Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Jakby mu małżonkę (czego nie życzę) wsadzili w CH na 48h i by się przekonała jakie to jest miłujące wolność pańśtwo to może by chętniej się wyprowadziła:)

3 Likes

Jakby Amnesty International zobaczyli jakie warunki są w Klosterstrasse Sankt Gallen albo na Kasernenstrasse w Tsüri to byłby cyrk.

No ale wiadomo. Łamanie praw człowieka tylko w kryminalnych uslānderskich bantustanach.

Szwajcarii nie kontrolujemy bo z definicji jest super

5 Likes

co do zasady tak: 14% plus 370 zł od 2026 r. zdrowotnej plus 4,9% od nadwyżki przychodów ponad 14 tys miesięcznie, razem w przybliżeniu 19% przychodów

a wtedy wzjeżdża inspektor PIPy i cały na biało wydaje decyzję, że umowa cywilnoprawna mocą jego decyzji jest umową o pracę i szpital jest zmuszony wszystko poprzeliczać i zostaje wiele mniej

2 Likes

pułkownika własnej armii bedą wsadzać, fakt, że służb medycznych a już Stefan Karwowski mawiał, że “lekarzom zawsze zawyżali stopnie” ale jednak :wink:

2 Likes

Szum informacyjny. To sobie spółkę zoo mozna wyspółkować, współspółkownika i 2-4 fikcyjne faktury do innych jednostek. Bąki w prasie trzeba puszczać żeby sprawiać pozory ciągłości procesu dowodzenia

2 Likes

zmiana kompetencji PIP nie jest faktem prasowym ale nowym prawem obowiązującym od 1 stycznia 2026 r.

w praktyce ważniejszebędą kwestie pozaprawne: czy szpital stać na lekarza na umowie o pracę za wynagrodzeniem netto jakie lekarz jest skłonny zaakceptować

jeśli nie stać, to będą nieformalne sygnały i przymykanie oka przez PIP

zatrudnienie lekarza we własnej spółce, 3-4 dodatkowe faktury wcale problemu nie rozwiązują

4 Likes

Cudzego?

W norkowie poskarż się na dyskryminację.

Na środowisko mamy kopalnie odkrywkowe - żabki i inne chwasty mają przewalone.

Działa bardzo dobrze. Szczególnie kiedy wejdą w interakcję, której im nie wolno i się po kwadransie obetną co zrobili. Jak nie mogą znaleźć urządzenia podsłuchowego i nagrania to mają pełno w porach. Szczególnie kiedy widzą po gębach, że interlokutor zdecydowanie ukontentowany jakby dyskutanta trzymał i ściskał wedle uznania.

Szpitalowi zostaje o wiele mniej, jak niby ścigniesz mieszkańca innego kraju?

Gdzie mu wyślesz pozew według kpc? To nie kpk.

Srali muchi. Na razie jest zagadka jak niby może być wiążąca umowa, której strona nie wyraziła wobec takiej umowy woli :slight_smile:

2 Likes

co wam musze powiedziec a w zasadzie napisac, to ja juz z @Koncereyra w uk rozmawialem.

Siedze na tej konferencji i … no i porownujac sie to… jest sie przegrywem golodupcem w porownaniu do kolegow z PL.

Koledzy w PL spokojnie sobie pracuja. Nie zajmuja sie ani nauka innych jezykow obcych, ani nie maja zadnych problemow. No moze o tym jaka ceramike podlogowa do sauny kupic w domu o powierzchni 500m2.

No i napisze tak. Ci bardziej obrotni chorzy na pieniadze to pracujac efektywnie na NFZ - prywatnie w PL ambulatoryjnie - no przyznaja sie do 300.000 pln przychodu. Miesiecznie

Porownuje to z moja malzonka szwajcarka bo 300.000 PLN i meidana zarobkow to .. no i w CH nie masz szans osiagnac 33% polskiego poziomu. Mowie to z perspektywy meza szwajcarskiej zony nie z medycznego rodu zainstalowanej systemowo w sistiema ze towarzyszka jest moja corka synowa Petera i tutaj ona …ma tu rzadzic i pensje miec od…

Jak powiedz kolegom z PL ze w Ch nie masz roboty to uwazaja cie za intelektualnie niedostosunkowanego. No bo jak to robota szuka lekarzy a nie lekarze roboty i roboty nie miec to nie to ze trzeba nie chciec to kurwa trzeba sie bronic…

No i jak popatrza bo rozmnawiaja z Toba mna i jak po minucie widza ze jednak cos wiesz umiesz to pytaja - zgwalciles kogos kurwa, ze nie masz roboty, no bo inaczej to niewyobrazalne.

kazdy z nich a to dom w Prowansji a to w Hiszpaniii a to pensjonat w Maladze….Dywersyfikacja na wypadek gdyby zrodelko wyschnac mialo…

Nawet gdyby im dzisiaj zafundowac bezrobocie to rentierzy zyjacy z kapitalu odsetek zdywersyfikowanej dzialalnosci.

