mnie zastanawia co innego. W tygodniu jakoś szwedzki szef banku powiedział w wywiadzie, tak mu sie lapnelo, ze stan gospodarki a to co mowia to dwie rozne prawdy. Prawda ekranu i prawda czasu.
Czasu mamy coraz mniej. Time is ticking away.
mnie zastanawia co innego. W tygodniu jakoś szwedzki szef banku powiedział w wywiadzie, tak mu sie lapnelo, ze stan gospodarki a to co mowia to dwie rozne prawdy. Prawda ekranu i prawda czasu.
Czasu mamy coraz mniej. Time is ticking away.
Już jest po balu od dwóch lat.
a kto nie zajął krzesła ten gapa.
@Argusson a nie prosciej znanym z PRL prostxym zabiegiem denominacji. Elektorat pislamu ma niewiele albo nic. No wiec nowe, partiotyczne bilety NBP i wymiana 1:1 do 10.000 PLN, a powyzej to juz 10:1 i gra.
Kurvizja powie ze dowalamy spekulantom, masonom, cyklistom i LGBT i tym co szturmem aborcjonuja wszystkich i lud to kupi.
Budżet UE
https://businessinsider.com.pl/polityka/premier-mateusz-morawiecki-o-weto-dla-budzetu-ue-i-mechanizmu-praworzadnosci/seh2pf3
Morawiecki: to jest gra o suwerenność
Jestem zaskoczony taką postawą. Skoro plan jest nakreślony, po co takie cyrki? Mogli by to klepnąć, i praktycznie całe społeczeństwo by nawet tego nie zauważyło.
Cofnij się troszeczkę w badaniach, poczytaj o “wekslach MeFo”. Obligacje wojenne (ich oficjalna nazwa brzmiała “Reichsschuldverschreibungen”) to była operacja przepakowania weksli MeFo. Te weksle to - co za niespodzianka - również produkt Hjalmara Schachta.
Z tymi wekslami MeFo to ciekawa historia: ich emitent zupełnym przypadkiem wyznaczył rozpoczęcie drugiej wojny światowej, tfu, skomasowany termin ich wykupu właśnie na rok 1938. Ale Czechosłowację udało się kulturalnie wchłonąć przy stoliku więc obligacje wojenne stały się konieczne aby przepakować towar i utrzymać go na ladzie do czasu wybuchu takiej normalnej wojny. Hjalmara szlag trafił bo musiał się w Bazylei z tego opóźnienia tłumaczyć, ośmielił się podnieść głos na Führera. Hjalmar został wylany, Reichsbank został podporządkowany bezpośrednio kanclerzowi Rzeszy i dopiero w 1939 można było zacząć uzupełniać zapasy rezerw Reichsbanku w rabowanych krajach. Ale i tego było mało, w ramach odsetek za opóźnienie wojny Bazylea na przykład wchłonęła złoto zrabowane przez Niemców w Czechosłowacji więc obligacje wojenne nadal emitowano, obok kontynuowanego programu książeczek oszczędnościowych na KdF Wageny.
Rabowane w Europie złoto szło do Bazylei a własny naród karmiony był mirażem samochodu dla ludu za pomocą pięciomarkowych znaczków wklejanych co miesiąc do książeczek oszczędnościowych.
Czy nie przypomina Ci to czegoś ?
Tyle, że w takim razie wszyscy widzą i czują, jak są dymani. W przypadku opisanym przeze mnie nadal nominalnie każdy będzie miał tyle samo waluty, większość nawet nie zauważy, że coś się zmieniło.
Zgaduję, że muszą podciąć gałąź, na której siedzą, żeby zrobić miejsce dla nowych i słusznych. Może mają za zadanie zrobić jak największy bajzel. A może to jakaś walka frakcji nad głowami nierządu. Gdybam, mam za mało informacji.
A mnie się wydaje, że im słupki lecą i mówią elektoratowi co elektorat chce usłyszeć, że oni z tych kolan jednak wstają (już 5 rok). Czego elektorat nie zauważa to, że co było na kolanach do załatwienia to jest załatwione, a wstają tylko po to żeby się wypiąć.
Spadające słupki – to nie jest przyczyna, chyba że celem jest by jeszcze bardziej spadły.
Zobacz w jakim stylu media głównego nurtu, do tego się odnoszą, oraz komentarze pod tym – w skrócie, złe pisiory znowu mieszają.
Ponadto zaostrzanie sytuacji z protestami (wg. mediów), hm słupki jeszcze bardziej spadają.
a mnie zastanawia czy aby to nie unik taktyczny pislamu. Oddac wladze a potem mowic -ale za nas…to bylo pincet i bylo wszystko…
lud to kupi.
O spokojnej emeryturze mogą zapomnieć, no chyba że nie będą wychylać nosa ze swojego Alpenfestung czyli z Podkarpacia. Na emigracji w szerokim świecie za zasługi utrzyma się przeszczep na pewno, Pinokio już tylko może, Rysio co najwyżej ewentualnie. Reszta musi wiać szlakiem przez Karpaty niczym w 1939, tym razem do Orbana i błagać go o kryszę niczym Janukowycz Putina.
