Przygotowania do kryzysu

Dzisiaj nawet w oficjalnych przekaziorach znalazłem informację od PZH że na zwykłą grypę tylko w pierwszym tygodniu marca zachorowało 211tyś ludzi, zmarło 7. Oczywiście ta wzmianka niknie w natłoku kolanowirusa.

2 Likes

https://streamable.com/b5zve

Widzieliście . Fluktuacja mała .

Jest zbyt późno a Stalin miał racje . Smierć jednej osoby to tragedia, tysięcy to statystyka .

To czekanie Szwajcarów ma oczyścić bilanse a przede wszystkim ulżyć systemowi AHV.

Resztę młodszych weźmiemy jako collateral damage

https://dreamswiss.blogspot.com/2020/03/covid-gospodarka.html

1 Like

per saldo dużo więcej szkód wywoła paraliż gospodarki niż te zgony - więc cyniczni władcy zachodu wolą ratować gospodarkę niż kilkadziesiąt tysięcy tych, którzy nie przeżyją

nasi - trochę mniej cyniczni ale bardziej przestraszeni gniewu ludu utraty władzy stosują tę drugą w porównaniu z UK metodę - rozciągania w czasie, z rozłożeniem gospodarki…

czas nam pokaże kto lepiej na tym wyjdzie - poza 3r3 który spadnie na 4 łapy przejmując zamówienia i jeśli przeżyje to będzie umierał bogatszy

1 Like

Wasi mniej cyniczni - zrobiles mi wieczor - raczej niezorganizowani golodupcy. Nieslowni - jak to bylo
3 tygodnie temu- zachod niepotrzebnie panikuje, tydzien temu - moze byc kilka ofiar a teraz to … bezwiedna sraczka ze strachu - jejku pisydent dudopis od koryta zostanie oderwany jak mohery nam pomra…

Stan pandemii a w nawet Kurwizja pokazuje cos takiego…

Nieprzypadkowo infolinia Zakladu Utylizacji Spolecznej w prawym rogu. W Toruniu, dzieki high cosmic technologies by Tadek Rydzyk no infections, Wnimanje, W Torunju wirusa njet. W Bialymstoku my nie znaju, wedlug wladz zarzadzajacych tym priwislanskim burdelem testy maja byc w nastepnym tygodniu.

Gdyby byla to goraczka krwotoczna czy Wirus Marburg to nie wiem czy by Klamteusz Morawiecki nie prosil Rosjan aby wzieli i kopali rowy na zwloki.

Niedorzecze ma problem -mohery pomra - sraczka jest ze zbyt szybko i sie koryto skonczy. Oj, gdyby tak mogli pomrzec dzien po wyborach to byloby wspaniale, prawda?

Kazdy rzad kazdego kraju ukrywa skale zachorowan. Tyle ze co oznaczaja zachorowania - 17 letnia corka moich znajomych siedzi w pokoju 4 dzien i netflixa oglada.

Jak sie trafi fluktuacja jak juz pisalem na populacje 70+ to jest Armageddon. Dlatego tez w moim lazarecie jestz obecnie 58 meijsc z respiratorami a bylo 8 przy czym tylko jakos nie ma personelu - owszem, bedziemy wentylowac dziadkow i babcie , tracheotomowac,. wszystko bedzie zgodnie ze sztuka lekarska i oczekiwaniami spolecznymi.

Brzmi to nawet jak mityczna dawna sprawiedliwosc ludowa, co tyle miala wspolnego ze sprawiedliwoscia co krzeslo z krzeslem elektrycznym.

Potem przyjdzie druga fala zachorowan mlodszych, ktorej ja prawdopodobnie nie dozyje. Jesli to walnie to jest pozamiatane. Wszystko jednak sprowadza sie do slowa jesli.

Byc moze zmiecie w skali DE kilkanascie tysiecy osob z populacji, byc moze wiecej, byc moze przejdzie w stan przewlekly i bedzie nam towarzyszyc jak grypa.

Byc moze… Ale eksperci ktorzy pieniadze za swe opinie biora i brali i brac beda maja tylko slowa byc moze. Pieniadze natomiast co meisiac biora za swoje byc moze.

Wiec jako mlody szeregowy pionek napisze - byc moze jestesmy w dupie, byc moze jednak nie. To jak baba na podlaskiej wsi wrozaca z ziarenek piasku -loj panocku, a dzisiaj to bedzie moze padac deszcz, a moze nie.

1 Like

Straciliście powonienie?

1 Like

Przez cały weekend nie widziałem żadnych niebieskich, czyżby koronawirus powodował psią grypę?

A kto czerpie informacje z głównego ścieku, jest przekonany, że granice są “zamknięte”. Tak jak jest przekonany, że broni “nie wolno mieć”, że podatki “trzeba płacić” - wszystko po staremu.

Warto badać glebę pod kątem tych składników, czy sypiemy profilaktycznie bez sprawdzania?

