Machiavelli w Księciu odpowiada: Są bowiem trzy rodzaje umysłów: jeden rozumie sam przez się, drugi rozumie to, co mu inni pokazują, trzeci nie rozumie ani sam przez się, ani gdy mu inni pokazują.
Dlatego exodus tych pierwszych miał się nieźle, pomimo niezłej ziemi do uprawy. Otoczenie jałowych poglądów ułatwia podjęcie decyzji.
Ja tylko nie rozumiem jednego - jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć prosto? Po co rzekomo ydzi się pchają do Polin i mieli sobie wyrabiać obywatelstwa, jeśli na tym obszarze raz na sto lat ktoś wszystko orze?.. Przecież na Ziemii jest tyle pięknych miejsc…
z taką głupią ludnością rdzenną ? No najwidoczniej nie.
Już nasi antenaci byli wystarczająco głupi żeby podbijać konie złotem i niewystarczająco inteligentni żeby tym złotem kupować sobie sojuszników.
Przekraczanie granic także i w tym wątku się pojawiło. W Polin jest jak jest i pozostanie tak długo jak to się tylko będzie opłacać kolonizatorom. Takim biednym i omamionym ludem łatwiej jest sterować. Paragrafów tyle że każdy winny, człowiek z poczuciem winy jest bardziej uległy, do tego w kościele co tydzień -moja wina, moja bardzo wielka wina. Wszędzie świstki i kwistki by tylko zapełnić wolny czas niewolników, spore kary za przecinek, czynne żale. Niech się dzieje wola nieba (rządu), z nią się zawsze zgadzać trzeba (bo aniołowie z orzełkiem na czole)…
Cytat z jednego z postów:
(…)«Strajk kobiet» pokazał, że możemy bronić naszych praw!
Teraz naszym obowiązkiem chrześcijańskim jest ochrona życia ludzkiego.(…)
Ja nie bardzo rozumiem jak to się łączy. Strajk kobiet walczący o ochronę życia ludzkiego w imię chrześcijańskich wartości. Czy to aby nie oksymoron?
To śmierdzi brudną onucą.^^
Ok, ale tak jak w Bibli - oceniamy się po śmierci, każdy bierze odpowiedzilność za życia i poddaje ocenie po śmierci, a nie że jakiś gość ocenia mnie za życia wbrew Jest ode mnie 10x głupszy ale może mnie oceniać? Ależ wodzu co wódz? To ja przepraszam
tak w ogole zastanawiam sie, czy aby jakiegos konfliktu w stylu wojny granicznej nie bylo.
Czy wasalizowana Bialorus nie zdecyduje sie na konfrontacje, oslabiajac UE i testujac NATO.
wiecie, spontaniczne nagle wymiany ognia z UKM robiace po max. kilka ofiar. Ale eskalujac tak minimalnymi nakladami, aby PL miala wydatki. Lub konflikty nekajace -nawet tak, aby nikt nie zginal,ale aby zabiegac kota, aby zwiazac zasoby ogromne i aby to kosztowalo duzo pieniedzy,
L. Boli gardło?
P. Tak.
L. Proszę głośno oddychać do telefonu.
P. Szszszszszsz, szszszszszszsz…
L. Gardło jest czerwone?
P. Eeee, nie wiem…
L. Proszę pójść do lustra i sprawdzić.
[…]
P. Jest czerwone!
L. Jaką ma P. temperaturę?
P. Eee, nie wiem… Nie mierzyłem.
L. To po co P. dzwoni? Przecież kolejka innych P. czeka! Zmierzyć i oddzwonić!
[…]
P. Mam 38 stopni.
L. W takim razie proszę […]
itd.
itp.