Plan emerytalny w świecie zapaści demograficznej

wikipedia:

W 1981 roku rząd gen. Jaruzelskiego poinformował Klub Paryski o wstrzymaniu spłat zadłużenia zagranicznego w wysokości 25,5 miliarda USD oraz 3,1 miliarda rubli transferowych z powodu niewypłacalności PRL

Pamiętam ocet na półkach, pamiętam głód i salwy z broni maszynowej. Pamiętam smród gazowanych nocą klatek schodowych.

Nie oceniam moich wspomnień jako fantasy.

5 Likes

Pytanie, gdzie dla kogo zaczyna się głód.
Na pewno nikt nie powie, że ZUS upadł, bo literalnie rzecz ujmując, nie upadnie.

Po 50?? Piękny wiek! Człowiek już doświadczony a sprawny.
Mnie ostatnio obsługiwał lekarz, który miał coś około 80 lat. Z trudem pisał. A potem trafiłem do innego. Miał coś koło 75 lat.
Przyjrzyj się kadrom transportu miejskiego. Na niektórych liniach większość kierowców, to emeryci, niemal z łapanki.

Nie jest ważna. Jest najważniejsza.
Pytanie, czy rodzina pogląd ów rozumie, no i podziela :slight_smile:

Może zapominamy, że jak dbamy, tak mamy?

Normalnie. Zupełnie tak, jak wypłacano w PRL u schyłku PRL.

Jesteś świadomy, zatem wiesz, co robić.

U bankruta ścigającego poddanych po całym globie? Aha.

Oni w d. mają “cywilizację” i doprowadzą nie tyle do kolapsu, co raczej ściśle kontrolowanego chaosu. I to się w EU już dzieje.
Podczas C19 wszystkim pospadały, nomen omen, maski.
Śmieszą mnie doprawdy te apokaliptyczne lęki przed “upadkiem systemu”, który dzierży lejce. Abstrahując od tego, że znakomita większość mieszkańców tej planety nawet nie zorientuje się, że coś gdzieś upadło, coś zbankrutowało… :slight_smile:

A po co? Świetnie chyba radzisz sobie sam, prawda?

Decepcja? :slight_smile:

Mają tak zorganizowane, że państwo się rozpada na naszych oczach.
Nie będę generalizował, ale ci, których znam, myślą TYLKO o emeryturze i przycieciowaniu gdzieś w Biedronce. O taki mental.

Zgadza się, bo środowisku bliżej - w mojej subiektywnej ocenie - do żmijowiska.

Ciekawa “firma” :slight_smile:

5 Likes

Coś w tym jest. Znajomy Amerykanin do dziś swemu synowi (młody ma już jakoś 10 lat) nie załatwił obywatelstwa USA. Młody ma tylko lokalne niemieckie. IRS ma długie ręce :wink:

EDIT: Aczkolwiek w kwestii USA to jest zasadne, żeby mieć obywatelstwo, bo już były akcje, kiedy mającego zieloną kartę obywatela niemieckiego przy wjeździe do USA poddano “torturom”. :rofl:

3 Likes

To Ty masz tylko dwa ? Nie o blankiety pytam tylko o unique wzory orzełków na okładce.

wolność.

IRS uważa że należy mu się udział w dochodach ofiary nawet kiedy ofiara mieszka na stałe poza granicami lokalnej jurysdykcji. Niektórzy niewolnicy z USA rezygnowali z tego powodu z obywatelstwa USA po wyemigrowaniu z USA. Przykładem znanym z gazet była Tina Turner.

4 Likes

Wolumen tych “centrów” jest obecnie większy od peryferiów.
Osmoza działa ponieważ… więc w którą stronę teraz zadziała i co to znaczy dla “centrów”?

aaadary przyjmę - arcykapłon^^

A ja pamiętam rok jakoś dwa lata później, że Mikołaj przyniósł klocki lego, a rok później jeszcze kompiutra.
Na wakacje jeździło się pociągiem z prawdziwą lokomotywą, powoli i ospale. Sreber i kości słoniowej nikt z domu nie zabierał.
Później włączyli teleranek, a po uruchomieniu kolorowej telezorki zszokowany stwierdziłem “Pankracy ma żółty pysk!”.

Punkt widzenia zależy od dot product lufy wzmiankowanego karabina z pozycją własną względem końca lufy^^

Mi się dzisiaj rano dwóch przedemerytalnych w firmie nawinęło z dyskusją “co jest na zamówieniu?” (jeden z nich to sprzedawca, dopiero je wypisał i już zapomniał) rozwiązując zagadkę, który z nich ma bliżej z fatygą po okulary do czytania.
Padło, że sprzedawca, bo drugi ślepy zostawił w widlaku. To nic nie przeszkadza jeździć 20 tonowym widlakiem - widłami się jakoś tę ciężarówkę wymaca i załaduje.

Też tak sobie pomyślałem. Dlatego zwróciłem uwagę, że są jurysdykcje gdzie lepiej nie być tubylcem. Najkorzystniej zawsze jest być “skądś indziej” skoro spodziewane są wszędzie kłopoty.

Chaos się udał, kontrola wyszła jak zawsze.

Gdyby to był lokalny piekarz to byłby problem, a jak to jest jakaś tam przodująca gospodarka na planecie to niech się łune martwio.

Ale się starzeje. Dopiero teraz zauważył ile metrów wykresu ma po lewej stronie i pomyślał, że teraz inni przyjdą jego wynik przenieść na swój. To kombinuje.

Znam tych wyżej. Mają refleks szachisty. Po godzinie od dyskusji z przerażeniem wjeżdżają, że oni nie powiedzieli tego co powiedzieli, że podpada im to pod werbunek i dali się wkręcić. I czy ten drugi przy stole tego nie nagrywał?

