Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Trochę się czepie tych stanowisk, bo nikt tutaj chyba nie kupuje, że prezio usa albo inny szef fedu to dostaje to co na papierze.

Na papierze dostaje to co na papierze, a gdzie indziej to co innego.

Kwachu to się sam nie wysypał o kontach w CH? Może mi się myli, ale on to na pewno tam bywał.

4 Likes

Jego syn jest jednym z lepszych trejderow. Młody Barron

3 Likes

Początkiem stycznia tego roku USA porwały Maduro a zielone ludziki przejęły handel Wenezuelską ropą.

Ropa ta oferowana jest do sprzedaży na rynkach przez słupy w postaci szwajcarskiej firmy Vitol oraz singapurskiej firmy Trafigura.

Nikt nie wie na jakich warunkach obydwie firmy kupują tą ropę i od kogo. Raczej nie kupują jej bezpośrednio w Caracas: wolny rynek wolnym rynkiem ale US Navy to drogie w utrzymaniu narzędzie do zdobywania udziałów w podaży ropy naftowej.

4 Likes

Łącznie przeskoczyli Nancy Pelosi, najlepszą trejderkę kongresu, oczywiście nic wspólnego z insider i jej udziałem w kilku komisjach, no dobra po prostu jest i ma rękę do inwestycji. Jak mieli nie przeskoczyć przy odrobinie sprytu i ogarnięcia. z samych krypo ponad 2,3 mld.

4 Likes

nie wyciągacie towarzysze wniosków z poezji Kaczmarskiego:

Zapisałem się do takich, co tym interesem kręcą
Mówią, że się to opłaca i pomaga w studiowaniu
Muszę składki płacić, chodzić na zebrania i nic więcej
Za to wezmą pod uwagę mnie przy każdym typowaniu

jakbyście się towarzysze zapisali do Szwedzkich Demoktratów i odpowiednio do SVP - to by się koryto znalazło :wink:

2 Likes

dostał minimum 2 mln USD od mafii paliwowej (nawet Urban w NIE o tym napisał, litościwie nie pisząc wprost, że to Olek) - taki prezent jako odprawa za 10 lat spokoju

coś tam zachachmęcił od ukrainskich oligarchów, Kulczyk co to niby mu płacić , to jak sugeruje Piński - tylko legalizował płacąc za usługi swoimi środkami i rozliczając je gdzieś w świecie z lewizną Olka

3 Likes

był takim mem we Wprost lata temu, zdjęcie Kwaśniewskiego z nartami w Szwajcarii i dziennikarz pytający się": “po co Pan jeździ do Szwajcarii?” i Kwaśniewski odpowiadający:- sprawdzam wyciągi! :wink:

6 Likes

-Drogi …

Do końca roku nadal funkcjonuje dyzur urzedowego lekarza. Od 1 stycznia 2027 r. ulegnie to zmianie. Wówczas wprowadzone zostaną pogotowie FU (FU oznacza ubezwlasnowalnianie) oraz inspekcje prawne zwlok.

Będziesz mógł uczestniczyć wyłącznie w pogotowiu FU.

Od 1 stycznia 2027 r. inspekcje prawne będą przeprowadzane przez inspektorów prawnych.

W dyżurach tych może uczestniczyć każdy lekarz posiadający dyplom lekarza szwajcarski lub uznany przez MEBEKO. Ryczałt za dojazd plus 50 CHF za każde badanie.

Lekarze posiadający obywatelstwo szwajcarskie, którzy ukończyli studia na szwajcarskich uczelniach, otrzymują dodatkowe wynagrodzenie ryczałtowe w wysokości 1’500 CHF za każde 24 godziny dyżuru. Z tego, co nam wiadomo, nie spełniasz tych kryteriów.

Obecnie jest bardzo wielu chętnych, którzy chcieliby przejąć te dyżury.

Ponieważ nie ukończyłeś trzyletniego szkolenia specjalizacyjnego w Szwajcarii, Twoja umowa z kantonalnym departamentem zdrowia wygaśnie automatycznie 31 grudnia 2026 r.

Z pozdrowieniami

Tatyana Polina …

Du könntest nur noch am FU-Notfalldienst beteiligt sein.

Legalinspektionen werden ab 1.1.2027 durch Legalinspektoren durchgeführt.

