Plan emerytalny w świecie zapaści demograficznej

Nie rozumiem.

Kazałem mu naprawić kod w Zig by się buildował (z tego benchmarku bddicken/languages: Compare languages )
Chyba kilkadziesiąt iteracji (automatycznych) między AI a kompilatorem było potrzebnych by rozkminił cos o czym nie ma pojęcia. Ale zrobił w 20min:)

2 Likes

Bo był krótki.
Zadaj mu coś normalnie użytecznego z githuba; jakiś program w całości do zmielenia. To mu tokenów braknie.
No dajmy na to jakąś grę 3d z silnikiem pod spodem^^

2 Likes

Dałem mu mój korporacyjny kod w F# by go przepisał na C#. Zrobił to źle. Głowny problem to system buildów. Jakby było mniej zależności do innych projektów to by trochę sobie lepiej radził, no ale doprowadzenie tych projektów do takiego stanu przez naprawę systemu buildów to jest kilka dni pracy. W teorii mógłoby też zrobić AI, no ale mu nie wychodzi:)

Więc to nawet nie kwestia kontekstu, ale tego że AI działa tylko jak przed nim rozłożyć czerwony dywan. Jak coś jest zrobione na odwal się to (na razie) jest duży problem, bo dla AI to troche węzęł gordyjski, bo trzeba naprawić wszystko na raz.

W ogóle nowy GPT5 jest zaskakująco słaby, tzn ewidentnie krzywa postępu z tą technolgią się zaczeła wypłaszczać.

6 Likes

Wszędzie jest ten sam problem. Dostosowaliśmy architekturę do nas. Po czym na tym wyszkoliliśmy ejaja i dziwimy się, że głupieje.
To jest głupie, po prostu.
Więc kolejna zmiana architektury, która będzie łepokowa nie będzie dotyczyła naszej strony zabawy. W zasadzie to już jesteśmy od tego dość mocno odcięci na dwie warstwy (przynajmniej), ale jeszcze mamy jak to popsuć.
Będzie w tekście. Jak skończę. Na razie muszę napisać coś nietechnicznego, bo czytelnictwo się skarży, że trochę za hermetyczne.

Nie, po prostu rozłożyliśmy dywan pod siebie, on jest bardzo zdeformowany, po tym się naprawdę nie da łazić logicznie.

Za ile?
No i dlatego tak.

To jest do ogarnięcia. I nawet ejaje mają do tego bardzo dobre dane treningowe (innych nie stworzono, więc są wyłącznie najwyższej klasy), tylko nie ma jak ich użyć, bo zdeformowaliśmy dywan.

Żeby tylko tyle. Cofkę widać.

Ponieważ ma bawić lud, a nie mielić uinty. Fundrejza :slight_smile:

5 Likes

Widzę, że coś zrobili, bo już takich błędów nie popełnia. O.o
Pół roku temu miałem takie przygody.

A on nadal się obawia… hmmm… :thinking: :man_shrugging: ??

4 Likes

Przypominam obrazki z minionych epok (retrofuturyzm) jak niby technologie miały się niebotycznie rozwinąć w widzimisię współczesnych. No i jako nie. Nawet nie że tak, że zupełnie inaczej.

4 Likes

Taki futuryzm to jest trudna sprawa, Hiton może bo ma nobla:) Co ciekawe inny znany guru ML czyli Yann LeCun jest dla odmiany bardzo sceptyczny. A Leon Bottou taki jest umiarkowanie na tak. Jego z tej trójki to akurat poznałem na żywo i nawet chwlię pracowałem dla niego:) (kopałem rowy klawiaturą) i mogę potwierdzić, że jest bardzo łebski.

Tak więc jeden rabin, tzn model powie tak, a drugi inaczej.

5 Likes

Tak czy siak AI w różnych odsłonach stwarza już sporo potencjałów, ale i sporo zagrożeń, z którymi się aktualnie lud prosty miast i wsi konfrontować musi i nawet na satyrycznym portalu o tym dyskutuje.

