Kwietniowe zagadki, kronikarskie obowiązki

jak to mówią, najbardziej u innych nie znosimy własnych wad ;>

Człowieku dobry, ja w wiejskiej gminie mieszkam i mam weterynarza sąsiada, nie sufluj mi mądrości ze szwajcarii :wink:

3 Likes

Nooo…

Przeciez w PL byl obowiazek rejestracji kur, szum byl jak cholera. To byla Szwajcaria ale Kaszubska.

Swoja droga jak bylem jeszcze w PL to … to mozna bylo pojechac do hurtowni budowlanej gdzie sie kupowalo i… to byly czasy. Kupic towar bez faktury na protokol zniszczenia. To byly czasy.

A dzis w PL - kupic np. kwas hialuronowy do injekcji stawu w aptece - rozmiar buta numer fiuta nie da sie regon praktykli lekarskiej NIP- nie da sie.

Wkurwiony pojechalem do DE - jaki sobie Pan zyczy? A w PL to jakbym co najmniej kontener sufentanylu chcial.

PL to Rosja bez cyrylicy. Kult pieczatrek i biurwy i strach i karnosc. To najwieksza obelga jaka mozna w PL wyglosic. Wy ruiskie, tylko inaczej mowicie i cyrylicy nie macie. Ruskie tez tacy lekomani - jak jestem z zona w PL to ona pyta czy cokolwiek innego niz leki w PL sie reklamuje.

Ja mam weterynarza z PL znajomego i jak chce go wkurwic to pytam go o stawki za badania ubojowe.

2 Likes

Rozumiesz co to znaczy?
Bo ja rozumiem.

I do tego dość skomplikowany. Nie chodzi o same pręty, ale sposób ich montażu w kluczu. To nie jest tak, że się tam jakieś “pręty” wkłada tylko całą paczkę, która pasuje do danego zamka. Każdy jest celowo inny, aby nie włożyć do nie tego bloku nie tego co trzeba. Każdy się różni. I nie - pilnikiem tego nie poprawisz.

Tylko dokąd…

Tak, a jak chcesz się inaczej szykować na W?

Przy bocznicy kolejowej z szerokim torem jakoś tak znikało.

Pozbyliśmy się świń :slight_smile:

Za darmo to nikt.

Chrum!
Aż sobie pomyślałem, żeby się ruszyć na wybory.
W końcu sensowny kandydat.

Mam misia - maskotkę tej olimpiady. Dziady byli tam patrzeć.

Na głupią rybę ile trzeba.

Tak, to ciężka przypadłość.
Widziałem u Barona. Ale zabronił mi bić urzędnika.

2 Likes

u nas jest szum jak trzeba rejestrować cokolwiek, taki mamy klimat

nie

proponuję, abyś przeczytał własny wątek i w pierś się uderzył ;>

reklama w TV droga, mało co ma przebitkę taka jak farmacja
ale ja TV nei oglądam, to nie mam z tym problemu

no i dobrze, bo inaczej mafia całe apteki wykupuje i do niebiańskich niemiec wywozi

4 Likes

Ziarnistosc w mikronach wypeelniacza tlenku cyrkonu pastylki ma znaczenie, utrzymanie jakosci ma kolosalne znaczenie. Sa zjawiska pelzania materialu, pecznienia, jesli nie bedzie utrzymanej jakosci to wsad reaktora zuzyw asie szybciej przez wtorne produkty radiolizy.

Znalazlem jako laik kilkadziesiat grubnych publikacji i akurat produkcja seryjna paliwa do reaktorow to jest creme de la creme inzynierii chemicznej i radiologicznej, to robia bodajze dobrze tylko 3 kraje na swiecie. USA, Francja i Rosatom.

2 Likes

Odleciales zupelnie. Rejestrujac praktyke w PL firmy maja obowiazek dostaarczac mi leki. W czasach covidu cwansi dorabiali w ten sposob eksportujac leki wziewne etc.

Kwas hialuronowy do injekcji w PL jest po pierwsze drozszy niz w DE, po drugie nie jest lekiem refundowanym, po trzecie byl jak produkt leczniczy czyli troszke wiecej niz podpaska.

Ale PL jest stanem umyslu i jak mozna pokazac ze jest sie waznym i nie chciec sprzedac to jedzie sie do Goerlitz i tam problemu njet. Skolko ugodno jest.

