Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Też mnie to tknęło :slight_smile:

3 Likes

na ile nie rozumiem języka włoskiego to chyba tak. Pociąg stoczył się z tunelu pod przełęczą Simplon do Włoch.

końcówka jego podróży:

3 Likes

To jest bardziej elegancko nowomowa rozwiązane.

Każdy DienstVertrag jest konform czyli zgodny z założeniami ustawowymi.

Zauważcie że inne prawa w Szwajcarii obowiązują firmy prywatne a inne w ogóle Anstalt des öffentlichen Rechts

2 Likes

To są jakieś lepsze cwaniaki ci Szwajcarzy.

A wydawało się, że Polacy kombinują.

3 Likes

Z tego co pamiętam to w Rwandzie władza demokratyczna rękami większości rozwiązała wiele problemów przy pomocy maczet.. takie klimaty w USA to tylko w kinematografii jak na razie.. pewnie dlatego że z meczetami na strzelaninę się nie chodzi.

2 Likes

Ciśnienie w garnku można regulować, co jakiś czas podnosząc pokrywkę. Rwanda była szybkowarem i ciśnienie uleciało zaworem bezpieczeństwa.

2 Likes

Cały ch.

Miesiąc życia w USA dla mnie z rodziną kosztuje $9k

Podejrzewam, że te wypłaty oficjeli z załączonej grafiki to są dla ściemy, żeby nie wkurwiać plebsu

Prawdziwe pieniądze dostaje się za różne konsultacje, wywiady i prawa do książek - w innym przypadku ich dochody by im nie wystarczały na życie

7 Likes

Stanowiska w banku w the city of london jak Kazio premier.

Albo kwachowa (żona kwacha) fundacja tefałen czy jak tam było.

Albo co miesiąc wygrywasz w totka, jak Bolek…

Ale trzeba przyznać, że tanio / mało za 38mln ludzi i gospodarkę o nazwie Polska.

2 Likes

Mało kto wie, że “emerytura” to w przypadku prezydentów tylko wierzchołek góry lodowej. Państwo polskie gwarantuje im również:

• Dożywotnią ochronę SOP (Służby Ochrony Państwa) na terenie kraju.
  • Darmową opiekę zdrowotną dla nich i ich rodzin w wojskowych i rządowych klinikach.
  • Limuzynę z kierowcą do dyspozycji.
  • Środki na biuro (ok. 25 tys. zł miesięcznie), z których opłacani są asystenci i czynsz.
4 Likes

A jakie ma koszty Prezydent? Papu gratis, chata gratis, transport gratis. Na co on może hajs wydawać?

2 Likes

Zycie jest ciekawe. U mnie deeskalacja - Strassenvehrkehrsamt wyszedl z najlagodniejsza interpretacja jaka jest - jakby nie bylo recydywy. Ich prawnicy uznali ze warunkowe umorzenie w przypadku postepowania administracyjnego ma skutki zatarcia i traktuja moj wyczyn jako pierwszorazowy. Dostane 200 CHF grzywny.

Problem jest z sadem. No bo w Szwajcarii oprocz postepowania administracyjnego i walenia kar od wydzialow komunikacji jest jeszczue postepowanie karne.

No i wiecie rozumiecie - jak sie idzie na sprawe karna do Sadu to ponizej 10.000 CHF kosztow sie nie wychodzi. Moje psy mowia, ze sedziowe maja takie powiedzenie ze za mneij niz 10.000chf sedziowskeigo mlotka sie nie podnosi.

Chca mi pryzwalic solidnie bo wedlug nich mam minimum 400.000chf rocznie przychodu.

Wysylajac na sekratariat Sadu pismo ze od ponad roku jestem na bezrobociu i nie mam uruchomilo biurwe ze Stueeramtu - dochody moze jakies mam ale utajniam.