An diesem Dienst kann sich jeder Arzt/Ärztin beteiligen, die ein Schweizer oder von der MEBEKO anerkanntes Arztdiplom haben. Fahrpauschalkosten plus 50 CHF je Untersuchung.

Ärzte mit Schweizer Staatsbürgerschaft, die an Schweizer Hochschulen ihren Abschluss gemacht haben, erhalten eine zusätzliche Pauschalvergütung in Höhe von 1’500 CHF pro 24 Stunden Bereitschaftsdienst. Soweit wir wissen, erfüllst du diese Kriterien nicht

Derzeit gibt es sehr viele Interessenten, die diese Pikettdienste übernehmen möchten.

Da du keine dreijährige Facharztausbildung in der Schweiz absolviert hast, läuft dein Vertrag mit der kantonalen Gesundheitsdirektion automatisch am 31.12.2026 aus.

Liebe Grüsse

Tatyana Polina …

-

4 Likes

Nie mój biznes do końca, ale zapytam, nie musisz przecież odpowiadać.

Badałeś temat ewakuacji z CH?

Pod kątem prawnym / rozmawiałeś z kimś w podobnej sytuacji, kto już to zrobił?

Chyba że, oczywiście, chcesz tam być.

2 Likes

Co ja chcę jest nieistotne.

Dzieci chcą być w CH

3 Likes

Ostatnimi dniami podpytywałem moje, czy przeprowadzka do PL byłaby z ich punktu do rozważenia.
Młodszy (Level 6) na tak, bo bliżej babci. Starszy (Level 8) już na nie, bo szkoła, przyjaciele, szachy, piłka itp.

Więc rozumiem.

A jak się dzieciom układają relacje z dziadkami z Polski?

2 Likes

Trochę rozumiem, bo też tak myślałem, a potem stwierdziłem, że jednak istotne, bo

Chcą też mieć ojca zdrowego.

I wątpie, żeby one były szczęśliwe i zdrowe jak ich tato nie jest.

Dlatego pytałem czy z kimś rozmawiałeś, kto już taką operację przeprowadził, bo ja mam znajomych z którymi rozmawiałem i mniej więcej wiem jakie byłby konsekwencje.

Ale też gdybym postawił sprawę na ostrzu noża, jest szansa, że małżonka jednak zmieniłaby zdanie. Może tak, może nie.

Natomiast tkwić w czymś takim nie miałem ochoty, bo prędzej czy później doprowadziłoby to do tragedii takiej czy innej.

U mnie o tyle łatwiej, że oboje jesteśmy z Polski.

Poza tym to dzieci i one nie decydują, bo, bez pogardy, nie wiedzą nic o życiu.

2 Likes

otwartym tekstem na piśmie tak walą ?

Cóż za upadek obyczajów. Kiedy zatrudniałem pracownika i do obgadania była jego stawka personalny wyszeptał będąc odwróconym w stronę szafy że czerwonopaszportowcy dostają więcej do michy. Nie był w stanie powiedzieć mi tego w twarz.

3 Likes

Art. 336 – reguluje „nadużycie prawa przy wypowiedzeniu".

Zwolnienie motywowane wyłącznie rasą, wyznaniem lub obywatelstwem może zostać uznane za zwolnienie stanowiące nadużycie prawa. Pracodawca nie musi wtedy przywracać do pracy, ale może zostać zobowiązany do wypłaty odszkodowania (do 6 miesięcznych wynagrodzeń).

Sam oceń czy da sie to zastosować.. umowy terminowe to co innego niz zatrudnienie na stale.

3 Likes

Ja nie.mam ArbeitsVertrag.

Ja mam DienstVertrag

To jest taka różnica jak prawo do posiadania broni a prawo do jej nabycia.

To co przedstawiłes tutaj to nawet kiedyś uwaga Szwajcar w Kantonsspitalu próbował odkrecic i nie dało

Mało tego w szpitalach zgadzamy się na odstąpienie od zapisów prawa pracy ogólnego i przyjmujemy modyfikacje.

Nie podoba się nie musisz pracować

3 Likes

Umową cywilnoprawną można unieważnić zapisy ustawowe ? Wow.

3 Likes

Tak.