Cóż, dżin wyskoczył z pudełka i trzeba się jakoś nauczyć z nim żyć…

2 Likes

Ale Sam go wypuścił żeby ciąć koszty infra a nie żeby było lepiej :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 Likes

Coraz mniej dżina szanuję. Jak tylko GPT-5 weszło byłem pod wrażeniem ostrości myślenia. Z dnia na dzień jest coraz głupszy, robi coraz więcej czysto logicznych błędów i mam wrażenie, że zdegenerował się poniżej poziomu poprzednika.

Zapytany wprost odpowiedział, że to m.in. dlatego, iż rozmawia z milionami ludzi codziennie i się też od tego uczy i dostosowuje mu się automatycznie poziom. :rofl:

7 Likes

Wygląda to na rezultat łatania zabezpieczeń w backendzie.
Ostatnio branża SEO zaczęła używać ciekawych exploitów - okazuje się ze np google skanuje konteksty/historię czatów i nadaje informacjom/linkom tam zawartym spore wagi, więc SEOwcy natychmiast zaczeli to lewarować dla swoich celów

6 Likes

To dlatego social media mają taki wpływ na użyszkodników…

4 Likes

Jak dla mnie całkiem spoko sobie radzi.

Tu mi policzył fajną rzecz

Planeta Dystans min [AU] Dystans max [AU] Czas min [dni] Czas max [dni] v_{\max} przy dyst. min [km/s] v_{\max} przy dyst. max [km/s]
Merkury 0,613 1,387 2,24 3,37 948 1 427
Wenus 0,277 1,723 1,50 3,75 637 1 590
Mars 0,524 2,524 2,07 4,54 877 1 924
Jowisz 4,204 6,204 5,86 7,12 2 484 3 017
Saturn 8,583 10,583 8,37 9,30 3 549 3 941
Uran 18,191 20,191 12,19 12,84 5 167 5 444
Neptun 29,070 31,070 15,41 15,93 6 532 6 753
Pluton 38,482 40,482 17,73 18,19 7 515 7 708

I nawet sporo się zgadza :wink:

Policzone przez ludzia.

2 Likes

Strach pisać na forum^^ U teutonow pojawiają sie przejsciowe trudnosci

5 Likes

Teutoni to przechodzące przez różne terytoria trudności.

Wypadałoby to rozwiązać^^

5 Likes

Ostatecznie^^

4 Likes

“Endlösung der Teutonenfrage” brzmi całkiem całkiem.

4 Likes

… dokończyć idee fixe jednego Litwina sprzed wieków.

Patrząc na temat wątku, wyszło tak jak zawsze wychodziło w sytuacjach gdy nie wiadomo co to będzie^^

3 Likes

oficer prowadzący został pokonany. I Herkeles dupa kiedy ludu kupa.

2 Likes

pogrzebałem w Ustawie Dewizowej. W paragrafie 9 definiuje ona ograniczenia w obrocie dewizowym z zagranicą, konkretnie w ustępie 4:

Art.9

Ograniczeniom podlega:

(…)

wywóz, wysyłanie oraz przekazywanie przez rezydentów do krajów trzecich krajowych lub zagranicznych środków płatniczych, z przeznaczeniem na podjęcie lub rozszerzenie w tych krajach działalności gospodarczej, w tym na nabycie nieruchomości na potrzeby tej działalności, z wyjątkiem przekazywania do krajów trzecich krajowych lub zagranicznych środków płatniczych na pokrycie kosztów działalności polegającej na bezpośrednim świadczeniu usług w wykonaniu zawartej umowy lub promocji i reklamie działalności gospodarczej prowadzonej przez rezydenta w kraju

Przy czym:

• “rezydent” ← nieszczęśnik tarmoszony lewem przez gang orzełka. Nierezydent: reszta niewypełniająca pitów, srutów, kasów, citów, zusów itd.
  • “kraje trzecie“ ← wsie strany mira minus UE, minus kolonie baraków UE

wyszło mi że w granicach Ujni nic nie trzeba zgłaszać a poza ujnię wyjeżdżający niby muszą ale tylko rezydenci Generalnej Guberni i tylko przy wywozie i tylko jeśli brzdęki są na inwestycje.

Zgadłem ?

4 Likes