Niedorzecze sparaliżowało stronę konsumpcyjną. Puby zamknięte, montownie pracują. Oby tylko komponenty z Chin przychodziły (nie wiem, jak będzie teraz z lotniczym cargo przy ograniczaniu przelotów pasażerskich), a jakoś to będzie.

…to byśmy się przejmowali, a tak patrzymy i wcinamy popcorn.

1 Like

Części zamienne do karabinu, którego nie mam i nigdy nie miałem, ale lata temu planowałem mieć.

1 Like

najnowsze notowania, po szwajcarsku, skrupulatne i aktualizowane:

https://kickstart.ch/interaktive-coronavirus-karte/

1 Like

Skład gleby sprawdzamy po dluzszej eksploatacji na wiekszych areałach. W zasadzie to po pewnym czasie gleba przyjmie w przyblizeniu wartosci skladnikow z nawozu. A nawoz sypki uzywaja wieksi farmerzy a oni juz wiedza co i jak.

Podejrzewam ze Twoje zapytanie dotyczy czegos mniejszego. Kazda roslina ma swoje wymagania i ma inne potrzeby. Nie mozna sypać ani lać nawozów profilaktycznie, trzeba odpowiedznio dostosowac proporcje składników do etapu wegetacji, wyregulować PH, sprawdzić EC.

Na mniejszym terenie warto rozważyć hydroponike wertykalna. Ciekawym rozwiazaniem jest taki zestaw z akwarium i rybkami dla mega organicznej produkcji ale to juz dla bardziej zaawansowanych.

1 Like

W temacie kryzysu - czy oddaliście już swoje pieniądze do banków celem ich wyczyszczenia (ponieważ pieniądze są brudne i sprzyjają przenoszeniu wirusa)?

Taka nic nie znacząca informacja: dopiero w czwartym bankomacie udało mi się wypłacić pieniądze. Poprzednie trzy “chwilowo nieczynne”. Słusznie. Banki przyjęły postawę odpowiedzialną i bankomaty objęły kwarantanną.

Zachowajcie jednak spokój. Na pewno znajdziecie czynny bankomat, który wypłaci Wam tyle pieniędzy, ile potrzebujecie.

ps. Miał być kiedyś wpis o tym, że raz wypłacona gotówka nie wraca do systemu. W pełni się z tym zgadzam i dawno temu wywnioskowałem to z obserwacji. Ciekawi mnie jednak praktyka pojawiania się sytuacji, kiedy możliwe jest podjęcie gotówki.

1 Like

mnie zastanawia kiedy odezwa sie instytuckje typu JP Morgan, Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse - ze spiewka - prole sluchajcie :slight_smile:
my, z laski panujacy bankierzy bankow inwesycyjnych typu JP Morgan, DEutsche Bank, Credit Suisse, UBS jestesmy tak jak dawniej wielcy, zbyt duzi aby upasc. To big to fail, to big to jail.

Podatniku szykuj wiec kolejne pieniazki na ratowanie nas, mamy apetyty aby w 2021 wyplacic sobie piekne premie za dobre zarzadzanie w czasach pandemii.

Derywaty i defraudacje oraz smieciowe bilanse - a co to takiego ?

1 Like

tym razem, jesli dojdzie do kryzysu o rozmiarach jaki sugerujesz wspomniane banki zostaną znacjonalizowane za pieniądze wygenerowane “z powietrza” przez banki centralne poszczególnych krajów…

ten kryzys jest inny niż 2008

3 Likes

ale uwazasz ze banksterzy nie zostana po tym na stanowiskach?

Przeciez chodzi o zachowania status quo. Status post musi byc status ante czyli zyski prywatyzujemy straty uspoleczniamy.

Jezdze z Bundeswehra dostarczac pieluchomajtki do Pflegeheimow. Szafka w szpitalu nie moze pomiescic kolejnych konserw. Diesla do auta mam no limit na koszt podatnika. Niemieckiego.

Tyle ze jesli nie bedzie wiecej zachorowan to w nastepna epidemie nikt nie uwierzy - sadze ze w interesie tych zza kotary jest sterowac strachem i epidemia - aby zachowac status ante na status post.

W Szwajcarii bedzie ciekawie jak wyjdzie ktos z rzadzacych i powie -ratujmy helwecje - nikt z normalnych ludzi nie potrzebuje przeciez na koncie wiecej niz 200.000 CHF. Wiec drodzy Eidgenossen -wszystko co wiecej przekazalismy na Skarb Panstwa. Nasi Towarzysze wiedza wszak lepiej na co sa pieniadze.

Albo zrobia starym sprawdzopnym sposobem - denominacja gotowki - wymiana tylko na Ausweis i tylko max 20.000 CHF/EUR na osobe, reszta po kursie 1000 CHF starych do 1 CHF nowego.

Oni chyba przestana sie cackac jak ich przypyli. Prole gotowane nagle sie zbuntuja, ale w mentalnosci Jürgena szwajcarskiego jest to ze jak im powie Pan Bundesrat ze tak trzeba to nawet nie mruknie.

2 Likes

W tą Włosi już nie wierzą i strach tam teraz karabinieri się w domu pokazać.