W PL kult biurwy, bojta sie wojta i biurwe w dupe calujta, tak nam dopomusz. Ja sie po latach zachodu do PL nie nadaje, dyskusja z biurwa w PL jest dla mnie okolicznoscia zbyt traumatyzujaca. Rosja z jezykliem polskim urzedowym.

4 Likes

znaczenie to ma, aby małe kraje nie miały własnych atomówek, tylko słuchały się większych - więc pierdyliardy legend i obwarowań i pieczątek trzeba wymyślać, windując cenę w kosmos

a potem przychodzi chińczyk, japończyk albo koreaniec i okazuje się że jednak się da

ale… NIE WOLNO, bo to zagrożenie dla światowego pokoju.
Kupcie lepiej F35 za pierdyliard od sztuki, może wuj sam będzie wdzięczny i stanie w obronie jakby co. Albo i nie.

ze się da?
i że jednak robią?

3 Likes

ale chwileczke. Byl sobie na przyklad polski Zemler. Dlaczego jest Bosch Haushaltgeräte GmbH ?

Ty o produkcji atomowek a pieluchomajtek Matopaat z Torunia nie wyprodukuje, jak z Chin nie dowioza surowcow. Nas pocieszenie - Hartmann AG to samo.

Zejdz na ziemie.

Ale o co Tobie w ogole chodzi? PL od utraty niepodleglosci kiedy armie byly prywatne ma kompleks bycia samodzielna. PL nie chce byc samodzielna. Musi komus sluzyc. Czy towarzyszom radzieckim swego czasu czy teraz jankeskim. Samodzielnosc, a na co tro komu?

Te kompleksy i te urojenia waznosci. A sprzedano w Jalcie i - wnioski? Teraz niezla rozkminka jest dla fanow wuja sama jak im w zasadzie pokazal ze za darmo to jest - no nawet Trump powstancow warszawskich przy pierwszej kadencji pochwalil.

PL lubi - first to fight, ale the last to think. Last to calculate.

Za wasza wolnosc, za interesy wasze (radzieckie, jankeskie) - na nasz koszt i za pieniadze nasze. My nie potrafimy, my husaria, potrzymaj mi piwo…

A potem gorze nam i znowu ci oni nas zdradzili, bo przeciez nie my sami, my niewinne lelije bezwinne, nie potrafiace myslec na swoja korzysc i z duma dokonujace aktu opisywanego przez Duke`a z Chobielina.

Czy PL kiedykolwiek w koncu zacznie realizowac interesy polskie a nie innych? Tego Wam wszystkim zycze.

4 Likes

to chyba ja powinienem to pytanie zadać, bo strasznie się uniosłeś, choć nawet tu nie mieszkasz, a o Polakach piszesz ‘wy’.

Trochę to, przyznaję, intrygujące i zagadkowe

4 Likes

Ale właścicielem Orange, Telekom itd nie jest zwykły FR czy DE, i nie on czerpie największe korzyści, tylko pan Wchujdylion Głodny.

6 Likes

Nie zapominaj ze w watku wyzej nazwales mnie Niemcem - ze to Wasz problem a nie nasz - aluzje odczytac potrafie jeszcze.

Dlaczego mam pisac My jak mnie od lat w PL nie ma?

Syna ukrylem przed polska biurwa bo lepeij aby dla nie nie istnial.

Paszport wkurwiajacy mnie mam - obraza moje uczucia. Teoretycznie konstytuta prostytuta zapewnia mi prawo do wyznmawania lub braku wyznawania a tu w paszporcie buk humor wloszczyzna.

Unosze sie - wkurwiaja mnie polaczkowate urojenia wielkosciowe - i te kompleksy. Odkad pamioetam te kompleksy byly przyczyna ze zawsze w PL starano sie cos udowodnic sobie czy zachodowi, zamiast po prostu zyc po swojemu.

Dzieki UE zrobiliscie(my) ogromny postep i dorobiliscie sie wlasna praca i z tego nalezy bvyc dumnym. Pamietasz PL przed UE?

A szeroko rozumiane IT czy telekomunikacje w PL macie tak ca 20 lat przed Niemcami ( ktorzy na obwodnicy Monachium potrafia miec dziury w sieci komorkowej) ze nie wspomne o swiatlowodzie w PL.

A ze mentalnosc radziecka - co Ci to przeszkadza? Kazdy narod ma swoje zajoby.