Wariant pokojowego przekazania władzy nie wchodzi w rachubę dopóki wódz oddycha.
A tu muszę się przyznać, że nie mam dostępu - wewnętrzny firewall ![]()
Widzę, że nisza faktycznie rośnie
https://kobieta.onet.pl/agencja-matrymonialna-dla-bogatych-jak-poszukuja-milosci-polscy-prezesi-i-prezeski/ge3txce
Różnica pomiędzy tematami grzanymi w głównym ścieku (mieszanka świrusa i ocieplania wizerunku zombie-elekta) oraz tematami płonącymi realnie rządzącym w rękach (czy Persowie powstrzymają się przed zemstą za morderstwo na Mohsenie Fakhrizadehu) wskazuje na nieprędką zmianę tematów propagandowego natarcia.
Najprawdopodobniej mamy przed sobą trochę spokoju dopóki nowa administracja nie ogarnie ogródka. Na razie wśród nominatów Breżniewa zauważam trochę Black-Rocka. Dla odmiany brakuje tam Goldman Sachsa. Żaneta Jeleń jako minister długu federalnego to gwarancja utrzymania albo i zwiększenia tempa dodruku.
Wydaje się że ściek na razie pomija pomruki dochodzące z Moskwy: Putin jako dożywotni senator to zapowiedź roszad na Kremlu, jak się na konklawe jego siłowiki ze sobą nawzajem nie dogadają to może być niewesoło.
Jakkolwiek propaganda wylewająca się ze ścieku jest nudna to jednak lista pomijanych tematów mówi o kondycji systemu równie dużo. Polecam analizę ścieku tak jak wcześniej polecałbym czytanie ‘Prawdy’: ważne jest co przemilczeli.
CCCP też w takim klimacie upadał.
Prawda - ważne o czym nie napisali^^
A propos państwa z tektury: polecam lekturę o tym, jak pani Kasia oskubała CBA na 10 dużych baniek. Ubaw po pachy.
https://www.rp.pl/Sluzby-mundurowe/312019913-Jak-pani-Kasia-oskubala-CBA.html
“CBA dzięki prokuraturze, która szybko zablokowała środki bukmachera, u którego grał G., odzyska zabraną kwotę”
Tego fragmentu akurat nie zjarzyłem i to podwójnie. Przecież od 2017 małżeństwo ma rozdzielność majątkową - zobowiązania finansowe żony nie są zobowiązaniami jej męża. Po drugie jeśli bukmacher wykonał usługę to miał prawo skasować za nią wynagrodzenie. Wynagrodzenie jest legalne bo i usługa była (domniemywam sobie) legalna.
Podważenie tej zasady może nieźle namieszać. Na przykład wszystkie podatki zapłacone przez AmberGold a pochodzące z przestępstwa trzeba będzie po jej podważeniu oddać syndykowi który rozdzieli je pomiędzy wierzycieli.
Na poważnie panią Kasię wysyłali z kasą do NBPu ? Poważnie ktoś w to wierzy ? Toż to głupi supermarket nie wozi kasy do banku sam lecz zamawia opancerzoną furgonetkę z emerytowanymi psami żeby mu tą kasę wozili.
A tak na sam koniec już: ciężko mi uwierzyć że pani Kasia nie jest w tej historii cyganem którego powiesili mimo tego że żyd zawinił. No ale kto ma kompetencje do badania korupcji w urzędzie antykorupcyjnym ?
Prawo - ten wyraz oznacza żart.
A wierzysz w to? Kasę dziobali wszyscy wedle belek na pagonie, Ona się przyznała do czterech, a dolepili jeszcze pięć i udowodnij że nie jesteś tym właśnie wiełbłądem?
Tak się prowadzi postępowania.
Wydział kontroli wewnętrznej - to są łapówkarze pierwszej wody bo się na tym znają.
oczywista oczywistość, że domalowali babie pięć baniek. A tak na chłodniej, to na prawdę było im to na rękę. Znajdzie się i kolejnych kilkanaście panien lub panów do rozłożenia kasy “na raty”.
przecież nikt, nawet ledwo myślący, nie uwierzy w niewiedzę ichnich o sprawie.
A tak swoją drogą mogliby tam jakoś się ogarnąć i coś bardziej wesołego wymyślić. Polskiego Snowdena by znaleźli. Gdyby nie smutne to nawet jest śmieszne.Baba wyniosła pod pachą 9 baniek. A ja, ale kumate to tobyło
fakt. Rozszerzając wypowiedź: bukmacher jak zakładam prowadzi legalną działalność gospodarczą. W ramach prowadzenia tej działalności napatoczył mu się klient. Klient ten został legalnie i solidnie obsłużony to znaczy oskubany z kapusty zgodnie z prawidłami biznesu p.n. ‘gry losowe’. Nie widzę powodu aby dokonywać zaboru mienia bukmachera kiedy zostało ono legalnie przez niego zarobione. To nawet nie było paserstwo nieumyślne ze strony bukmachera przecież.