Cokolwiek by nie powioedziec jak dostane wiecej niz 5000 chf grzywny to mam przejebane bo figuruje w rejestrze skazanych. W Szwajcarii rejestr jest szczegolowy - skazany za przekroczenie predkosci w ruchu drogowym. I tak maja mnie w dupie wiec i tak roboty nie ma nie ma znaczenia ale…

Nie pracuje od miesiecy w DE. Jakbym teraz od 1 lipca czy sierpnia chcial tam pracowac to mam zaniesc nie tylko zaswiadczenie o niekaralnosci (ono jeszcze bedzie czyste) ale certificate of good standing, Unbedenklichkeitserklärung

To papierek ktory mowi, ze sie zadne postepowanie wobec mnie nie toczy. Postepowanie ejest w trakcie. Papierka nie bedzie. A jaja zaczynaja sie potem. UE ma slot wymienny z CH. Tylko ze jak bierzesz jako lekarz skazany w CH za predkosc autem papierek - to w PL juz nie widaxc za co skazany, podobnie jak w DE, FR, ES i tak dalej.

UE to uproscila. W UE jak bierzesz papierek to masz tylko - uwaga - pozytywny wynik w rejestrze skazanych.

Nie ma wyjasnienia za co. No wiec powodzenia w szukaniu roboty.

To wszystko na razie spekulacje. Mieli mi prawko zabrac a nie zabiora. Wiec moze sie lepiej skonczy püonizej 5000 CHF

Zona moja miala wypadek i …prawo jazdy na 3 miesiace pojdzie…i klosalna grzywna.

No i przygnebiona w reakcji po stresie jest w domu.

3 Likes

Drogo.

W takiej Bawarii przeciętnie to dla 4-osobowej rodziny wychodzi €4k.

Niestety w PL nie ma tradycji doceniania pracy osób na świeczniku. A szkoda. Bo jak by dzięki ich pracy rósł poziom życia dla wszystkich, to należałoby to im wynagrodzić.

Ale to pewnie dopiero po złożeniu funkcji…?

1 Like

Koszty ma nieograniczone - tacy ludzie zawsze czują niedostatek i muszą mieć więcej więcej więcej (*żart się przypomniał - Przychodzi baba do lekarza i prosi: Niech mi pan da coś na chciwość. Tylko dużo, dużo, DUŻO!!!).

6 Likes

Co do chciwosci to dzis powinien pęknąć balon AI.

3 Likes

ale dosłownie dziś czy 'dziś?

Bo jak coś to jakieś obstawianko?

Wg mnie to jeszcze będzie pompowanko troche. Najwcześniej jesień, ale 2027 raczej… A może nawet 28-29.

2 Likes

a na kiedy jest wymagalność płatności OpenAI i M$ za zakupy?

wklejka z lenistwa:

Miejsce Projekt Wartość inwestycji Główni inwestorzy Cel Termin zakończenia
1 Stargate Project 500 mld USD OpenAI, SoftBank, Oracle Sieć centrów danych AI w USA 2029 (stargateai.ventures)
2 Apple AI & Manufacturing Plan 500 mld USD Apple AI, chipy, centra danych i produkcja w USA 2029 (MarketWatch)
3 Program AI CapEx hyperscalerów (2025–2027) ~290 mld USD Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Meta Infrastruktura AI i GPU 2027 (AI Tool Discovery)
4 Oracle OpenAI Infrastructure Deal ~300 mld USD Oracle, OpenAI Dedykowana infrastruktura dla modeli GPT 2030 (szac.) (stargateai.ventures)
5 Program AI Data Centers USA (DAMAC) 20–25 mld USD DAMAC Properties Kampusy AI i centra danych 2028 (szac.) (The Guardian)
6 xAI Colossus ~15–20 mld USD Elon Musk, inwestorzy prywatni Superkomputer dla modeli Grok 2027 (szac.) (Axios)
7 Finansowanie OpenAI (runda SoftBank) 41 mld USD SoftBank i konsorcjum Rozwój modeli GPT i AGI 2026–2028 (szac.) (Reddit)
8 DeepSeek Expansion Program 7,4 mld USD Tencent, CATL, fundusze państwowe Modele LLM i infrastruktura AI 2028 (szac.) (Wall Street Journal)
9 Stargate UAE GB300 Cluster ~10–15 mld USD (szac.) MGX, OpenAI, partnerzy Kampus AI 1 GW 2028 (szac.) (stargateai.ventures)
10 Stargate UK do 50 mld USD Microsoft, Nvidia, Google, OpenAI Superkomputery i centra AI w Wielkiej Brytanii 2030 (Business Insider)
11 Microsoft Wisconsin AI Campus ~3,3–5 mld USD Microsoft Kampus AI dla Azure 2027 (szac.) (AI Tool Discovery)
12 Nscale Norway AI Campus 6,2 mld USD Microsoft, Nscale Zielone centrum AI 230 MW 2026–2027 (Reddit)
13 Saline Township AI Campus 16 mld USD Konsorcjum infrastrukturalne Kampus AI w USA 2028 (szac.) (stargateai.ventures)
14 Nvidia AI Infrastructure Financing 25 mld USD Nvidia Finansowanie ekspansji AI i dostaw GPU 2027–2030 (szac.) (Investors)
15 Argentina Stargate Initiative 25 mld USD (LOI) OpenAI i partnerzy Infrastruktura AI w Ameryce Południowej 2030 (szac.) (stargateai.ventures)

