Zakupy PM

Uwaga dotyczyła braku rzetelności w porównywaniu stopy zwrotu z zakupionego złota i akcji.
Twój wniosek jest błędny.

2 Likes

czyli inwestycja.

A @siejcz uważa że złoto służy do wymiany na towar kiedy towaru nie będzie: że złoto będzie kiedyś w przyszłości otwierać drzwi do pewexu prowadzonego przez czajnika.

czyli ubezpieczenie. Taki hedge na świetlaną przyszłość w wersji postulowanej przez Ujnię Europejską.

to jest możliwe. Jedni obstawiają czarne, inni czerwone. Może wypaść zielone zero i wtedy obydwie frakcje zostaną wydymane jednocześnie przez właścicieli kasyna.

Pożiwiom, uwidim.

2 Likes

Jest różnica między komentarzem dotyczącym danej religii a wyznawaniem owej.

3 Likes

Czyli złoto bulionowe jest bite w złej formie? Należy odlewać z niego korki - w razie czego będzie można sobie w dupę wsadzić?

1 Like

czajnik bierze i na formę nie wybrzydza.
Zwraca za to uwagę na czystość i wagę.

2 Likes

Jak odkopiesz za kilka tysięcy lat to przynajmniej będzie wiadomo, że dobrze było.
Chińczyk może liczyć na to, że w d(t) kilka tysięcy lat to ktoś kto będzie kojarzył, że może być Chińczykiem. Gdzie indziej to się nie udało.

1 Like

To już się dzieje

3 Likes

Ale nie rozumiem. Jak wwożą do kraju złoto, to jaki w tym problem?
Gorzej by było, gdyby wywozili?

1 Like

Na złoto w wielu krajach są wysokie podatki. Mało kto wie, że biorąc złoty łańcuch na wakacje do Indii można go tam sprzedać znacznie drożej niż się kupiło u spekulanta Słomskiego.

Podatki są na złoto, bo chodzi o zniechęcenie do lokowania w złocie. Czyli albo zapłacisz podatek inflacyjny, albo podatek od złota.

Podobnie dzieje się w UE ze srebrem, poszczególne kraje zostały zmuszone do wprowadzenia VAT na srebro, żeby nie opłacało się w nie lokować.

7 Likes

960gram to nie jest objętościowo zbyt wiele.

Zaplutego karła reakcji!

2 Likes

Dobry

Tłum szaleńczo goni za srebrem przez co słabnie skłonność do kupna złota.

5 Likes

GSR na poziomie 67, czyli teoretycznie srebro nadal tanie

4 Likes

Przed plandemią jedną uncję złota można było wymienić na 120 uncji srebra.
To właśnie wtedy otworzyłem ten wątek, tzn nasz COO go za mnie utworzył.

7 Likes

IT21 w dawnych czasach, czyli na początku Covida ( marzec ) zachęcał do ich kupna.

puścily wtedy stop losy i przez tydzień metale były o polowe tańsze. Ci co chcieli dużo kupić mogli wybrać kilka physical ETF, jak WisdomTree Physical Silver, Sprott czy iShares.

Mnie przekonał.

Była tez w tamtym okresie intensywna dyskusja na forum co lepsze, metale czy akcje.

Ja lubię jedno i drugie. Metale są pewne, stabilne, przyjemne w dłoni lecz nudne w dłuższym okresie.

W akcjach można się wykazać umiejętnością przewidywania, refleksem i skakaniem.

Jak to tutaj napisano z fali na falę.

4 Likes

wybrałem Tallinn. Towaru mieli na magazynie na skrzynki, VATu nie mieli, a ceny mieli takie że z dzisiejszej perspektywy aż miło się je wspomina. To były czasy …

4 Likes

Z wiekiem nuda nabiera zalet.

Najczęściej jego brakiem kiedy market maker tworzy rozpadlinę, której nie przeskoczysz i zasypuje ją ciałami frajerów.

3 Likes

Pamietam. Zadalem wtedy pytanie ile tych masterboxow mozna ze soba do samolotu zabrać.

W żółtym fajne jest to, ze ladnie blyszczy i pieknie gra. I jakis taki większy spokój ducha.

Lecz wzrost KGHM czy Fresnillo tez cieszy oko. Nie wykorzystać takiej okazji to jak zbrodnia.

4 Likes

jak się skrzydła przy starcie złożą to się dowiesz.

5 Likes

Tak powstał kapitał Tavexu, właśnie na handlu białymi monetami. Za zyski otworzono sieć kantorów w wielu krajach. Im handel szedł kontenerami.

Też miałem firmę w Estonii. Na etapie audytu biegły rewident nie mógł uwierzyć w taki obrót w małej Estonii.

5 Likes

Infidel! Na co komu taki audytor? Po co mu płacić?

4 Likes