Na forum i w przestrzeni publicznej ożyła kwestia tego, że przy użycia Dżina można uzyskać oprogramowanie. Po czym się to wszystko, pięknie już w pierwszy dzień wysypało na security. A że dawno niczego nie publikowałem na głównej (czyli albo się lenię albo knuję – do wyboru czytelnika) to się uzewnętrznię. Tekst będzie zawierał instrukcję jak przeprowadzić programowanie przy użyciu LLM poprawnie. I nie spodoba się to fantazjującym o “napisz mi…”. Ale LLM posiada komplet danych treningowych jak to zrobić poprawnie. Przedstawię dlaczego tego nie zrobi (jeśli explicite tego nie wymusicie). I co tam pod maską się dzieje i skutkuje memicznymi…
Bo se dzieliłem tekst na bloki, żeby się łatwiej czytało tym, których tu nie mamy.
Nam to jest w zasadzie niepotrzebne, bo my tak robimy z automatu
Ejaj w kontekście programowania służy tylko zasymulowania cienia na ścienia tego co my robimy (fraktalna dekompozycja sprzężeń).
//a właśnie widzę; bo to jest po migracji na nowego kompa… a wcześniej pustki kasowały się same;
..skasowane;
Nie masz podejrzeń, że ten tekst nie jest chyba dla tutejszego czytelnika inaczej niż dla beki?
Przecież to są dla nas oczywistości tak banalne jak wielkie planowanie wejścia po schodach… o czym tu deliberować? Wciskasz wołanie windy i wio:)
Żeby nie było tak pusto… to staram się unaocznić gdzie nocode nt wpadli w pułapkę, że będą mogli bez tej struktury kilkoma promptami coś nakodzić.
Po skutkach w obecnych produkcjach wiesz dokładnie co poszło nie tak i wiesz, że to to
Zostałeś przyłapany na tym samym^^ - czyli zażyłeś działkę przeznaczoną dla nt i osłabiłeś swój protokół
opisałeś jak ten kalkulator działa w szczegółach. Nie wiedziałem więc trawię. Może to i żarcik był ale na razie trzyma się kupy. Kolejny tekst który trzeba zaatakować jak cebulę.
poprosiłem dżina, nie napiszę którego z litości dla jego twórców, o wytworzenie funkcji obliczającej hmac-sha1 w slangu obowiązującym w mysql. Dżin wypluł kod wyjaśniając łopatologicznie przy okazji co która linia kodu robi.
Wkleiłem kod funkcji do skryptu, skrypt zaimportowałem do bazy danych, baza danych odrzuciła kod funkcji ze względu na błędy składni.
Produkt dżina nie jest kodem nawet skoro wykłada się na weryfikacji składni. Jak dżin opanuje składnię powstanie kwestia wyników produkowanych przez algorytm, w trzeciej kolejności pogadamy o bezpieczeństwie kodu.
Programiści mogą spać spokojnie.
Kodoklepcy z obozu “ctrl+c, ctrl+v” mają przegwizdane.
A za ile mam LLMa uczyć ?
LLM nie rozróżnia abstraktów “poprawnie” od “źle”. W tym problem że zdaniem autorów LLMa nie musi. Tę dyskusję mamy już za sobą.
model się nie uczy, on oblicza prawdopodobieństwo co może być prawidłową odpowiedzią wg reguł demokracji (“większość ma rację”) minus to co mu trenerzy obcięli z paragrafu “poprawność polityczna”. Czyli przeważnie odrażającą, nieakceptowaną prawdę.
Ejaj nikogo nie zastępuje, tylko jest pretekstem, żeby się pozbyć ludzi. Równie dobrze mogli ogłosić, że wynaleźli nową, lepszą łopatę i ona zastąpi ludzi (przecież sama nie kopie…).
Co do jakości kodu to trzeba uważać, ale ‘u mnie działa’…. Trzeba z nim siedzieć jak z małym dzieckiem.
Pytanie czy robiłeś na płatnej wersji czy darmowej. To też może mieć znaczenie.
Nieszczególnie,porównywałem na złożonych zagadnieniach i dzida jest tak samo tępa.
Znaczy to jest bardzo dobre do kopania i zastępuje przy kopaniu i zasypywaniu rowów ludzi. Tylko chodzi o rowy na pustyni, zasypujemy piachem, a ta łopata wygląda jak widły.
Poza tym wszystko się zgadza.
Nie dla trywialnego przypadku jaki @gruby podał.
Modele płatne nie mają więcej warstw, tylko więcej heads. To ma znaczenie przy interferencji. Ale nie przy banalnym przypadku kod sha1.
Tyle że na kodzie banalnych przypadków jest taki overfitting, że dzida tępa nawet ma problem dostosować się do notacji zmiennych, wali tym co ma z treningowego template i uj bo się powtórzyło n razy i inaczej nie lza.
u mnie działa tzn wypluło taki
kod: DELIMITER //`
CREATE FUNCTION hmac_sha1(secret VARBINARY(1024), message VARBINARY(1024))
RETURNS CHAR(40)
DETERMINISTIC
BEGIN
DECLARE ipad VARBINARY(64);
DECLARE opad VARBINARY(64);
DECLARE key_block VARBINARY(64);
DECLARE i INT;
-- Jeśli klucz jest dłuższy niż 64 bajty, hashujemy go
IF LENGTH(secret) > 64 THEN
SET key_block = UNHEX(SHA1(secret));
ELSE
SET key_block = secret;
END IF;
-- Dopełniamy klucz zerami do 64 bajtów
SET key_block = RPAD(key_block, 64, 0x00);
-- Inicjalizacja ipad i opad
SET ipad = REPEAT(0x36, 64);
SET opad = REPEAT(0x5c, 64);
-- XOR klucza z ipad i opad
SET i = 1;
WHILE i <= 64 DO
SET ipad = INSERT(ipad, i, 1, CHAR(ORD(SUBSTR(key_block, i, 1)) ^ 0x36));
SET opad = INSERT(opad, i, 1, CHAR(ORD(SUBSTR(key_block, i, 1)) ^ 0x5c));
SET i = i + 1;
END WHILE;
-- HMAC = SHA1(opad || SHA1(ipad || message))
RETURN SHA1(CONCAT(opad, UNHEX(SHA1(CONCAT(ipad, message)))));
END //
DELIMITER ;
natomiast prawdziwą odpowiedzią powinno być: AI nie jest aż takie dobre w kodzie “one shot”, stąd błędy składniowe naprawiaja sie same na linii interakcji agent-kompilator.
.. które jest naprawdę dobre we wkręcaniu, że to co zrobiło to na pewno działa i nie ma co drążyć tematu.
ale to akurat Twoja wina, bo użyłeś złego narzędza:) Nawet MSSQL ma chyba teraz G
itHub copilot wbudowany w Managment Studio i jak skrypt sie nie turla to go poprawie
a teraz wyszło nowe prawo nakazujące obowiązek weryfikacji wieku równiez przez dystrybcje linuxa. W Kalifornii, Kolorado i Brazylii, niemal jednocześnie. Co za przypadeczek.
W Kolorado jest System76 (obecnie najpopularniejszy sprzedawca lapków z linuxem, autorzy PopOS)