W co gra Rosja czyli nawalanka na Ukrainie

Telewidzowie nie mają obligacji. Na co im o tym wspominać?

Wystawiam kandydaturę biurwy^^

Putuś jak może wiedzie to może wszystko zabierze. A biurwa jak wjeżdża to wszystko zabiera na pewno. No i nie słyszałem od żadnego znajomego przedsiębiorcy aby im Putuś konta poblokował.
Znajomy przedsiębiorca z branży zbrojeniowej skarżył mi się za to, że mu Zeleński nie zapłacił za dostawy. Ten w desperacji musiał dogadać się z odbiorcą Tureckim,

7 Likes

pamiętam ten manewr z czasów w których chyży rój budował autostrady w Polsce, ponad 10 lat temu. Korpo które wygrało przetargi skasowało przelewy od inwestora w terminie po czym zapomniało rozliczyć się z podwykonawcami.

5 Likes

Tym razem to ministerstwo wojny się nie rozliczyło. No bo nie ma i co mu zrobisz.
Naobiecywali, nazamawiali, odebrali i jak to w skorumpowanym bantustanie - zapomnij o zapłacie bo “przejściowe trudności”.
A dziwili się Ukraińcy że nikt im nie chce skredytować zamawianych materiałów - cash baby.

5 Likes

Po Ukrainie już grasuje Wołodia z własnym oddziałem Inkasso na zlecenie Puchatka wydymanego swego czasu na czarnoziemach przez anominowych mocodawców grupy trzymającej władzę pod przewodnictwem Juszczenki.

Pamiętacie jeszcze te czasy kiedy Hunter Biden pilnował interesów swoich mocodawców w zarządzie ukraińskiego koncernu “Burisma” a Victoria “fuck the EU” Nuland skarżyła się przez telefon że cała ta pomarańczowa rewolucja zżarła już 5 mld FEDów ? No wzięło i na broń nie wystarczyło …

7 Likes

po kiego grzyba te leopardy? przecie Leo 2A4 to staroć tylko troche lepszy od T72. Ile typow czolgow ma miec armia? Celem tej szopki nie jest sklonienie Niemców, aby dali leo, tylko aby pokazać ich jako niesolidnych ‘partnerów’. Decyzja o kupnie koreańskich zapadla pewnie juz dawno, reszta to dym i lustra. Kierunek nadany, Ambramsy + K2, Leo do wycofania w miarę przybywania nowych maszyn.

4 Likes

Mieć a nie mieć.

A jakie zadania ma realizować ta armia?
Okupować ludność tubylczą skarbówkami?
To daj im Boże niech mają i 500 typów czołgów.

2 Likes

Lepiej nie mieć. Te 2A4 co już są, to muszą być na gwałt modernizowane, co zapycha linie produkcyjne, które i tak mają zatkany przerób na najblizsze 4 lata (masa haubic, transporterów i czołgów do ogarnięcia). Pierwsze koreance mają być w tym roku, a jakoś nie widzę bezpośredniego zagrozenia dla PL ze strony RU na ten moment. Po tym co pokazali na Ukrainie to chyba musialoby ich kompletnie posrać aby atakować Polskę. Zostaliby zmiażdżeni w kilka dni. No chyba ze ktoś wierzy w majaki mecenasa (i kremlowskiej propagandy) o tym, że uderzenia małymi nukami są ‘deeskalujące’.

3 Likes

Propozycja rozszerzenia linii produkcyjnej? Bo fucha się przyda.

Słucham propozycji.

W nosie mam zagrożenia - hajs dla mnie jest na te robotę?
Skoro można wydać na obronę przed kaszelkiem hopsztylion, a kaszelek nie zabił to można wydać na obronę przed inwazją z Tanzanii.

A kto i co Panu pokazał?

No widzę jak są miażdżeni wysiłkiem kilkudziesięciu państw. Na razie to gospodarka Ukrainy nie istnieje.

W nosie mam ataki zbrojne kiedy mnie napada administracja?

4 Likes

without destruction there is no creation. Reset mamy przecież. No i bez przesady z tym wysiłkiem kilkudziesięciu państw. Wysiylek to moze w PL jest, reszta to cośtam podsyła.Ja tam ze strony PoV organizatorów imprezy widzę raczej sukcesy. Populacja przepędzona na Zachód (taka co potrafi czytać), struktury gospodarcze opanowane przez ruskich rozjebane. Krauty wbijane w ziemię. Samo dobro. Kogo obchodzi gospodarka Ukrainy, o co Panu chodzi?
Wszystko robione cudzymi rękami, na zajebiscie wydluzonych liniach logistycznych i ruskie robią pod siebie. Fajnych rakiet uże niet, mobilizacja nie idzie, tluszczyku jeszcze troche jest ale też się przepala.

a ja nie mam nic wspolnego z administracją (ani z niczym państwowym), więc nie do mnie żądania płacowe ;p

3 Likes

Tylko czy zwycięskie społeczeństwa wytrzymają takie ilości “dobra” ?

1 Like

Poza tym, to nie ‘społeczeństwa’ wojne wywołują, więc nie wiem czemu mialyby być zwycięskie.

