Zakupy PM

Państwa surowcowe mają łatwiej, ale Rosja akurat historycznie to jest na trajektorii mieszanej i czasem się musi zadłużać, to bardziej kwestia tego, ze przez sankcje nie może. Afrykańskie dziwne państewka nie dlatego mają taki mały dług, bo są tak doskonale zarządzane, tylko nikt im nie pożycza:)

poza tym dług we własnej walucie to taki pokrętny mechanizm jej kreowania. Lewą ręka przez ucho do prawej kieszeni. Stąd jest to często dług mocno wirtualny. Jak japoński. Co innego Polska która bierze kredyt w CHFach…

3 Likes

Trzeba być ostrożnym przy słuchaniu porad prawnych, szczególnie złych.

Ale obca jurysdykcja traktuje cię jako swojego obywatela. To było przerabiane po IIWS - Polacy z podwójnym obywatelstwem uzyskiwali odszkodowania od PRL.

Zrób tak jak ja. Miej dwa paszporty, otwórz duży biznes w Polsce, wejdź w spór z Fiskusem i zobaczysz.

Słomski to znany farmazoniarz. Mi się przechwalał przy samogonie który dostał od klienta, że w czasie Covidu miał najkrócej zamknięty biznes spośród wszystkich w Polsce, tylko przez tydzień. Ale wiem o czym mówisz. Syn koleżanki mojej starej też miał coś tam.

3 Likes

Mam w zwyczaju nie pojawiać się w kraju, w którym wszedłem w spór z fiskusem, szczególnie jeśli jurysdykcja jest stalinowska.
Po jakimś czasie im przechodzi i znowu mogę pojawiać się w kraju, co kusi aby ponownie wejść w spór z gołębiem o pamięci złotej rybki.
Za Stalina jednak częściej robili amnestię :slight_smile:

6 Likes

i ile uncji mu zmarło na katarek, mimo troski rządu ?

wracając do korzenia:

4.6 x 10^3 FEDów za uncję dzisiaj rano.

5 Likes

“They are going long, and they are telling their clients to get out. They are just going to buy more silver. It looks like all the bullion banks are exposed with short interests. One bank will exit first and rush to the door. Then they will start rushing the exit door. If we see the gap increasing and industry is not slowing down for physical silver. Then comes the run on delivery requests. COMEX futures will get cash settled. Forced liquidation. Where will the price of silver be then? $200 -$266 per ounce. Silver is already at over $75 now.”

3 Likes

log ca 3.6; niedługo tak będziemy podawać dla uproszczenia.

3 Likes

to już dzisiaj jest standardem w znaczeniu że giełda nie gwarantuje klientowi dostawy zakupionego metalu. Wszak klient zakupił papierowy certyfikat.

4 Likes

Kupiłeś złoto… ale go nie masz. Masz pełnowartościową celulozę. Możesz się nią podetrzeć — w końcu to „twoje złoto”. Dostawy nie będzie, bo ciężkie, świeci i ktoś mógłby ukraść.
Na szczęście giełda „trzyma je za ciebie”.

Fizyczne złoto w sejfie? Wolne żarty! Prawdziwi profesjonaliści inwestują w PDF-y ^^

5 Likes

A dają go chociaż czy wszystko elektronicznie?

4 Likes

W chmurze^^

4 Likes

Niedługo będzie głęboka korekta

Tego typu wypowiedzi mnie w moim poglądzie utwierdzają

4 Likes

Ale tam to też było.

Niewidzialna ręka rynku wie jakie są pozycje i w odpowiednim momencie się uruchomi.

Co nie zmienia najbardziej prawdopodobnego kierunku w długim terminie.

4 Likes

ostatnio ‘niewidzialna ręka rynku’ zdołała zdusić wycenę o jakieś 250 FEDów na uncji i promocja ta utrzymała się około miesiąca, jeśli sobie dobrze przypominam. A potem standardowo wycena pieniądza w walucie ponownie przebiła kilka sufitów pod rząd.

Czy Donald rozpoczął już drugą akcję bombardowania poddanych czekami ?

4 Likes

Cena `złota`` 21/22.10.2025 na rynku spot spadła wtedy nawet o 6,3 proc. do 4082,03 dol. za uncję, po tym jak w poniedziałek osiągnęła rekordowy poziom 4381,21…

potem spadlo nawet nizej ale juz nie tak spektakularnie ponizej 3900 - 28.10.2025.

Na poziom z 20.10.2025 wrocilo dopiero 22.12.2025

6 Likes

A sprzedawca bedzie liczył suwakiem

Survivorship bias czyli klient nie zrozumial na co sie strony umowily

4 Likes

W tym tygodniu ważniejsze sprawy, sanktuarium i narty w davos.

5 Likes

Dolara?

Najpierw papier będzie na taczki, a później bez widlaka nie podjeżdżaj do aksy :slight_smile:

4 Likes

Bezustannie trwa od 15.08.1971r.

3 Likes

Rzymianie by się ucieszyli. Bo aureus rośnie. Imperium dawno upadło, a moneta ciągle w obiegu. Rzym zwyciężył. Choć wszyscy zostali zabici to żaden nie został pokonany.

7 Likes

Na razie ciagle w gore, po MIGA - 4640 USD za uncje dzisiaj intraday. Jak tak dalej pojdzie to mamy 5000 jeszcze w tym miesiacu a z 8000 za uncje do konca roku minimum.

5 Likes