Rzecz w tym, że ludziska nie za bardzo czają czym jest “krótki” koniec krzywej a “długi”. Ludzie zapewne w odpowiednim czasie zrozumieją czym są te, no te…kreski.
Nie koniecznie. Tam w dolnym prawym rogu, wrzucone tak dla zobrazowania stanu rzeczy. Zależy też w co będą wierzyć. W środę Jerry uratuje giełdę.
A propos: czy dostępne są na rynku obligacje denominowane w złocie ? Nie o równowartość metalu w papierku pytam lecz o wagę. Typu pożyczam jakiemuś rządowi jedną uncję i dostaję 0.1 uncji rocznie jako oprocentowanie a po pięciu latach moją uncję z powrotem ?
Maduro i Biden na jednym wykresie: o tempora, o mores …
Wydaje mi się że Joe zareagował z przekąsem reagując na pytanie o inflację z przekąsem “a great asset” po czym ocenił że dziennikarz najwyraźniej jest głupim synem dziwki jeśli stawia takie pytania.
Czyli w sumie zareagował przytomnie. Przegapiłem coś ?
Trudno wychwycić za pierwszym razem jakie dokładnie padło pytanie. Pismaki jednak wychwyciły.
“Do you think inflation is a political liability ahead of the midterms?” asked Fox News’ Peter Doocy as Biden was wrapping up a press conference for the White House’s Competition Council.
“No. It’s a great asset. More inflation. What a stupid son of a bitch,” replied Biden.
zważ że pociągnął całą kwestię na jednym tonie. Tym tak jakby złośliwym. Jeśli z przekąsem stwierdza że to jest asset to w rzeczywistości przyznaje rację pytającemu.
W języku polskim używamy innej konstrukcji werbalnej, tłumaczenie niedokładne ale za to wierne na nasze brzmiałoby mniej więcej tak:
czy inflacja może okazać się obciążeniem w nadchodzących wyborach ?
nie, więcej inflacji to kurwa zaleta. Co za głupi chuj.