Ale najlepsze są inne sprawy.

Sprawa nr 1 z DE.

Dyżur medyczny w DE powiedzmy od godziny 17:00 do 07:00 rano jest płatny 80 procent stawki bo to dyżur i pewnie śpisz.

W praktyce był niemiecki Ordnung i przesuwanie zabiegów że ciągiem i musiałeś być grzecznym dla pielęgniarki anestezjologicznej aby gdzieś koło 20:00 pójść na siku i kawę u tak do rana.

Prawda ekranu mówiła coś o dopuszczalnym Arbeitsbelastung. Jeżeli obciążenie praca na tym dyżurze czyli czas aktywny przekraczał bodajże z pamięci mówię mogę się mylić coś koło 30 procent to z automatu miał pracodawca robić system trojzmianowy 3 x 8 godzin

No więc w wakacje kiedy jest tak zwana sommerflaute wypełnialiśmy papiery do komisji kontrolnych bundeslandu. Na dodatek remontowano wtedy prodowke.

Wpisywaliśmy w papiery że np. Cewnik centralny zakładamy 7 minut ( zakłada się minimum 25) ale apier przyjmie wszystko. Wszystko mialo być in Ordnung.

Jedna z Niemek się wkurwila. Przez stronę internetową zgłosiła opis tego co tu się odpierdala. Strona gwarantowała anonimowość.

Jakieś dwa miesiące później Teatr Mrożka Live.

Godzina 13:00 wewnętrzne posiedzenie kliniki.

Dzwoni telefon ordynator odbiera. W sali całą klinika.

A tak. Aaaa kontrola czasu pracy? Nie wiem . Niee. U mnie niby jakieś nieprawidlowosci ? Aaaa to dam Dr Hermann, ona chyba najlepiej wyjaśni.

Po czym bladej De Hermann podając słuchawkę mówi - podobno w mojej klinice są jakieś nieprawidlowosci i oszustwa, Pani wie najlepiej chyba.

Następnego dnia jej nie było. A do dziś jej nie ma. Po prostu na pewien problem. Jak roboty szuka to nie może znaleźć bo nagle skasowali środki na etat albo akurat ktoś się jednak zglosil.

W przypadku szpitala kantonalnego on dostaje kasę z lantonu. Prokurator jest kantonalna. Inspekcja pracy także.

No i mam uważać że tu jakiś uslànder kolegom z Rotary Club nieprawidłowośći zarzuca?

No patrz jaka kurwa usländerska bezczelna i zuchwała chlebodawców szkaluje, na naszej szlachetnej helweckiej krwi to scierwo hodowaliśmy - rozkład jazdy dawaj jazda z kurwami

2 Likes

Wczesnym rankiem 22 listopada 2023 roku pociąg towarowy będący własnością Szwajcarskich Federalnych Kolei Państwowych opuścił miejscowość Brig w Szwajcarii i ruszył w stronę włoskiego Domodossola. Profil tego odcinka jest górzysty: Alpy południowe się kończą, w stronę Italii jest z górki. Nachylenie toru dochodzi tam do 25 promili.

W trasie maszynista poinformował centralę że w pociągu nie działają hamulce i centrala ma mu włączyć semafory na zielono. Dostał zielone zgodnie z żądaniem, przy prędkości ok. 110 km/h wyskoczył z lokomotywy. Przeżył, z obrażeniami.

Włosi na płaskim terenie skierowali nieobsadzony pociąg na boczny tor gdzie zatrzymał się. Z wyjątkiem maszynisty nikt nie został ranny.

Mięsko z włoskiego raportu powypadkowego:

1. obsługa stacji towarowej w Brig po przypięciu składu pociągu do lokomotywy nie otworzyła zaworu pneumatycznej instalacji hamulcowej pomiędzy lokomotywą a pierwszym wagonem,
  2. statyczna próba hamulców przed odjazdem składu z Brig nie została przeprowadzona,
  3. dynamiczna próba hamulców, wymagana dla składów poruszających się w terenie górskim nie została przeprowadzona po odjeździe z Brig.

Tak wygląda szwajcarska jakość w realu.

7 Likes

Ktoś dostał upomnienie czy coś? Czy może usländerstwo było?

2 Likes

To ta akcja?

1 Like