Bankructwo nastąpiło w 2008, teraz jest tylko ‘unwind’, ktos musi zaplacic. Najlepiej jeśli są to ‘inni’. Możemy stracić mniej niż inni i to będzie super.

3 Likes

Ja mam.

Napisy na skrzyniach wskazują jasno.

Rozpirzenie kraju, likwidacja gospodarki, utrata rejonów uprzemysłowionych, strata kadry - sukces. Czy nowomowa?

Chleba i żelaza.

No nie do końca- na miejscu nie było potencjału na takie awanturowanie się, a wojny prowadzi się w fabrykach.

Być może, ale mają praktykę w pływaniu po uszy w g.

Tymczasem na cepeenie montują miejsce na więcej cyferek.

To klient, petent nasz wyzyskodawca umiłowany ma jakieś uniżone prośby o dostarczenie rezultatu pracy. To już nie żądania - usłużnie słuszemy propozycji.

Nie, ponadto niegrzecznie pytać ile dobra wpakowano w Kacapię, żeby uzyskała zdolność do bicia Chechłacji.

Nie?
A kto się pasł na niskich cenach ropy z okazji ubicia cececepa?
A kto korzystał z pracy kacapskich niewolników przez oligarchów ciemiężonych?
Krasnoludki?
Za zmiany w Rosji i przestawienie torów które prowadzą w obecną stronę odpowiadają właśnie ci malujący (obecnie już przy zgaszonych lampach ulicznych) żółto-niebieskie prostokąty na chodniku.

Gdy nic nie mamy nie stracimy.
Aby beczki naszej nie ruszali to będzie gdzie fizofować^^

2 Likes

po brzuchach ich poznacie! Rozkułaczać!
zaraz zaraz, przecie sam chcesz taniego chleba i zelaza z Ukrainy…

mniej wiecej polowa made in poland

3 Likes

Ale rozumiem konsekwencje - że śpi się na walizkach bo kiedyś się obetną i przyjdą zapukać siekierą do drzwi.

W Polin nie produkuje się tego co okazało się najpotrzebniejsze. Nawet się o takiej produkcji nie marzy.

4 Likes

brzmi efektownie, ale potrzeba MRE i bandaży i amunicji do armat i jak najbardziej się robi, na 3 zmiany się robi.
Konsekwencje rozumieją wszyscy, tylko nie kazdy rozumie ze bogactwo rzecz względna i ktos musi stracic, bo koniec koncow to gra o to kto pracuje na kogo.

Ropa dobro skończone, wiec nie wiem jak cyferki mają maleć skoro kopać trzeba coraz drożej, dalej i głębiej.

4 Likes

Krążą szurskie teorie że czemu miałyby być wogóle.

5 Likes

Podstawą operacji na terytorium jest panowanie w powietrzu. Środki do powstrzymania dominacji w powietrzu są pierwsze i najważniejsze - później można się strzelać w piaskownicy.

Pracujemy na strzelanie się Kacapem po uniemożliwieniu mu zakupów.
Kto zarobił na uzbrojeniu go kiedy jeszcze mógł płacić?^^

Wystarczy wytwarzać mniej cyferek?^^

Na cóż komu takie bandy patoli?

4 Likes

no to pioruny są obecnie najlepszymi manpadsami i jak najbardziej są z polski. wiec jednak się produkuje. w tej chwili pracują nad wersją o większym zasięgu. Ruscy jakoś panowania w powietrzu nie mają (poza jednym obszerem w donbasie, gdzie podobno w ostatnich dniach udało im się jakąś przewage uzyskać, po 4 miesiącach starań). Putek jeżdzi po świecie i żebra o drony. Puchatek chyba też nie będzie skory do pomocy jak mu wlaśnie system bankowy zaczął implodować.

i ropa sie od tego wytworzy z wody czy co? nic nie wystarczy, koniec ropnej bonanzy.

4 Likes

Kumotr żyje w świecie propagandowych niusów.
Do wykrycia celów na różnej wysokości na różnych torach potrzeba sieci radarów i telekomunikacji ze środkami rażenia na tych trasach pozostającymi w zasięgu oddziaływania na daną trasę w czasie jej pokonywania. Manpadsy rażą na najniższym pułapie. A do tego cel trzeba wykryć czymś innym i poinformować na czas obsługę, ponieważ stosunek z celem będą mieli w oknie nastosekundowym o ile ten jest łaskaw akurat się tak udanie wybrać.

No właśnie - jak do tego doszło i za ile to kumotr wie?

Putek ma co na zamianę.

Po co system finansowy w reżimie wojennym?
U nas też już się zawalił.

Ponoć bez cyferek nie jest tak chętnie kopana.

I dlatego właśnie trzeba zmniejszyć liczbę jej pragnących^^

6 Likes

jak wszyscy

radary tez są robione w PL, phase array na azotku galu. Telekom tez. I BMSy też. Nie tak dobre jak US ale calkiem spoko, zasadniczo new gen. wiem ze piorun to bliski zasieg, po to robią powiększony. Nie robi się u nas wszystkiego, ale tez malo gdzie sie robi (o ile w ogole).

no to moze wlasnie oglądamy redefinicję pojęcia ‘ma’?
Bo floty to na pewno nie ma, więc i wymienić się też za bardzo jak nie ma.

4 Likes