W co gra Rosja czyli nawalanka na Ukrainie

Delegacje można przyjmować, ponieważ nie było aktu wypowiedzenia i walnięcie cudzego przedstawiciela byłoby wyjątkowo niegrzeczne.

4 Likes

Ale jaja w Ru korpora się zbiesiła. Chyba że to kolejny trick.

3 Likes

Trick

3 Likes

To jest Rosja. Koniec końców zawsze winni beda bojarzy

3 Likes

Chłopaki, ale mogłibyście się trochę ukrywać i nie zaczynać zamachu stanu w Rosji w pierwszy dzień zjazdu. Jakieś minimalne pozory warto zachować

9 Likes

krypto ruszyło w górę… czyzby kolejna fala ucieczki kapitalu z ru się szykowała?

bylby jaja jakby powstała jakaś Republika Południowej Rosji, stolica Rostów ;>

3 Likes

Takie tam… ^^

3 Likes

heh, ubiegłeś.
Własnie miałem sprawdzać, czy aby maczeta czegoś na ten temat nie naskrobał, ale zatrzymałem się na słuchaniu Vexlera (jak nie znasz, to też polecam)

3 Likes

Pachnie konkret ustawką. Zresztą co jest a co nie jest… My na pewno w internetach wiemy najlepiej :smiley:

EDIT: Przypomnę tylko

https://zarobmy.se/kubel-zimnowodny/

3 Likes

przez ostatnie dni mielismy wizytę Blinkena w CN i Modiego w US. Co ustalono, to nie wiemy. Ale ruskie moga wiedzieć, i to co oglądamy może być reakcją.
Moze ten cyrk ma służyć jakiejś powszechnej mobilizacji, bo nóz na gardle?
Ruskie maja jeszcze argumenty, po pozbyciu się zbyt niekompetentnych jenerałów, mogą przypuścić ostry atak na Charków i spróbowac zwinąć cały front zaporoski od góry, odcinając logistykę. Najlepsze jednostki obu stron są zachomikowane na charkowszczyźnie wlasnie na taką okazję. Jakby przed 1 Pancerną puścić z milion mięsa z mosinami, mogłoby się udać. US właśnie ogłosiło że dostawa amunicji kasetowej na ukraine jest z zasadzie koszernym pomysłem, co za zbieg okoliczności…

EDIT:
po przemyśleniu: to moze być ustawka obliczona na zachęcenie ukrów do wykonania grubszego ruchu. Może zanęcają ukrów do walnięcia głowa w mur?

3 Likes

Aż rzuciłem okiem, i podobno nie ustawka

1 Like

no i po burzliwej jednodniowej rewolucji, wszystko wraca do normy ;>

3 Likes

Może ustawka coby wysondować kto byłby skłonny poprzeć? Newstainment na pewno.

3 Likes

Chłopaki, ale mogłibyście się trochę ukrywać i nie zaczynać zamachu stanu w Rosji w pierwszy dzień zjazdu.

Nawet szybko poszło. Jeszcze śniadanko i wracamy.

4 Likes

Było załatwić.se urlop to byś się nie stresował, a Ty wolałeś zostać w Moskwie^^

Nowogród średni.
Marzenia o niepodległości mogą zostać spełnione. Wszyscy pragnący wolności w ru otrzymają obywatelstwo republiki ziem północnych z widokiem na morze karskie. Pod protektoratem, ale bez ingerencji ru.
I tam będą sobie mogli robić co zechcą^^

Pisałem ponad tydzień temu, że Kacapom grozi dym polityczny i przenoszą zapasy, na jakiś nieokreślony wypadek.

Mur z gwoździami^^

4 Likes

Ten tekst na maczecie:
https://maczetaockhama.blogspot.com/2023/05/geografia-i-ekonomia-krajow-po.html
To taki sam można kopiuj wklej o USA, Chinach, EU - o każdym aparacie imperialnym. Nawet gdyby przypiąć tam Ur, Babilon, Macedonię, Rzym, RP1 to niczego by to nie zmieniało poza mapą do dzielenia i przyczyną dla którego okręg centralny ma kontrolę oraz te peryferia.
To wszędzie działa dokładnie tak samo.
W Waszyngtonie też nie produkują paliwa, Bruksela nie wytwarza czołgów, Watykan miał niewiele dywizji. To nie z mapy władza pochodzi. Kreski na mapie to tylko taki abstrakt.

3 Likes

no ale tam nie chodzi o to, że gdzie indziej jest inaczej, tylko przewidywania, w jaki sposób Rosja może się rozpaść i jak mogą wyglądać te kawałki i ocena ich potencjalnej przyszłości/ekonomicznej funkcjonalności lub dysfunkcji.

Jeśli przygotowywali wcześniej, to tym bardziej wygląda to na ustawkę. Potiomkinowska rewolucja ;>
70% ludności Rosji jest odpolitycznione, mają wywalone na wojnę. Może potrzeba takiego poczucia zagrożenia, aby zagonić ludzi w kamasze.
To, co mnie najbardziej zaciekawiło w filmikach z prigożinowego buntu, to obojętność ludzi. Czołgi jeżdzą po ulicach, żołdaki teatralnie obstawiają ulice a ludzie bardziej smartfonami zajęci.

3 Likes

pytanie zaczepne szura i foliarza^^ czy w tym czasie w innej części globu nie zadziało się coś ciekawego? jakieś ustalenia? ustawy? może ktoś spuścił trochę gorącego towaru na rynku futures?

3 Likes

To wcale nie foliarstwo. Pytanie ‘dlaczego właśnie teraz’ zawsze słuszne. Parę komentów wyżej tez o tym dumałem - Modi w US, Blinken w Chinach, oba kraje kluczowe dla RU, moze amerykanie im dywan spod nóg wyciągają. No ale to tylko moja sugestia, sam czekam na lepsze ;>

Inna sugestia: niedawno przypominalem slowa Nabiuliny, że forsy na stabilizację rubla starczy do połowy czerwca. Czerwiec się kończy. Rząd wymyślił ‘przymusowe dywidendy’ na czerwiec, więc jakoś się przeczołgali. Był chwilowy skok wartości rubla w zeszłym tygodniu, pozbywali się walutowych zaskórniaków.
No i do tego zachodnie firmy, które zostały znacjonalizowane/przejęte, sa teraz wciskane oligarchom. Może sie oligarchia buntuje?

trzecia sugestia tutaj

3 Likes

Nabulina nie wie co mówi. Forsy na stabilizację rubla Ruskie mają na parę następnych tysiącleci bo takie mają zapasy złóż naturalnych. Waluta opiera się o gospodarkę a nie odwrotnie.

Poza tym pomysł aby wartości własnego papierka bronić za pomocą zapasów obcych papierków trąci wysoką gorączką. Jeśli to ma być wojna z zapadem to wystarczy oparcie rubla o złoto, co za cara było standardem.
Wtedy obcy drukarze będą mogli rublowi i jego wartości skoczyć.

Inną podstawą waluty jest demografia - ktoś musi waluty tej używać. Nie dość że Rosjan jest za mało jak na zajmowane przez nich terytorium to jeszcze ich ubywa.

6 Likes