Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, że sytuacja jest skomplikowana z uwagi na fakt, iż obecnie nie wykonuje Pan zawodu w rozumieniu polskich przepisów o wykonywaniu zawodu lekarza. . Zgodnie z obowiązującymi przepisami, aby uzyskać aktualne prawo wykonywania zawodu, nie może występować przerwa w jego wykonywaniu przekraczająca 3 lat w kraju UE w rozumieniu zatrudnienia na 100% etatu w ciągu 5 lat wstecz od daty złożenia wniosku. Z racji iż pracował Pan w Szwajcarii ta przerwa wynosi więcej ponieważ pracując w Szwajcarii przerwał Pan okres 5 lat - w Niemczech pracował Pan na 100% etatu do 31.12.2022 roku a potem jako lekarz kontraktowy do 31 maja 2023 roku. Potem od 01.06.2023 czerwca 2023 roku pracował Pan w Szwajcarii do 31.12.2024 roku
W przypadku, gdyby taka przerwa miała miejsce a w powyższej sytuacji za datę graniczna uważamy dzień 31.12.2022 z Niemiec. Pański wniosek zostałby w pierwszej kolejności rozpatrzony przez odpowiednią komisję. Komisja jednak niefortunnie dla Pana prowadzi posiedzenie w 1 kwartale 2026 roku a wiec zakładając ze miałby Pan dzisiaj komplet dokumentów to i tak Decyzją komisji mógłby Pan zostać skierowany na obowiązkowe bezpłatne przeszkolenie, po którego ukończeniu możliwe byłoby ponowne uzyskanie prawa wykonywania zawodu. Przeszkolenie takie może droga decyzji Ministerstwa Zdrowia trwać nawet 36 miesięcy, choć z reguły nie przekracza ono 24 miesięcy. Koszt ubezpieczeń społecznych oraz materiałów potrzebnych do szkolenia ponosi uczestnik. Po pozytywnym ukończeniu szkolenia mógłby Pan ponownie otrzymać prawo wykonywania zawodu w Polsce.

(witamy w PL zwlaszcza tych, ktorzy chca wrocic i pracowac) dopisek moj.

A wiecie co jest najlepsze - wiekszoswc lekarzy w Polsce jest na kontraktach wiec de iure nie pracuja. Jak zachod wymysli podobne regulacje ze ma sie miec 3 lata pracy to bedzie ciekawie).

8 Likes

Ale to jest test na logikę.

Do 31.12.2025 jesteś lekarzem, a jeżeli byłeś wpisany na listę do okręgowej rady lekarskiej to nadal jesteś. I teoretycznie jak podejmiesz jakąkolwiek pracę, w UE to bieg 3lat zostanie przerwany.

Po drugie, wg. im maila Szwajcaria nie liczy się do UE

, ale według ustawy tak:

Art.3 Pkt. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o państwie członkowskim Unii Europejskiej, należy przez to rozumieć również państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Konfederację Szwajcarską.

USTAWA z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty

To takie moje przemyślenia.

9 Likes

nie pisali na podstawie poniższego art. 10 z tej ustawy bo w tym przepisie nie ma tych parametrów:

Art. 10. [Obowiązkowe przeszkolenie po przerwie w wykonywaniu zawodu]

1. Lekarz, który zamierza podjąć wykonywanie zawodu po upływie 5 lat od uzyskania dyplomu lekarza albo lekarza dentysty, przed przyznaniem prawa wykonywania zawodu jest obowiązany do odbycia przeszkolenia teoretycznego, którego tryb, program, miejsce i okres określi okręgowa rada lekarska, w drodze uchwały, biorąc pod uwagę długość okresu, który upłynął od uzyskania dyplomu. Koszty tego przeszkolenia ponosi lekarz.

2. (uchylony).

1. Lekarz posiadający prawo wykonywania zawodu, który nie wykonuje go przez okres dłuższy niż 5 lat, a zamierza podjąć jego wykonywanie, ma obowiązek zawiadomienia o tym właściwej okręgowej rady lekarskiej i odbycia przeszkolenia.

