Nowy ład

Z samą koncepcją mogłbym się zgodzić - ale nie wiem czy polski prywaciarz może nazywać polską biurwę (przypominam - już raz nakarmioną) ‘moja’.

4 Likes

Dlatego wolę opłacać prawdziwych zbójców. Oni normalnie myślą.

3 Likes

czyli mówiąc ordynarnie pieprzyć biurowe^^? jestem za!!!^^ ale mam swoje standardy wizerunkowe^^

3 Likes

Jest to jedyne, co skutecznie wpaja szkoła. Z wiedzą już gorzej, o umiejętnościach szkoda wspominać.

6 Likes

Choć płacidło z terminem ważności to jakieś diabelskie rozwiązanie, które całkowicie uniemożliwia jego wykorzystanie do przenoszenia wartości w czasie, to nie rownalbym tego z 50% inflacją w ujęciu miesięcznym. To nie to samo. Wymuszony jest obieg pieniądza- pewnie będzie miał wpływ na ceny poprzez konieczność omijania terminu ważności, ale nie aż taki jak inflacja na tak wysokim poziomie.

2 Likes

I ja Was witam Kumotrzy. I cieszę się, że skrobnąwszy co nieco znajduję u Was zainteresowanie.

2 Likes

Będzie tyle ile kontrolujący BIS pomiędzy sobą ustalą.

3 Likes
  • koszt omijania terminu przydatności do spożycia wyznaczany przez rynek. Kiedyś wyliczaliscie koszt dla hawalii. Wydał mi się niski, akceptowalny. W tym wypadku będzie pewnie wyższy bo ta usługa będzie musiała sprostać biurwiennym zadaniom z założenia droższym w wykonaniu od ich omijania.
2 Likes

Nie ocierajmy sie o fantastyke tutaj czy jak @3r3 pisze przemoc czy cos.
Znam przedsiebiorce ktory mial troche charakter 3r3 i jak mu biurwa przyszla z kontrola srodowiskowa to zrobil sobie jaja mowiac na glos - zacna komisje partyjna kolektywu tutaj zdrowo popierdolilo.
Biurwa zaczela sie pultac ze co za bezczelnosc ona tu zaraz kare domiar i co to za chamstwo brak respeltu wobec waadzy i urzedu powagi zaniedbanie a ow spokojnie - posluchaj kochaniutka - te Twoje wymysly mozesz realizowac.se za swoje ja tutaj zatrudniam kilkudziesieciu ludzi i jak chcesz to ja to zrobie ale szybko przestane placic pracownikom i upadne.se a Ty Halinka w tym malym miescie tutaj mieszkasz i Ty bedziesz z tym zyc jak Cie wytykac palcami beda i zawdzieczac utrate roboty wiec urzad zacny komitetu partyjnego uspokoi.sie. Biurwe zwyczajnie opierdolil i do pionu sprowadzil i potem nawet nie przychodzila zeby nie dostac po uszach. Werbalnie. Baba sie bala ostracyzmu.

Wtedy chopdzilo o scieki z produkcji spozywczej, ktore to byly dostarczane do kogo innego bez wylewania ich na pole czy do rzeki. Ale Halinka majaca pewnie uklad z firma od instalacji chciala na nim wymoc aby prowizje dostac.se

W moim regionie mieli ludzie biurwe od nadzoru budowlanego z ktora to dogadywali sie bez lapowek i jak babe trafil szlag (umarla szybko na chorobe nowotworowa to prawie plakali jak po kims po rodzinie - po prostu bylo tak ze cos jej sie nie podobalo - prosila o pismo z odwolaniem, czekala 14 dni i dawala im pozwolenia i byl papier i byl spokoj. A nastepca jej byl facet, ktoremu nieznani sprawcy dali po ryju bo byl upierdliwy i typowo biurwienny - prikaz jest prikaz, das ist ein Gesetz!

8 Likes

Aktualnie robimy swapy na 3,3% i cashout na 5,5%.

