Kapliczka przepowiedni

banda perifdnych raistów

weird flex but ok

2 Likes

Będziemy wydawać karty członkowskie “perfidny rasista” i “dyplomowany antysemita”?

1 Like

black lives matter = walka z dyskryminacją
white lives matter = rasizm rodem z kkk

2 Likes

better dead than red!

jak to skazał adin czełowiek, od brzescia do wladywstoku nie ma tylu prawdziwych komunistow co na jednej amerykanskiej uczelni

2 Likes

fajny kryzys polskiej psychiatrii widzę tu na forum. Wódko, pozwól żyć, nie nasyłaj mi objawień codziennie.

2 Likes

Zmienimy standardy klasyfikacji I bedzie normalnie :slight_smile:

1 Like

Po pośrednim zetknięciu się z jednym przedstawicielem tej profesji (osoba mi bliska miała kontakt z fachowcem legitymującym się kompletem wymaganych w tym zawodzie zaświadczeń, dyplomów i pełnomocnictw) doszedłem do wniosku że osobnik ten uciekł przed zakładem zamkniętym w bardzo inteligentny sposób: został psychiatrą zanim zdążyli go przerobić na pacjenta psychiatrii.

Ponieważ osobnik ten jest ceniony we własnym środowisku mam niejakie podejrzenia że psycholami zajmują się psychole. Albo odwrotnie.

3 Likes

Nie mam co do tego wątpliwości.
Dom wariatów jak sama nazwa wskazuje jest prowadzony przez wariatów.

1 Like

https://www.youtube.com/watch?v=YaxvvU_WKwc&t=4s

gruby kosmos -

1 Like

Na cale szczescie nie ma nic o thiocodinie.

Ale jak tak dalej pojdzie to skoncza mi sie plecaki i kable

1 Like

Bardzo słuszny zapewne wniosek, bo jakbyś popatrzył na studentów (ekhm, studentki częściej) psychologii, to byś zauważył, dokładnie takie same zjawiska. Mają jakiś problem ze sobą, więc idą na psychologię, by się z nim uporać.

1 Like

No tam jeszcze dochodzi specjalizacj, co jest dostepne. Bardzo fajny ale niestety zamkniety ostatnio blog psychiatryczny to byl:

https://slatestarcodex.com/

Ja mam np. z leczeniem depresji przez psychiatrie powazna kose. Ciekawostka - akurat sam bezposrednio nie mialem przyjemnosci ale mialem narzeczona co z nia jezdzilem do takich czesciej niz moj stary z kotami do weterynarza jak mial ich 14 sztuk.

W duzym skrocie psychiatria jest betonowa, zero podatnosci na innowacje I to moze byloby okej ale niestety jest to dziedzina ktora przy pomocy prymitywnych narzedzi zajmuje sie zagadnieniem ktorego nie rozumie i tupie nozka ze jest powazna I ze nauka I ze wogle.

Nie wiemy jak dziala wiekszosc mechanizmow w naszym mozgu. Ja jakbym dostal procesor ktory ma 800 pinow I kumal jak dziala 40 nich nie oburzalbym sie na kazdego kto zasugeruje ze moze firmware ktory naskrobalem nie jest najlepszy z mozliwych.

1 Like

Raczej roznieść zarazę^^

Psychiatrzy żyją własnymi iluzjami, ale robotę odwalają tam farmaceuci - jak w przypadku prawie wszystkich specjalizacji medycznych. To farmacja tam rządzi, inaczej medycyna byłaby jak dawniej - żartem.
Dawniej lekarz miał podobny status jak astrolog czy inny wróżbita.

1 Like

Zajęcie się problemami innych pozwala im na ignorowanie problemów własnych. To zwykły strach przed lustrem.

2 Likes

So I lie, lie to the mirror
The one I’ve broken to match my face

1 Like

What? Przytomności… A nowoczesna technologia krakingu ropy to co? Taki przykład z dzisiaj. Monter spadł sobie z 3 metrów drabiny na beton i tylko połamał parę żeber, no ale płuco stłuczone (contusio cordis) i krew oraz powietrze zbiera się w jamie opłucnej. Kiedyś to postawiono-by gromnice i po…

Za pomoca prymitywnego znieczulenia lokalnym anestetykiem amidowym zalozylem mu cos takiego :slight_smile:
https://www.youtube.com/watch?v=MjH07tAMOZs

kiedyś były z kauczuku takowe no wiec od biedy…ale kauczuk nie rosnie w DE, CH czy SE… pomijajac jego wady.

