watch?v=oZL6Hx9AEtk

2 Likes

A nie, to w domu jestem, to wszystko ok. Jak 20mm to znaczy dobre.
Bałem się że jakoś tak aptekarsko.

Zależy jak długo zwierać :slight_smile:
Z aluminium mam praktykę - tlenki z wierzchu jakiś czas utrzymają to w kupie zanim spłyną niczym kra.

1 Like

@BartArt zadał mi pytanie o coś tam z gospodarką, zacząłem drążyć liczby i mam już osiem stron tekstu… nie dziwi mnie że nikomu się nie chce robić, a szurskie teorie, że wierchuszce zarządzającej planetą wyszło, że siedem i pół miliarda mniej niczego nie zmieni więc po co to hodować są zasadne.

10 Likes

Cel zalozenia tego forum? ^^

2 Likes

Nie znam.
Samo wyszło.

1 Like

Nawet w Biblii stoi, że dystansowanie się do durniów jest równie ważne co konsultowanie starszych & mądrzejszych.

2 Likes

tam szczegolnie w starym testamencie to wiele rzeczy stoi, po ktorych widac boskosc ewolucji i dojrzewanie receptorow opioidowych. Niezle jazdy mieli a jak wiemy z roku naq rok takie Cannabis indicana na przyklad maja coraz wiecej THC

5 Likes

to się dopiero krwi leje.

Plemię na wygnaniu, zagrożone asymilacją. Coś trzeba było wymyślić. Wymyślili genialnie: asymilacja jest zakazana bo naród jest wybrany.

Kto z wybranych wali obcoplemienne samice ten zoofil a jego potomstwo już wybrane nie jest.

9 Likes

Należy dodać jeszcze, że przynależność plemienna przechodzi po kądzieli, a nie po mieczu. W ten sposób jest zapewnione odświeżanie puli genowej i działanie przeciw chowowi wsobnemu przez coraz mniejszą ilość własnych mieczy.

4 Likes

jak potrzebowali ludzi, to akceptowali ruskich hurtowo, wystarczyło oświadczenie, że koleżanka prababki była żydówką (rzekomo i podobno)

3 Likes