2 Likes

Gadalem dzisiaj przez telefon z moim ojcem o tej biurwie. No i najlepsza akcja byla z tym ze sobie piekarnie stawial inwestor no i wiecie jak to w PL Mjetek zrob tak bedzie git, no i sobie chlopaki pofolgowali no i jak Twoja wlasnosc to Twoja - co sie bedziesz kogos pytal czy Ci wolno czy nie wolno Twoje to sobie korynckie kolumny zrobisz na srodku a czemu a czemu nie?

Wpada biurwa podkapowana bop sama powiedziala ze jej doniesiono i wchodzi, patrzy, bierze papierosa wyciaga, odpala i patrzac na to mowi - no dzizasurwajapierdole, gdzie inwestor? Tu bedzie pierwsza od lat rozbiorka z urzedu - bo to juz przegiecie - przysylacie papiery ze jest zupelnie inaczej zamiast zmiany projektowe naniesc ? No i zaczynaja sie klocic - przeciez tak nie moze byc, mnie za to wyjewbia jak sie pod tym podpisze, Pan nie wie ze zmiany sie zglasza i byloby ok…Tyle materialu pracy wszystko w pizdu…

Stanelo na tym ze facet mial napisac dwa papiery - juz post factum ze zmienia sie cos w projekcie, a drugie wniosek o zmiane przeznaczenia czesci budynku na cel prywatny (Halinka stwierdzila ze tak bedzie koszernie) a za tydzien po odbiorze zrobia sobie co beda chcieli.

Skonczylo sie tym ze obylo sie bez szarpania z lewnikami o zaskarzaniu decyzji o wstrzymaniu budowy i czesciowej rozbiorce, ta biurwa nie wymuszala nawet wziatkow, cieszyla sie ze czasami moze kogos najzwyczajniej opierdolic i przez pare minut poczuc sie wazna, ale problemy rozwiazywala a nie stwarzala.

Bo jak mi ojciec mowi szla przez budowe i mowila - tu uchybienie ale drobne tu tez to tez tak nie powinno byc, tutaj to… ale to oczywiscie Panstwo poprawia dobra protokol tutaj podppis pieczatka i fajrant. Jakby to @rpis powiedziec to byla nasza biurwa. Niestety jak wszystko co w zyciu dobrze szybko sie konczy. A dzis jest juz kolejny nastepca to sie tym co buduja jak jest cos do korygowania rzygac chce - od do, nic nie da sie zrobic inaczej, wszystko jak w biurwiennych papiurkach wiec robisz wszystko by ow biurwien nie dowiedzial sie ze cos masz nie tak jak w papierach ma byc.

6 Likes

Bierze się stąd, że nie znalazł się w okolicy żaden źle wychowany obywatel z gorejącą butelką Napoju Młotkowskiego i nie poczęstował nim biurwystańskich pałaców.

3 Likes

Nakaz “oko za oko, ząb za ząb” pochodzi z biblii.

4 Likes

Jeżeli to wyglądało wszędzie w ten sam sposób, to faktycznie praktycznie nie do odwrócenia. W mojej okolicy taką sporą przestrzeń logistyczną (teren dawnego składu towarowego gdzie kiedyś były magazyny, bocznice, przeładownie, itd) zamieniono na “ekskluzywne” osiedle mieszkaniowe.
LINK 1
LINK 2

3 Likes

Niedaleko mam. Jak bedziesz mial ochote i czas daj prosze znac bo wpadlbym zobaczyc czy w Bawarii kawe maja dobra.

Mam oferte pracy w Kempten

3 Likes

Z Kempten do Regensburga trochę jest, konkretnie to 240 km w jedną stronę

2 Likes

Mialem na mysli zr jak do Polski bede jechal a swoja droga sms dostales ?

3 Likes

A prosze bardzo. Daj znac na priv.

2 Likes

Ale to dla łagodnych ludów śródziemnomorskich. A u nas jada się masło. I tutaj jest 2 tit for tat.

2 Likes

w 2019 roku Niemcy zainwestowali w infrastrukturę kolejową 76 € na mieszkańca przeliczając.

Dla porównania:

• Szwecja: 188 €,
  • UK: 101 €,
  • Włochy: 93 €

Do Austrii (202 €), Szwajcarii (404 €) czy Luksemburga (448 €) Niemców raczej nie porównujmy.

3 Likes