Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Kumotrowi walki z pracą^^

3 Likes

nieśmiało zauważam, że podpis na wieńcu że pochodzi on od “towarzyszy walki i pracy” informuje żałobników, że zmarły miał powiązania z resortem :slight_smile:

2 Likes

zawsze jestem pełen podziwu, gdy pomyślę że musisz się na takim mud deutsch wyznawać i jeszcze zróżnicowanym w zależności od kantonu a nawet gminy:

https://insideparadeplatz.ch/videos/zuerich-ist-eine-wunderbare-stadt-ausser-man-faehrt-auto/

trzymamy kciuki za owocnego grilla dzisiaj!

2 Likes

grill spoko. Prokuratorzy to Magic People Voodoo People. Tyle ile oni potrafia w siebie wlac.

Panuje bezsilnosci poczucie. Sistiema skupia sie na stricte kryminalnych zadaniach.

Dzisiaj mialbym o 20:00 pojsc na browara z policja o 20:00 ale mam dyzur.

Tymczasem wieczorem pozniej cos z cyklu uroszczenia i zespol Delbrücka. albo Koersakov Syndrome. Stay tuned.

5 Likes

też już nie do końca - w Niemczech potrafią już umorzyć pobicie z rabunkiem z paragrafu “znikoma szkodliwość społeczna” bo nie mają na pierdoły czasu.

2 Likes

Ponizsze nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia, wszelkie podobienstwa co do aktualnych zdarzen czy osob sa absolutnie niezamierzone i przypadkowe. Autor piszac te wiadomosc znajduje sie pod wplywem etanolu oraz fantastyki. Zmysla i konfabuluje.

Zgloszenie sprzed jakos miesiaca w gory. Znaleziono cialo mlodej kobiety. Troszke juz zmacerowane zmianami srodowiskowymi,wplywami temperatury, sniegu, wiatru i slonca. Widoczny uraz czaskowo-mozgowy.

Znudzeni wszyscy oczekuja tylko -wez zadzwon do dyzurnego prokuratora, zamelduj co widac i lecimy z tematem, Leichenfreigabe i wolajmy Bestattera. Bo tutaj jak w kieleckiem i zimno i wracamy a zreszta od tego jest Police Alpine Team/ Alpine Einsatzgruppe a nie my z Kantonspolizei, ktorych tu marznac oddelegowano.

No i zaklada sobie lekarz robiacy ogledziny czepek, aby wlosow na miejscu nie zostawic i idzie i patrzy. no i mu sie nie podoba, bardzo mu sie to nie podoba.

Mloda kobieta nie ma prawie czaszki - niby logiczne, spadla z wysokosci na glowe. Ale…
Widzial juz kilka upadkow i nie widzial takowego. Bo ten upadek jest inny niz wczesniejsze.

No wiec odwraca sie i mowi - wzywajcie natychmiast Alpine Einsatzgruppe, cofam sie, Rechtsmedizin (medykow sadowych) i dochodzeniowke. Wkurw przychodzi natychmiast i dyskusja ze chyba cie usländerze poebalo, zaraz ciemno bedzie - no to beda reflektry z agregatem pradotworczym , macie na stanie.

Ale o co chodzi ?! No wiec im mowie. Widzieliscie zwloki? Tak, no zwloki jak zwloki.

Na co ja - Neei, hüüüt ischt ganz anders. Po pierwsze popatrzcie na ubior. Nic nie porwane, czyste. Jak ktos spada z grani czy szczytu to lapie sie wszystkiego, jego ubranie jest porozrywane, ma zlamania zeber obojczykow tu widac tylko uraz czaszkowo mozgowy.

No bo spadla na glowe czego nie rozumiesz?!