Oni maja lepiej niz 90 procent lekarzy szwajcarskich…Zwykli lek.med. czasami dukajacy po angielsku.

6 Likes

miałeś pecha, wyjeżdżałeś z polskiego syfu a w syfie zrobiło się eldorado dla lekarzy

6 Likes

My nie lubimy łatwo.

Tylko miętusy biorą 300k miesięcznie i ‘inwestują’ w nieruchy na czarną godzinę.

Twardziele jak my żyją na krawędzi.

Trumna nie ma kieszeni i na co im to…

5 Likes

Chcesz żyć wiecznie?

3 Likes

to siędogaduj, szukaj kontaktu i bierz kontrakt w Polsce

przy takich zarobkach stać Cię będzie nawet na alimenty (w tym czarnym scenariuszu rozpadu małżeństwa z powodu rozłąki)

3 Likes

nie bedzie mnie stac. Walna wedle hellweckiego prawa rodzinnego i pozamiatane.

3 Likes

Kopiowanie najwyzsza forma uznania (c) Rpis. Medyk, wnioski masz sluszne. W innych wyzyskach: marynarzy po 2 miesiace w domach nie ma ,a dzieci jakos do szkol docieraja ubrane i syte, końsultanci na kontraktach co tydzien/2 w domu na weekend. Propozycje kontraktu masz, o co kaman?

Wystawic dekret a wyegzekwowac go od Polaka to dwie różne dziedziny problemu.

4 Likes

Propozycja jest ustna a więc siusiakiem na wodzie pisana

Ten co mnie poleca kombinuje aby skasować 25.000 PLN za polecenie

4 Likes

kick-back podstawą przy zawieraniu umów. Gdyby nie działało to nie byłoby stosowane.

4 Likes

Byłbyś w prawdziwej avant gardzie Polonusów. Wszyscy robio w CH i zjeżdżają do PL, Ty robiłbyś w PL, a zjeżdżał do CH.

Tak bardziej serio to oczywiście trzymam kciuki.

5 Likes

zobaczymy jak wyjdzie. Niezobowiazujace pogawedki to wicie rozumicie.

mialem dzis fajny dzien bo @dzieka zorganizowal super dzien, bylismy na piwie halal w Oslo. Halal czy haram jeden pies.

Lekarzy zostawilem bo zle sie tam czuje oni gadaja tylko ze kupili kolejny pensjonat w Prowansji czy nowe dzialki deweloperskie etc.

7 Likes

Ciało umiera, ale dusza jest wieczna.

Ja nie chce, ja żyje wiecznie.

Będzie okazja się spotkać zatemż?

Ja już jebłem.

Fakt, że pisane na wodzie to nie umowa, ale stwierdziłem, że pobyt w kraju, w którym nikomu nic się nie chce, a cieknący kran urasta do rangi problemu nierozwiązywalnego… Znajdę sobie gdzie indziej, a czy żona ma ochote czy nie… Statystki samobójstw, bezdomnych, średniej długości życia nie kłamią ‘kto ma bardziej przejebane’…

Kobiety są zaprogramowane tak, że żyją w paralelnej rzeczywistości i jeszcze coś tam pierdolą, że im źle….

Ale to moja perspektywa.

Mężczyźni mają dziś przejebane. Trzeba zadbać o siebie.

A to potwierdzone faktami - Norah Vincent - Wikipedia - kobieta próbowała przez 1.5 roku żyć jako mężczyzna…

Kopałem się z koniem 11 lat i mi wystarczyło.

To bardzo zdrowy objaw, tylko żyjesz w kraju,w którym wyrażanie gniewu i agresji po męsku jest szczególnie niedobra. Zresztą nigdzie na tej planecie, w tzw cywilizowanych miejscach, nie można mężczyźnie się wkurwić…

11 Likes

Ja nieśmiertelność tworzę^^

Lepiej cywilizację organizować samemu w dziczy i głuszy niż z resztą hominidów. Żona to atrybut tymczasowy, loose binding.

4 Likes