wynika z tego, że bardziej 29/30. Wcześniej to drobnica, Enron 26 lat temu wyceniany był na ~70mld tamtejszych muszelek, dzisiejsze ~130mld. Zwała musi być na pierwszych 4 pozycjach, żeby to się odbiło echem. Trzeba pewnie dorzucić 6-12 miesięcy obsuwy, bo MS Project przyjmie wszystko :wink: Stąd może to być bardziej 30/31.

4 Likes

Dzieki za powyzszą tabele.

Niewłaściwego slowa uzylem, calkowite pekniecie balona AI nie jest obecnie mozliwe, zbyt duzo zalezy od elektroniki.

Wlasciwe slowo to znacząca korekta.

3 Likes

Ranking największych alokatorów kapitału na LLM/AI:

Podmiot Zaangażowanie 2026 Potencjalne zaangażowanie do 2030 Główne źródła finansowania
Meta ~60–80 mld USD rocznie CAPEX AI 200–350 mld USD Własne przepływy pieniężne z reklam (Facebook, Instagram, WhatsApp), emisje długu korporacyjnego
Microsoft ~80–100 mld USD 150–300 mld USD Azure, Office, Windows, GitHub; bardzo silny free cash flow i finansowanie dłużne
OpenAI ~50–100 mld USD pozyskanego kapitału 100–300 mld USD Finansowanie od SoftBank, Microsoft, funduszy VC, partnerów infrastrukturalnych oraz przyszłe emisje udziałów/IPO ([TechCrunch](The billion-dollar infrastructure deals powering the AI boom | TechCrunch "The billion-dollar infrastructure deals powering the AI boom
Alphabet ~70–90 mld USD 100–250 mld USD Google Search, YouTube, Google Cloud; gotówka operacyjna i własny bilans
Amazon ~80–100 mld USD 80–200 mld USD AWS, e-commerce, emisje obligacji; część inwestycji realizowana przez zobowiązania infrastrukturalne AWS (The Times of India)
SoftBank ~40–50 mld USD 100–150 mld USD+ Sprzedaż aktywów, zadłużenie, monetyzacja udziałów w ARM, fundusze inwestycyjne Vision Fund (Reddit)
4 Likes

A to jeszcze rolować można i nowe długi, żeby spłacić stare… Po drodze us navy będzie musiało komuś obić gruche, no ale…

4 Likes

internet *) można wyłączyć jednym guzikiem:

• USA kontroluje większość root serwerów DNS,
  • ostatnio USA zakazało nie-US Amerykanom korzystania z któregoś z modeli AI.

Wystarczy że USA zakaże korzystania z amerykańskich root-serwerów DNS nie-US Amerykanom i internet leży.

*)
bez DNSu internet będzie technicznie rzecz biorąc działał nadal.
Tyle że strony nie będą się użytkownikom internetu ładować:

• ich nazwy nie będą tłumaczone na adresy,
  • certyfikaty SSL w większości wystawiane są na nazwy zarejestrowane w DNSie a nie na adresy IP.
2 Likes