No nie rozumiem jak mogla spasc na glowe i nie probnowac sie instynktownie ratowac. To znaqczy rozumiem. mogla, jesli juz wczesniej nie zyla. Ale ona nie ma nadwagi. Widzisz, gdyby mnie tu z nadwaga 40 kg znalezino to nie ma tematu, wlazl na gore, dostal obrzeku pluc, niewydolnosci prawoko0morowej i spadl nieprzytomny, nachui drazyc temat. Tu mi nie pasuje jeszcze przynajmniej 2 rzeczy. Po pierwsze nie widze obok kosci czaszki wiec dla mnie Fundort to nie Tatort chyba ze mi pokazecie, po drugie widziales czaszke z bliska? okostna jest jakby pocieta. To nie pasuje do urazu ze zmiazdzeniem, tu duzo rzeczy nie pasuje.

Smierdzi to na odleglosc. Wolamy specjalistow, oni to ocenia, tu jest za duzo niewiadomych.

Zdolalem przekonac Prokuratora do zarzadzenia Sperrgebiet, przyslali specjalistow, 3 dni szukano - znaleziono elementy czaszki wyzej. Wzieto malzonka na przesluchanie, ten zareagowal im inaczej niz pograzony w zalobie maz. Zaczelo smierdziec. Poszlakowo - ale z autopsji wyszlo ze decursus mortis byl nie z powodu urazu czaszkowo mozgowego ale zmiazdzenia tchawicy, z zewnatrz. Czaszka zostala potraktowana narzedziem typu siekiera/tasak etc.

Rodziny dwie bardzo zamozne, zaczely sie jazdy prawnicze ze co to tutaj naszego synka w zalobie smieja smiec o cos podejrzewac. Ale…ten pekl.

Napisal list i wyslal go, a potem strzelil sobie w leb. Podczas wspolnej wycieczki w gory uderzyl zone czekanem, jak upadla to udusil, stanal butem na szyi, potem w nerwach na slepo okladal glowe czekanem i zrzucil bezwladne zwloki. Ona przeszkadzala bo mial kochanka.

Mialo byc ladnie i czysto ale nie wyszlo. Das verfahren wurde eingestellt / the proceedings were dropped.

Takowa robota jest znacznie bardziej interesujaca niz kurwa znieczulanie do wyciecia czyraka na Füdli w lazarecie na zadupiu. Ale delikatnie ryje banie.

10 Likes

Kobieta zeznała, że to na pewno jej ciało? Etanolista pewien co do tożsamości?

Od soszyl mediuf. Powszechne. Nothing to see here.

Widziałem jak ludzie spadają i na głowę się rzadko udaje. Przy większej wysokości walą plackiem albo bębnem albo zadem.

Podziwiam zawziętość. To wcale nie jest takie proste spiąć się i pociągnąć zachowując przytomność z pisaniną, wysyłaniem. Impuls to co innego.

No z tym czekanem to przesadził. Poniosło.

No ryje, czekanem.
Czekan zatrzymano? Bo jak mu się spodoba to on jeszcze może.

4 Likes

Brzmi jakbyś odnalazł sens wstawania rano z wyra.

novice level. Dystans do własnej roboty przychodzi z czasem.

Zastanawia mnie czy Cię pogonią jak się okaże że w Twoim kantonie statystyki zabójstw eksplodowały rdr.

7 Likes

Odkąd najęliśmy nowego konowau wzrosła liczba zabójstw w powiecie. Sprawdziliśmy historię i wszędzie gdzie się pojawia rośnie liczba spraw kryminalnych. Zatrzymać, przesłuchać, nie wypuszczać - jeśli liczba zabójstw spadnie to jest w to zamieszany.

12 Likes

najpierw zabija a potem zjawia się jako konował :wink:

coś jak strażak podpalacz

4 Likes

OSP^^
poznałem Medikusa według mnie to on…^^

2 Likes

Jezioro w kantonie ZH. Wylowiono kogos, kto miesiac temu napisal list pozegnalny.
Przy corpus delicti 4 bloczki betonowe drutem przywiazane do paska od spodni. Rece z tylu skrepowane drutem.

Typowy Prokurator jest typowy. Ostry przypadek samobojstwa, czego usländerze nie rozumiesz, tak w ogole nachui drazyc temat? Na co forensic medicine z Uniwersytetu w Zurychu fatygowac ?