po drugie. Popatrz sobie na to:

https://shop.oekonomed.de/de/Spinocan-Spinalkanuele-22-G–0-7-mm----schwarz–120-mm-Stichlaenge-5469.html

albo tutaj…

https://pajunk.com/products/regional-anaesthesia/spinal/needles/?L=1 tu pokazany design. Maszyna robi z małych krążków walców takie igły nabijając nierdzewna stal na twardy prowadnik i niczym ciągniecie drutu. Ta igla abym znieczulil do cesarskeigo ciecia, artroskopii kolana im ciensza tym lepiej bo mniej boli glowa po (im mniejsza dziura w oponie pajeczej rdzenia tym mniejszy plynotok). Igla ta z linku ma 0,35 mm srednicy, ma w srodku mandryn, jest na tyle twarda, ze jak ide przez wiezadlo nadkolcowe, wiezadlo miedzylukowe kregoslupa to czuje opory poszczegolnych warstw a jak perforuje u mlodego osobnika opone pajecza rdzenia kregowego to slysze charakterystyczne pykniecie, niczym przeklucie malej banki mydlanej… to slychac…

Metalurdzy, ktorzy wymyslili masowa i tania produkcje takich igiel ( bo to jest 3 Euro w hurcie dla lazaretu a jest sterylne i dobre to sa lebscy goscie)… Bez metalurgow klulbym chyba nie wiem szydlem, bez specjalistow od produkcji maszynowej…a te krazki sa ciete z drutu… na malenkie walce, potem przychodzi matryca z czyms twardszym niz nierdzewna stal i te walce sa na rusztowanie nawlekane i robia sie rurki igiel… a oko w igle, to szlifowane oko przez ktore najpierw wyplywa mi do mandrynu tejze igly plyn mozgowo rdzeniowy a potem przez to oko wrzucam lokalny anestetyk do przestrzeni podpajeczynowkowej to robi laser… i wedle przedstawiciela takich igiel robi maszyna kilkaset na sekunde…

Ci co to wymyslili i wdrozyli to sa goscie, a nie byle tam jakis odtworczy rzemieslnik…

A co do wrozbity czy astrologa. Gdybym pacjentowi powiedzial ze nie jestem cudotworca czy jakims astrologiem czy wrozbita to bym nie pracowal. Ludzie domagaja sie gusel, wrozb i cyrku…

a psychologia - jak ktos ma raka to czy to chlop czy profesor cybernetyki po diagnozie ma umysl 12 letniego chlopca z oligofrenia.

2 Likes

A zakażenia czym zwalczy pan szanowny? Sztuką czy farmacją?

Gdyby farmaceuta nie wytworzył znieczulenia też byś dał radę to założyć?

Czyli filharmonik wsparty farmaceutą i ślusarzem dałby radę bo to o słuch chodzi w całej tej sztuce?

ale tego nie zrobił farmaceuta, to zrobili w wielkiej fabryce w Chinach chemicy.
Bez znieczulenia da sie zalozyc, tylko z nieznanych nauce powodow obiekt poddany takiemu postepowaniu nie bedzie okazywal wdziecznosci ani nie ukloni sie na ulicy…

Zakazen nie zwalczy sie juz za niedlugo. Witamy w erze postantybiotykowej. Nieracjonalna antybiotykoterapia oraz dawanie swinkom i krowkom i mamy co mamy,

od kiedy to ślusarz robi rureczki o takiej średnicy? Ci, co owa zautomatyzowana produkcje wymyslili to troche intelektu wiecej mieli od innych,mimo iz to praca zespolowa,

2 Likes

Kubuś Puchatek jest inżynierem chemikiem^^

To właśnie przyczyna niskiej pozycji społecznej lekarzy dawniej - bez farmaceutów to nie działa.

Wiem - czyli jest nadzieja na redukcję.

Odkąd mamy tak dokładne obrabiarki i zawód ślusarza nieco się poszerzył - węższe też się robi.

Bardzo dużo doświadczeń mieli. Problem nie był po stronie techniki tylko księgowych - tanio miało być.

w kazdym badz razie czemu nie robi sie tych igiel z plaskownika? Na logike - blacha nierdzewna o bardzo cienkiej grubosci, automat zawija na wzorze, robi laserem otwor, zgrzewa, naklada polimerowa nasadke igly…

Matryca wyciska z krazkow niczym lepienie pierogow? Czyzby tak bylo taniej i prosciej?

Ja wiem ze sie da mniej, 7nm procesory przeciez nie robia bogowie…ale masowa i tania produkcja takich zabawek jest sztuka, w PL nie robi tego zaden producent spoza cywilizacji zachodniej czy chinskiej

1 Like