3a. W okresie ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii lekarze, o których mowa w ust. 3, są zwolnieni z odbycia przeszkolenia, pod warunkiem, że przez pierwsze trzy miesiące wykonywania zawodu udzielają świadczeń zdrowotnych pod nadzorem odpowiednio lekarza albo lekarza dentysty posiadającego specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty.

4. Przepisów ust. 1 i 3 nie stosuje się do lekarza będącego obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, który posiada dyplom lub inne dokumenty poświadczające formalne kwalifikacje wymienione w wykazie, o którym mowa w art. 6b, i dotychczas nie uzyskał prawa wykonywania zawodu lekarza albo prawa wykonywania zawodu lekarza dentysty na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

6 Likes

to sa prawdopodobnie wewnatrzkorporacyjne wymysly. Bo - uwaga. W Szwajcarii nie ma takiego wymogu, mam w ciagu roku zebrac tylko 60 puntow edukacyjnych aby nie utracic aktywnego wykonywania zawodu. Przy czym jak go nie wykonuje - to nie mam tego wymogu.

3 Likes

ale nawet korporacyjne wymysły muszą mieć umocowanie w przepisach, jeżeli nie mają to będziesz mógł zaskarżać rozstrzygnięcie odmowne, musisz to rozstrzygnąć z pomocą papugi zajmującego sią tą działką

ja po prostu nie widzę w ustawie takiego wymogu

3 Likes

Znalazłem skąd się wzięły te etaty i inne kwiatki:

STANOWISKO Nr 11/19/VIII NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ z dnia 28 czerwca 2019 r. w sprawie interpretacji art. 10 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty w zakresie ustalania 5-letniego okresu niewykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty

1. 5-letni okres niewykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty, o którym
    mowa w art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza
    i lekarza dentysty, zostaje przerwany, jeżeli lekarz, lekarz dentysta przed
    upływem 5 lat podejmie aktywność zawodową, obejmującą udzielanie
    świadczeń zdrowotnych, prowadzenie prac badawczych w dziedzinie nauk
    medycznych lub nauczanie zawodu lekarza, lekarza dentysty albo działanie w
    zakresie promocji zdrowia, realizowaną faktycznie, regularnie i w formach
    określonych w ust. 2,nieprzerwanie przez okres co najmniej 6 miesięcy w wymiarze 40 godzin miesięcznie, potwierdzoną odpowiednimi dokumentami, o których mowa w ust. 5. W szczególnie uzasadnionych przypadkach okręgowa rada lekarska może przyjąć inny okres i wymiar aktywności zawodowej.
4 Likes

moze.

to jest furtka dla swojakow. Tu sa negatywnie od poczatku i nie chca.

3 Likes

nawet nie mam zamiaru. Oni wydajac decyzje odmowna dadza ja pisemnie najpozniej jak sie da, 14 dni na zaskarzenie.

A potem zacznie sie zabawa znana - uwierzytelnione kopie dokumentow sie przedawnily.

No i summa summarum potem sprawa w sadzie administracyjnym. To strata czasu i pieniedzy wszystko. Plus uczulenie biurwy na komisje dyscyplinarna. Bo jak z nimi zaczynasz sie szarpac to oni poakzuja meisce w szeregu. Anonim, ze skarga dotarlk i badamy sprawe.

Wiecie co to jest certificate of good standing/Unbedenklichkeisbeascheinigung?

To taki papiurek, ze nikt sie nie przyczepil. W wolnym zawodzie, jakim jest lekarz samo oskarzenie jest juz powodem, aby nie wydac, bo przeciez cos sie toczy-