A moze tu udzial osob trzecich jest? Co, murwa?! Holywoodzklich filmow sie naogladalo usländerstwo, takie rzeczy w Szwajcarii? Hellou, gdzie Pan jestes ? W swoim usländerskim bantustanie to przeciez byloby mozliwe.

9 Likes

jak to mówił major Gross, z Lublina: “z akumulatorem na jajach jeszcze żaden nie kłamał” :wink:

3 Likes

Obstawiam, że ze względu na Twoją pryncypialność, Watsonie, długo nie popracujesz przy tych interwencjach (pryncypialność popieram!).

Zachodzi obawa, że pod powierzchnią dobrobytu w tej krainie kotłują się namiętności i interesy, które kończą się wcale nie rzadko zabójstwem i prędzej czy później trafisz na opór materii, na sytuacje że za wszelką cenę nie będą chcieli doprowadzić do ujawnienia prawdziwych okoliczności zgonu.

Będzie jak w tym dowcipie Tyma:
Jaka jest przyczyna zejścia?
Ustanie funkcji życiowych, które ustają z powodu zejścia.
Funkcje życiowe ustają z powodu zejścia a zejście następuje z powodu ustania funkcji życiowych. :wink:

Ale zanim będą się chcieli z urzędu pozbyć, to będziesz miał opinię “ostrego psa”, Watsonie :slight_smile:

5 Likes

przyłączam się do zdania @Ryszard a. W Szwajcarii jest dużo jezior i dużo problemów można dzięki nim rozwiązać. Zamówiono samobójstwo, dostarczono samobójstwo a potem wpadasz na scenę Ty i sypiesz piach w tryby do tej pory działającego systemu.

A wpadłeś na pomysł że skoro prokurator twierdzi że to było samobójstwo to on już przed wyłowieniem ciała mógł wiedzieć że ten akurat samobójca sam sobie związał ręce z tyłu ?

Pytanie retoryczne: które lokalne urzędy trzeba opanować żeby bez ryzyka wpadki móc wykonywać usługi Leona Zawodowca ?

8 Likes

Ja za inna rzecz moge wyleciec szybciutko. Odkrylem jak kolezanki i koledzy lekarze kradna. Jeden mi mowi lekarz prawie emeryt ze robi tak od 1994 roku.
Ladne moznaby zarzuty postawic od oszustwa po wyludzenie, moze nawet przybijac niskie pobudki. Sprawa jest tak gruba, ze kto to zobaczy to sie w cyrku nie smieje.

Jak jest sobie sprawa niewyjasnionego zgonu to z automatu prokurator otwiera postepowanie w sprawie. Nie przeciwko ale w sprawie, zawsze moze sobie zmienic papiurki i nowe otworzyc jak bedzie chcial.

No i jak leci postepowanie w sprawie to rachunek za ogledziny dojazd czas i wszystko mamy wystawiac na prokurature. Ustnie dostalem polecenie im wyzszy rachunek tym lepiej bo bedzie wielki zgrzyt jak rachunek bedzie maly bo koledzy i kolezanki podpadna. A po drugie jak beda niskie rachunki to sie pogniewamy bo sistiema budzet prokuraturze zacznie przycinac wiec im wiecej tym lepiej, wincyj,wincyj.

Ale koledzy i kolezanki wpadli na super pomysl jakies juz 30 lat temu. Jako ze my dzialamy na zlecenie i w imieniu kantonalnej Gesundheitsdirektion to oni ten sam rachunek robia prawie Ctrl C, Ctrl V do kantonalnej Gesundheitsdirektion, ktora placi znowu.

No wiec jak w tym dowcipie o pijaku co zasnal przy stoliku na srodku sali - pyta sie szef ej -czemu nie wyrzucisz go, bo to tak srednio wyglada - ale czemu mam go wyrzucic - co 10 minut do niego podchodze, budze go, on placi rachunekj i daje napiwek. No a popatrz, tu wszyscy podchmieleni, nikt zbytnio uwagi nie zwraca…

Przez ponad 30 lat w ramach jednego kantonu nikt sie nie zorientowal ze walek jest dobrze skrecony. No wicie rozumicie. Ja wystawiam tylko prokuraturze. Bo tu moglby byc motyw ej, dokonajmy samooczyszczenia, upierdolmy pazuernemu üsländerstrwu rece przy samej Füdli a wy mozecie krasc jak kradliscie ale porzadek musi byc!