Zwlaszcza ze jakosc zycia macie na poziomie wyzszym niz zachod (byc moze to na kredyt) ale powiem wprost - przy lekarzach polskich lekarze niemieccy czy szwajcarscy to golodupcy. (mam na mysli mediane).

3 Likes

dobrze odczytałeś, ale napisałem tak dlatego że sam wcześniej używałeś form ‘wy’, ja się tylko grzecznie dostosowałem

to go spal, zmiana obywatelstwa to nie jest rocket science, ani nawet nuclear science. Masz żone z innego kraju, zawód poszukiwany jak mniemam, przyjmie Cię każdy kraj z pocałowaniem rączki.

dlaczego? Marzenia piękna rzecz

tym razem nie pójdę na łatwiznę ;D

połącz te dwie kropki. To te kompleksy i chęć udowodnienia, a nie żadna UE, sprawiły, że jest jak jest

bardzo mnie to cieszy, mam szacun do tego zawodu i niech im będzie jak najlepiej

Polacy mają mentalność Polaków.
Wejdź na youtuba i pooglądaj podcasty Rosjan, którzy stamtąd wyjechali i opowiadają o różnicach między Polską a Rosją. Mentalość jest jedną z największych, jaką zauważają.

4 Likes

ja akurat znam rosjan live nie z jutuba.
Stereotypowo - na ruskich czyha zapad. Wszyscy chca ich napasc i wszystko co zle to wina zapadu (wlacznie z tym ze ile procent populacji nie ma w domu toalety tylko slawojke ?) - to wiadomo wina Niemcow Pszekow i tych innych lonych, no bo nie ich. Rosyjska dusza,

Jak popatrzysz na polskie fora to tez niemcy chca napasc wszyscy czyhaja na PL - a najgorsze co mozesz powiedziec - Mjetek, przestan pierdolic, Niemcy maja was w dupie bo maja swoje problemy jak zaplacic komorne i nie zdechnac zu glodu jak maslo juz po 4,30EUR/kostke

Ten brak waznosci brak atencji. W krajach typu Szwajcaria to tak pi about 90% ludzi nie wie ze PL to nie Rosja - dla nich to jeden wuj. Wschod, dzicz. Ruskich sie jednak boja i widza ruskich nuworyszy wiec im sie w pas klaniaja.

Polska mentalnosc jest mentalnoscia rosyjska z zastrzezeniem historycznym co do Cyryla Metodego

Urojenia ze bez UE sie da - no da sie -ale bedzie gorzej niz po Brexicie. Chociaz nie sadze aby na Polexit pozwolono -za duzo tu kapitalu zachodniego jest a rynek UE narzucilby cla. Bylo myslec wczesniej - miec pakt stowarzyszenuiowya dostep do rynku…

A co do mentalnosci - Polacy przesiakneli trybem zycia zachodu.
Konsumpcja na kredyt, i improwizacja - jakos to bedzie.

To bylo fajne ta kreatywnosc jak w firmach w CH przychodzili Polacy i pokazywali ze cos da sie zrobic - bo nikt im nie powiedzial, ze sie nie da.

Tak samo moj niemiecki znajomy ordynator ma kolege - w firmie ma Polakow bo uwaga - w dwoch zdaniach powiedza ze da sie zrobic od razu lub za tydzien zamiast o szopenie pierdolenia i latania po Betriebsratach - tyle ze bycie lepszym nie poplaca nigdzie. Ten znajomy mojego ordynatora woli Polakow od Niemcow - jest wieksza efektywnosc pracy i brak problemow.

Swiat sie zmienil, to juz nie ta PL z ktorej wyjechalem, ale dlaczego murwa pozwoliliscie w PL biurwie tak mieszac w waszym(naszym) zyciu ?

Masochizm narodowy?!

3 Likes

wiem, bo o tych interakcjach pisałeś (zazwyczaj były to relacje o niezwykle wdzięcznych Rosjanach, którzy byli wniebowzięci, że ktoś się do nich po rosyjsku odezwal i sie zainteresował, co wyrażali kopertami i innymi datkami), ale to nie znaczy że ich rozumiesz - poznałeś ich jedną stronę.

To, czego nie rozumiesz, to że ten sam Rosjanin na drugi dzień mogłby Ci bez żalu i sentymentu kosę sprzedać, jeśli szef mu tak tak powie. Wot, żyzn.

Ten sam Rosjanin, co jednego dnia jest do rany przyłóż, drugiego dnia okaże się bezwględnym skurwielem.