Für die Aufsicht über die universitären Medizinalpersonen (Ärztinnen und Ärzte, Zahnärztinnen und Zahnärzte, Apothekerinnen und Apotheker, Chiropraktorinnen und Chiropraktoren sowie Tierärztinnen und Tierärzte) sind in der Schweiz die kantonalen Gesundheitsdirektionen zuständig. Werden Berufspflichten oder andere gesetzliche Bestimmungen im Zusammenhang mit der Berufsausübung verletzt, können die kantonalen Aufsichtsbehörden Disziplinarmassnahmen wie beispielsweise einen Verweis, eine Busse oder ein Berufsausübungsverbot anordnen. Auch für die Strafgerichtsbarkeit sind in der Schweiz die Kantone zuständig

tu jest super pole do dyskusji bo znajomemu nie dali papiurka bo mial sprawe o podatek niezaplacony za sprzedaz gitary na Riocardo.ch - odpowiedniku allegro. Jak to ma sie do czynnosci zawodowych lekarza - no i najwazniejsze jeszcze nie bylo wyroku - nie wazne, cos sie toczy, nie dajemy

2 Likes

czyli całkowicie odpuszczasz powrót do Polski czy rozwazasz staż bezpłatny?

2 Likes

wykluczam. Pani telefonicznie mi jeszcze powiedziala - Pan musi byc bardzo grzecznym i milym, by ow staz adaptacyjny po pierwsze gdzies dostac a potem zakonczyc. Bo nie ejst nigdzie powiedziane, ze kierwonik stazui go Panu podpisze….

4 Likes

Mam inny problem.

Podczas wizyty u jednego macedońskiego zwykłego robotnika zmarła mu nagle matka.

No i mają wydatek bo karawan jedzie do Skopje te tysiące kilometrów.

Aby mógł przejechać granicę to musi być to wypełnione

No i wiecie rozumiecie pojechałem dziś ubrany lepiej niż zwykle do szpitala i w obecności rodziny i mojej zaplombowano trumnę .

No i walnąłem pieczątkę i koniec.

Nie robię biznesu na śmierci nie jestem zakład pogrzebowy.

No i telefon przed chwilą był od koleżanki że co ja sobie wyobrażam za to się bierze bez podatku 3000 CHF

Nosz kurwa mać. Gość nie zarabia 6000 chf brutto ma 3 dzieci …no bez przesady.

Ale wkurw jest bo zakapował grabarz bo rachunku nie było a najczęściej robią to tak że Gotówka jest to pieczątka jest też.

Moje koszty to może 2 litry diesla i mój czas.

10 Likes

I jak po przesluchaniu?

4 Likes

grubo.

Czy wiem ze nie wszystko warto widziec i mowic. To niedobra jest zwlaszcza jak jest sie centaurem czyli pol czlowiekiem pol zwierzeciem czyli usländerem. Na co poprosilem pisemne Leitlinie.

No i ze wkurw jest bo rzekomo zmanipulowalem prokuratora policjantow i tak dalej.

To pytam- to oni ubezwlasnowolnieni ze sie sluchaja? Przeciez stosunku podleglosci sluzbowej brak. Chyba to nie sugestia ze eidgenossische Kantonspolizei sowie Untersuchungsamt wykonuja polecenia plugawego usländerstwa.

Poprosilem o pisemne tresci do ktorych sie moge ustosunkowac. No i robilem sobie jaja.

Kabaret ale najlepszue jest to ze oplacony. Bo moj czas jak i droga zostala oplacona, rachunek zaakceptowano.

Podejrzewam ze mnie inaczuej wygryza. Ze zwieksza zatrusdnienie dajac innym premie jakies i tamci wezma wszystkie zmiany i dla mnie nie bedzie….

5 Likes

Jeśli fakty przeczą tezom to tym gorzej dla faktów.
W poprzednim systemie tak było to teraz ma być inaczej ?

Jak nabierzesz praktyki w ciągnięciu z miejscowych to będziesz z nich ciągnął a oni będą uważali to za pochwały.

Na przykład myślisz “co za zadupie” a mówisz “podoba mi się wasza a pielęgnowana od pokoleń autentyczność”.

Działa rewelacyjnie na ciemnych lokalsów na zadupiu czyli na przykład Szwajcarów w Szwajcarii.