A ja sie pytam gdzie audyt gdzie controlling?

7 Likes

rozumiem dyskomfort ale jak to mówią: gówna nie ruszaj póki nie śmierdzi!

Już powoli wchodzisz w społeczne układy a jak będziesz bruździł to szybko Cię upupią i tyle zostanie ze wspinania się po drabinie społecznej.

Oczywiście: CHWD (chroń własną dupę) ale jeśli tak to zorganizowali sami sobie, to nie wywracaj stolika, widocznie im to pasuje i wszyscy są zadowoleni. Byle w Twoich papierach był porządek. A jeśli sami siebie okradają i stać ich na to - wolna wola.

Pamiętaj, że Twoim nadrzędnym celem jest wejście lada tydzień do prywatnej korpory za duże pieniądze. Sam pisałeś jak to nagle cudownie przeszkody zniknęły, gdy uruchomiłeś policyjne znajomości.

Rzecz w tym, że jak podskoczysz komuś, to przeszkody administracyjne wrócą i się okaże, że korpora została zmuszona Cię zwolnić (zmuszona przez biurwę, której układy naruszyłeś).

Oczywiście bądź dociekliwy, działaj w granicach prawa tak by Tobie prokurator nie zarzucił nie dopełnienia obowiązków ale helweckiego grajdołka nie uzdrowisz, więc się o to nie szarp bo nie warto.

Wnioski są oczywiste i sam je wyciągniesz jakie są priorytety:

• walczyć z tamtejszymi wałkami
  • czy świetnie zarabiać w korporze zapewniając byt rodzinie a “hobbistycznie”" jeździć na interwencje.
6 Likes

Przysłowie chińskie:

Tygrys który kradnie nie jest złodziejem.

Jeśli pójdziesz na noże z miejscowym tygrysem zrobisz to na własne ryzyko.

tego zdania nie podzielam. Władza opiera się o haki leżące w szafie i gotowe do wykorzystania. Trzymanie towarzystwa za pysk nie polega na zwalczaniu kręconych przez nie wałków tylko na wyciąganiu ich z szafy jeśli któremuś wpadnie do łba nawrócić się, mielić ozorem w kierunku prasy albo coś w tym stylu.

Tak wygląda controlling realny oraz audyt stosowany.

7 Likes

Sypie piach do jeziora shissuslander jeden.

Sam wiązał.

Tobie się wydaje, że to odosobniony przypadek?
Że oni pierwsi i jedyni wprowadzili prowizję od sumy kosztów?
Tyle że jak Ty się przyłączysz to będzie na Ciebie. Wszystko. A reszta czysta i czarna owca w sidłach.

Robiłem tak za czarną owcę, no ale wiedziałem za ile, kogoś musieli obwinić, więc się umawiałem, że mnie i dopiero wchodziłem w interes.

Przypominam, że w svensonii nie ma korupcji. I mi to zupełnie nie przeszkadza, że jej nie ma.
Jest dobrze zorganizowana i należy korzystać.

Nawet dziadki opowiadają, że dokładnie tak robiły całe życie, i wcześniej też bo od kogoś się uczyli. To tak działa.

4 Likes

Audyt i controlling dziala tak, ze otwiera Excela, sprawdza czy mniej wiecej kwoty sie zgadzaja z budzetem. Excela przygotowuje zazwyczaj malo rozgarniety koles, ktory nigdy nie sprawdzil czy jego formuly dzialaja, ew. kopiuje z raportu PowerBI zrobionego kilka lat temu przez praktykanta, a na widok zachwytu programista przygotowujacy datawarehouse i wiedzacy o gownie w danch lapie sie za glowe.

7 Likes