Dostrzegasz dysonans w tym, co piszesz?

Bo niemcy i ruscy wycięli miejscową inteligencję w pień, zostali tylko chłopi

Odnowienie elit trwa wiele pokoleń nawet w warunkach komfortowych. A PL takowych nie ma - to jedno z najwazniejszych miejsc na globusie z punktu widzenia interesów co najmniej 3 mocarstw, a w praktyce - wszystkich, może poza Indiami

4 Likes

Ale roznica polega na tym ze swrgo czasu Polak sprzadalby Tobie kose bez polecenia szefa - mialem powiedzenie w pracy. Dwoch Polakow -o jednego za duzo. Sprawdzalo sie zawsze. Nikt tak nie robil pod gorke jak inny Polak lub Polka.

PL ma wyjatkowo pechowe polozenie geograficzne. Co do waznosci - urojenia wioelkosciowe - Trump powie stazyscie z Departamentu Stanu aby President and Authorities of Booolanda wykonali czynnosc opisywana przez The Great Duke of Chobielin i Yes Sir, bedziemy sie nawet cieszyc…

Jakby to byli Szwajcarzy to by na tym zrobili kolosalny interes.
Zwlaszcza na dawnej Berlince - bylyby miejsca pracy w PL i rozwoj.

Ale z jakiegos powodu sie nie da.

Co do inteligencji - to tez tak ze… jak sie w roku 2010 jeszcze na mitycznym zachodzie pracowalo i w zespole byl Polak/Polka - to jak nie zaszkodzil to juz pomogl. Mityczna akcja niemiecka de facto akcja polska.

Wiesz jak jest w diasporach gdy ktos nosi na lancuszku dawidowa gwiazde? Oni sie wspieraja. Mniejszosc albanska na przyklad czy to w DE czy w CH ma swoje grupy na whatsappie i oni tam komunikuja sobie wszystko…

Dopiero ostatnimi laty zaczeli Polacy sie wspierac i sobie pomagac.

2 Likes

nie, albo staliby się dokładnie tacy sami jak Polacy, albo by zostali zmieceni z planszy.

To właśnie geografia decyduje o tym, że jest tutaj chaos. Inaczej być nie może - trwałe struktury buduje się wiekami (vide niderlandy na przykład)

3 Likes

Klient niemieckiej kasy chorych składa wniosek. Na papierze.
Wniosek ten po jego ręcznym wydobyciu z koperty jest skanowany do pedeefa
przez bio-powered workforce. Pedeef jest wysyłany e-mailem z front-desku do back-office’a.

Następny bio-powered back-office clerk napuszcza na ten pedeef OCR i wynikiem karmi bazę danych. Kopiując-i-wklejając wyłapuje przy okazji baboki których nasadził OCR.

Wreszcie a na końcu procesu następny e-mail jest generowany do innego clerka z rozkazem żeby ruszył dupę bo jest input od Wielce Szanownego Klienta do ogarnięcia.

Napisałbym wam która niemiecka kasa chorych tak operuje bo firmę do której owa kasa chorych należy znacie wszyscy. No ale nie da się. Może jak ta firma upadnie (“Kartagina musi zostać zniszczona”, copyright by @3r3 ) język mi się rozwiąże.

@MedicusHellveticus : to nie jest tak że biurwa rulez tylko w Polszy. W Niemczech też, w Szwajcarii to dopiero kurwidołek dla biurw jest wyśmienity. Więc Paliakom nie za bardzo wygarnąć można.

W Szwajcarii 23% zatrudnionych robi dla sfery publicznej albo w firmach sterowanych przez strefę publiczną a nie przez popyt i podaż.

6 Likes

i tak i nie. Ostatnio bodajze w Padwie czy Florencji zrobiono badanie i okazalo sie ze dzis u korytka sa potomkowie tychze, co w XV wieku tam byli elita. A przeciez Italie tyle razy wojnami przetrzepano.

Gdyby polski carewicz przyjal prawoslawie. Gdyby, Gdyby…

2 Likes

to co tam nazywa się wojną, to u nas jest zaledwie ‘niepokojem społecznym’

2 Likes

a nie faksem? Faksem.

Powiedz Szwajcarowi ze w roku 2002 miales w PL bank, w ktorym przelew wewnetrzny dochodzil jak SMS. Natychmiast. Inteligo. Nie uwierza.

5 Likes