Super tylko że niektórzy to sobie z państwa zedrą nawet jakby mieli obywateli żywcem kroić na ulicach.

To eksporterzy zaczną otrzymywać płatność w starej gotówce - niech to sobie załatwią ze swoim państwem.

My też - sentymentów nie ma, jeńców nikt brał nie będzie.

1 Like

breaking news

Le ministre affirme aussi que la France est prête à recourir à des nationalisations “si nécessaire”.

Francja chce nacjonalizowac przedsiebiorstwa jesli zajdzie potrzeba.

Pan Minister nie wyrazil sioe precyzyjnie. Jesli zajdzie potrzeba czego- zatrudnienia kolejnych biurw czy co?

Pan Minister chyba nie ma zbyt bobrej pamieci, bo Robesopierre zle skonczyl.

2 Likes

no sam widzisz: nacjonalizacja!

we Francji za Mitteranda bodaj znacjonalizowali nawet bank rotschielda

a co to za problem? “kreuję” z powietrza walutę i nią wypłacam odszkodowanie za znacjonalizowanie

na co zwracam Twoją uwagę: ten kryzys dzieje się w tym samym czasie gdy finalizowane jest polowanie z nagonką na tych co to te wyieminione przez Ciebie banki posiadali…

skoro w Japonii największym inwestorem na giełdzie jest bank centralny to co stoi na przeszkodzie (poza wybiciem grupy trzymającej władze nad bankami komercyjnymi i centralnymi) by “odzyszczone” :wink: banki centralne dały FIATy na taką nacjonalizację…?

Nic! Jeśli proces którego jesteśmy świadkami na tę dynamikę o jaką go podejrzewam, to takie rozwiązanie jest właśnie bardzo prawdopodobne.

Paradoksalnie: będą nacjonalizować banki i będą walczyć o to by nie wyłożyła się całkowicie realne gospodarka, bo nowa rewolucja francuska im grozi…

2 Likes

co prawda tym tam żyjesz a nie ja, więc teoretycznie lepiej znasz tubylców… ale ja jednak uważam, że “odłowienie” panów świata finansów pozwoli na działania, które nie skończą się grabieżą prola, zwłaszcza u Was mogłyby im nerwy puścić i nie jeden Mauer zostałby odstrzelony w oczekiwaniu na pociąg (ach, jacy oni “normalni”, jeżdża zwykłą koleją jak zwykły Hans-Ruedi :wink: )

Podstawowe zadanie obecnie dla Ciebie i żony a także dla wszystkich Kolegów: przeżyć w sensie biologicznym.

Jak będziemy mieli szczęście to polowanie zakończy się w ciągu kilku miesięcy a kryzys w gospodarce choć bolesny nie zakończy się ani wojną ani hiperinfacją.

1 Like
  • jak Wam mało zachorowań, to dronem dowiązą kolejne aplikacje wirusa - tak się ponoć już dzieje w Europie - punktowe aplikowanie z dronów, właśnie po to by utrzymać proces paniki, stany wyjątkowe dla realizacji założónych celów.

Modlić się trzeba, jesli kto wierzący, by to “CI dobrzy” co to wspomniane polowanie z nagonką finalizują zawiadywali tym procesem.

1 Like

mam watpliwosci co do madrosci.
Ci u steru to sie nie nadaja do trzymania kuwety/maski spawalniczej.

U steru sa idioci bo zachod w dobrobycie nie lubi sluchac i glosowac na realistow. Jak jakis Pan powie ze ukazem i rozporzadzeniem zrobi dobrobyt to znaczy ze tak bedzie i na niego zaglosuja.

Prawa fizyki czy entropia nijak nie chce sie stosowac do rozporzadzen/ustaw/ukazow/nakazow/rozkazow.

Ani pradu nie przybedzie ani nie zmieni sie termodynamika procesow w przemysle.

Sadze ze czeka nas Armageddon, mam przeczucie ze Ci, co wszystko przechulali chca tego samego co w 2008 - dajcie nam pieniedzy podatnika, ukradlismy po raz przedostatni, obeicujemy ze juz tak lapczywie nie bedziemy krasc, bedziemy jesc lyzka do zupy a nie chochla, dajcie hajsu i zrolujemy to na karby przyszlych pokolen…

mamy przeciez umowy spoleczne. Umowa spoleczna to byc moze pleonazm ale ciekawy konstrukt. Ma tyle wspolnego z umowa co sprawiedliwosc ludowa ze sprawiedliwoscia.

3 Likes

gaworzę z Polish Wealth o sytuacji w polskim kościele i - to tylko moja opinia - jakby się centrala w Watykanie posypała z powodu ujawnionych ludowi bezeceństw a Franciszek uciekł w pośpiechu, to trza będzie w Polsce budować Kościół Polski - będą posady biskupów :wink:

• więc zapytam znanym cytatem:
    Never have I encountered such corrupt and foul-minded perversity! Have you ever considered a career in the church?!

:wink:

aleśmy czasów doczekali - wnuki będą o tym w książkach historii czytać

2 Likes