pierdolnie, bo gawiedź siędowiedziała że matactwem tytani chcieli doprowadzić do sytuacji zobowiązywania inwestoró instytucjonalnych do kupowania akcji space X
ETF też by sie na to załapały
a space X to wymuszka bo strzyżenia baranów
no i zainwestuj tu w ETF na SP 500 jak wielcy sprawią, że duża część portfela to będą śmieci w rodzaju space X
Zakazali najnowszego wcielenia Kloda, bo pare miesiecy wczesniej tworcy Kloda nie zgodzili sie na wspólprace z ministerstwem pokoju, i stosowania ich modeli llm w urządzeniach pokój promujących.
To nie zależy od finansjalizacji. Chodzi o to kto wykupił moc.
Ciężko się przez to przedrzeć, ale wygląd jakby wszyscy kupowali kontrakty na moc obliczeniową. Tylko czegoś takiego nie ma w notowaniach w takich postaci.
Zagmatwane jest rozliczenie. Teoretycznie Oracle powinien odpowiadać za integrację tego, co nominalnie obsługuje, ale jako subkontraktor i więc większość sprawozdań prowadzi do firm Elona. O ile są ujawniane, bo są tak pozakładane, że nie muszą.
Tak jakby typ lata naprzód wykupił infrastrukturę hard do tego co będzie szło w soft za pół dekady czy całą.
Czy wypadałoby wyliczać GDP “zależne od Elona”? Tak jakby miał własną gospodarkę?
Bo to się kabaret robi. Gdyby giełda padła, to z punktu widzenia Elona - w obcym kraju. Nie jego problem.
Nie jestem pewien czy USA kontroluje tego kto to kontroluje czy jednak była zmiana i szpak bociana.
To tak nie poleci. USA mają zobowiązania za udostępnienie im tej technologii.
Gdyby wykręcili taki numer to DNSy by im owszem działały, ale nie mogliby korzysta z ip
wykręcili go już: 11 września 2001 roku. Blokada amerykańskiego internetu a wraz z nim root DNSów trwała krócej niż ustawiony w nich TTL i dlatego internet zaksztusił się ale przeżył. Niewiele brakowało.
Tego dnia ruch wychodzący z USA był przepuszczany a ruch przychodzący do USA był blokowany przez narodowy firewall który oficjalnie w USA nie istnieje.
Pamiętam dobrze ten dzień bo najpierw pałowałem się w piwnicy z padniętymi serwerami wygrzebując z nich logi a potem próbowałem te logi wysłać do amerykańskiego producenta badziewia. Root dns serwery tego dnia wcięło, cache dns serwery jeszcze działały ale co z tego skoro nawet pingi dochodziły tylko do ostatniego routera na europejskim wybrzeżu Atlantyku a zza oceanu dostawałem ‘time out’ na 100% wysłanych pakietów.
Ten numer Amerykanie mają już wdrożony i przetestowany.
A tu byłem bardzo zdziwiony. Niektórych z tych ludzi znam od dziecka.
Pracują w zasadzie za darmo pilnując obliczeniowej części architektury.
Bez nich protokoły internetowe będzie trzeba sobie poukładać od arpanetu w górę od nowa i to tak, aby się sieci ze sobą nie pogryzły przy połączeniu.
Bo sama podstawa, czyli ten pierwszy start, zerowy numer ip, pierwsza strona to łaskawość nerdów. Jak się w sieci pojawią dwa identyczne adresy i akurat na gov…
To kto rządzi?
Zawsze można rzucić okiem czyja jest pierwsza strona internetowa i gdzie jest źródło porządku.
Tak - trwał krócej, bo USA by się już ponownie do internetu nie podłączyło bez wycieczki do Kanossy, to im się infrastruktura zaczęła sypać bo duplikaty powstawały w locie i dziobały userów.
I drugi raz nie chcą, bo widzieli konsekwencje jak im przechwycili wyjścia.
Po przerabianiu tego koszmaru osobiście przez 5 lat, stwierdzam, że to bzdura. Jakoś się nie polepszyło. Rozmawiałem z ogromną ilością facetów w takiej samej sytuacji i każdy ma życie przetrącone - bardziej lub mniej. Skrajne przypadki, to alimenty większe niż pensja.
Dług alimentacyjny jest wyjątkowo traktowany. Żadne tam bankruty nie pomogą, a jeszcze można zacząć oglądać świat w kratkę.
Niedorzecze to nie państwo, a praca na świeczniku postrzegana jest raczej jako kapo, co pilnuje interesu w imieniu metropolii. Co sprytniejszy kapo, to jeszcze swój byt sobie poprawi. Także win-win, metropolia happy i kapo syty.
Stąd, w mojej ocenie, długoletnia tradycja niedoceniania.
Koszty życia zależą również od ilości towarów i usług które można kupić bez paragonu i nie w sklepie. Rozwój ekonomii politycznej socjalizmu spowodował że cena jajka kurzęciego w sklepie składa się w 60% z kosztów dystrybucji, obowiązkowego napromieniowywania, rat kredytu hipotecznego sklepu i hurtowni oraz składek emerytalnych i zdrowotnych wszystkich pracowników macających jaja w ich długiej drodze z kurnika u chłopa na patelnię u klienta.
Każde jajko przepuszczone przez oficjalny system rozliczeniowy zawiera w sobie również marżę konieczną do obsługi (bo nie spłaty przecież) ciągle rosnącego zadłużenia:
gminy,
powiatu,
państwa,
Unii Europejskiej.
Kto kupuje jajka od chłopa spod lady i bez paragonu ten ruska onuca.
Ubezwlasnowalniam od ponad 3 lat. No i stwierdzilem, ze mozue zajme sie psychiatria ?
Wyslalem podanie o 23:30 wczoraj do kliniki tam, gdzie im normalnie pacjentow wysylam.
Dzwonia dzis o 08:30 i mowia - witamy, darujemy sobie jakies bzdury z rozmowami kwalifikacyjnymi bo wszyscy cie znaja telefonicznie i poprzez Policje Kantonalna. Masz 3 lata doswiadczenia. No i uwaga.
Na psychiatrie w Szwajcarii normalnie to biora wszystko co ma dwie nogi i dyplom lekarza. Z lapanki.
Dostalem umowe na maila. Stawki nie schissusländerskie ale szwajcarskie. Pomimo iz nie ejstem specjalista psychiatrii dostalem pensje Oberarzta mit mit besonderer funktion - bo uznali ze specjalizacje z anestezjologii i intensywnej terapii oraz egzamin z family medicine trzeba uznac.
Jakby to powiedziec - zycie to nie bajka. Zycie to - raz na wozie a raz nawozem.
I ktoś nad tym czuwa. Znam ktosiów. Próba rozmowy z tymi ludźmi od strony zakazu, nakazu czy polityki to jak próba przekonania mnie do sprzedaży. W jednej ławce śmy siedzieli naście lat. To jest stan umysłu.
Ale jak się politycy nie ogarną na jak kruchym systemie cała branża siedzi to nauki przyrodnicze eksperymentalne są. Można spróbować, a później to już będą inne zmartwienia, których od 3 dekad nie trzeba było rozwiązywać.
Jakbym nie znał to bym uwierzył.
Chłop przeżył kilka ustrojów na ojcowiźnie, systemy się zmieniały, a chłop przeżywa bo krnąbrny i zaprzaniec