8 Likes

To i tak postęp, że tylko tezom, bo kiedyś głosiciel tezy też się kwalifikował do pogorszeń :slight_smile:

2 Likes

takie pytanie do umyslow scislych bo mnie utworzenie skrotow pulpitowych na debianie momentalnie przeroslo.

if populacja danego kraju sie starzeje, then chorobowosc tejze populacji wzrasta

if populacja danego kraju sie starzeje repeated, then koszty systemow opieki zdrowotnej rosna

if koszty rosna then biurwa podatkowa wlacza modus grab i stosuj domiar, co zobaczysz to opodatkuj

if mloda populacja ma internet then emigracja z takeigo stanu or jak nic nie bede mial to mi nie zabierzecie then utrzymujta mnie bo ja pierdole nie robie

critical error ?

execute: jak bedzie to wygladac w perspektywie lat ?

6 Likes

Tu jest błąd myślowy.

“Nic nie będę miał” oznacza, iphone+konsola+65” TV musi być, no i mikrofalówka :wink:

Możliwe są scenariusze:

1. Podnoszenie obciążeń podatkowych ma krótkie nogi. Przekroczenie progu bólu spowoduje lawinowy zakwit szarej strefy → krzywa Laffera
  2. Obcinanie zakresu usług w pakiecie podstawowym
  3. Wprowadzenie wkładu własnego pacjenta do kosztów leczenia.
  4. Obarczenie kosztami za usługi “premium”, np. leczenie rzadkiej choroby, operacja plastyczna po poparzeniu twarzy…
  5. 1+2+3+4

Asymptotycznie będzie pewnie dążenie do punktu 5.

3 Likes
  1. powrót do popularyzacji zawołania “pokaż lekarzu co masz w garażu”, rozciągnięte na peilęgniarki także - bo wkurw jest a będzie większy gdy to się rozniesie, że lekarze w Polsce (nie wszyscy ale istotna część) potrafią zarobić 300 tys. miesięcznie a pielęgniarki 10 tys. miesięcznie. Przewiduję przykecenie kurka wlewającego środki “na wynagrodzenia”. Pisze sięo tym coraz częściej.
2 Likes

ale dziś 10k pln (brutto?) to nie jest dużo… to można żyć, ale nie żeby otwierać szampana od razu…

a to akurat … nie chce mi się wkurnerwować… niech mają na zdrowie :slight_smile:

2 Likes

oferta z wczoraj od razu kontrakt. 300 pln/h brutto a sobota neidziela swieta 450pln/h brutto.

Minimum 6 x 72 godziny chca w miesiacu, okay nie umowa o prace ale 6x72x300 to 129600PLN przychodu w PL. Dla uproszczenia godziny bez swiatecznych. To przychod rzedu 28301 CHF kurs dzisiejszy. Jak sie chce piatek sobota niedziela to tez sie da .. wychodzi 65,51 CHF/godzine w PL.

W Szwajcarii pracujac po 65 godzin tygodniowo dostawalem 11.200 CHF brutto i usmiechaj sie i zapindalaj ty usländerska kurwo albo cie wyjebiemy i znajdziemy kilkaset na twe miejsce. 43,05CHF wychodzuilo na godzine.

A to tylko pierwsza robota i pierwsze miejsce bez ukladow. Insiderzy maja wiecej.

Bo zanim zacznie kogos piec dupa - 300.000 PLN za etat to nie ma nikt.

Chirurg plastyczny na prywacie jest w stanie dziennie zrobic w PL 50.000 PLN, okulista operujacy zacme na dwa stoly to jak jest pazerny to i 30 pacjentow dziennie x 9000 pln za jedno oko razy 70% wiec ma jakioes 189.000 PLN dziennie ale jest ich kilku w PL i nikt z ulicy nawet syn tego ESCRS - Jack Kanski (1939-2019) nie mialby tyle,

Reszta zarabia mniej. A jak chcesz pracowac z work life balance max 100 godzin tygodniowo (tyle jest minimum uslyszalem od potencjalnej nowej polskiej szefowej) to jest problem.

Ja nie chce 400 godzin w miesiacu i 120.000 PLN. Nie chce nawet 300.000PLN za te ilosc godzin. Wystarczy mniej ale 8 godzin pracy. A tego nikt w PL nie chce dac…

Co do zarobkow personelu w Szwajcarii oficjalne raporty:

3 Likes