W wyborze liczby panów?

6 Likes

to jeszcze trzeba ustalić w którą stronę ten werbunek się odbywał

zapytała mysz kota po tym jak usiadła z nim do stołu w mniemanej przez mysz roli kota.

mieć do wyboru dwa podatki do zapłacenia czy jeden to jednak jest różnica.

3 Likes

to często skutki nadużywania alkoholu przez lata, co prawda Piotr Bałtroczyk lubi mówić, że alkohol zabija komórki w mózgu ale tylko te najsłabsze a te co zostaną to taka jednostka GROM :wink:

za to przykrywkowcy co muszą służbowo chodzić do meczetu albo odbyć pielgrzymkę do Czarnego Kamienia - o, ci zachowują przytomność dłużej (aż do uwiądu starczego) a to dlatego, że nie piją i muszą mieć oczy dookoła głowy żeby im dzikus nie zrobił kęsim kęsim za jakąś demaskującą niezręczność

3 Likes

Na podkarpaciu spoko było, szczególnie na wsi.

Ano właśnie. Ale akurat na podkarpaciu nie było niezadowolonych górników czy innych robotników, bo w zasadzie sporo tutaj wisiało i nadal wisi na budżetówce… a rolnicy sobie jak zwykle inaczej radzili…
Dodatkowo była granica ze Słowacją albo ZSRR i tam jakaś kontrabanda zawsze przechodziła.
Pamiętam, jak rodzice ze znajomymi jeździli na handle do ZSRR, na Czechosłowację, Bułgarię i pod turecką granicę - tyle, że jakoś później, a nie w stanie wojennym, ale tego to już nie pamiętam, bo urodziłem się w trakcie. Gdzieś już więcej na forum o tym zdaje się pisałem.

3 Likes

Do ofiar należy zaliczyć też osoby które w usa nigdy nie były.
Posiadacze zielonej karty maja obowiązki placic tam podatki ( nawet jeśli przeszła im miłość do holybrudu i granicy usa nie przekroczyli )

4 Likes

No właśnie dlatego jęczeli.

Coś w ten deseń. Kiedy odeszliśmy od stołu brawom, wiwatom i klepaniu po plecach nie było końca.

Zbiór pusty oczekiwany^^

Raczej nieużywania rozumu od urodzenia.

Albo przestają chodzić do meczetu. Koledzy czasem zapalają im znicz.

@gruby - Ty byłeś ta garstka ekstremistów?

Zapewne przeoczyli dwie okupacje i zmianę ustroja. Tam się da.

5 Likes

są tacy jak piszesz a są i tacy jak Aleksander Makowski (niewątpliwie inteligentny kiedyś oficer), którego czerwony alkoholowy nos zdradza może wypitej whisky:

2 Likes

Robienie sobie obecnie paszportu USA to jak zdobycie w 87 paszportu Sovietu. W celach kolekcjonerskich jest to zrozumiałe.

8 Likes

Ale czego się spodziewałeś w sumie?
Nie mamy pojęcia w jakiej kondycji/sytuacji będzie świat za 15-30 lat (w przypadku większości forumowiczów) czy 40 lat (w mojej perspektywie). Spójrz na życiorysy Białych po Rewolucji Październikowej (i na terenie Sowietów i na swoim podwórku) czy polskiej klasy inteligencko-burżuazyjnej po 1944 na terenie Polski czy nawet za granicą.

Aktualnie wszyscy jesteśmy +/- tam gdzie jesteśmy na podstawie swoich zdolności, umiejętności, wykształcenia, środowiska, rodzin.

Ciężko powiedzieć jak przeliczać to wszystko “na za 15-30 lat” i jak bardzo to wszystko (zdolności, umiejętności, wykształcenia, środowiska, rodzin) będzie respektowane za 15-30 lat.

Historia pokazuje, że:
***@3r3 ***
Jeszcze nigdy tak nie było, aby jakoś nie było.

i ma tutaj racje, bo nawet ten burżuj za PRLa rentę dostawał

szczególnie, że jak słusznie zauważył @Koncereyra
poprzednie pokolenia z lubością zakładały załamanie systemu przy Gomułce czy Jaruzelskim
i te same pokolenia najczęściej dosyć milutko dożywały dni w latach 90/00, czy dożywają nawet jeszcze dzisiaj

ja optymistycznie zakładam, że nie będzie źle (będzie w jakiś sposób milutko), na podstawie tego iż wierzę w ludzkość, pęd do technologii i nauki (nawet motywowanej hajsem) i że po tej prawej stronie wykresu znajdą się możliwości wytwarzania dóbr (energii), które zapewnią nam jakiś dobrobyt (czyli wierzę w coś po maszynach parowych w XIX wieku).

Ale jeśli miałbym dożyć dni w niegodziwy dla @3r3 sposób, czyli dostarczanie mi papki i obmywanie mnie szwamką gdzieś w Mosznej to też spoko
swoje najlepsze dni mam tu i teraz
jakie będą jutro to będą jutro

“zbroję się” w miarę możliwości, ale wiem że nie takie rzeczy ludziom odbierano :))

8 Likes

Ja w to nie wierzę i na tej podstawie uważam, że nie będzie źle.
Pozostaje tylko uściślić komu^^

4 Likes

nie do końca. Ze względu na moje ówczesne rozmiary byłem dla psów niewidzialny bo pałom się nie chciało schylać żeby mnie spałować. Ekstremiści omijali mnie z tych samych powodów bo na co im na akcji berbeć który ani przyłożyć ani uciekać jeszcze nie potrafi ? Co najwyżej na czujce stałem więc się mogę chwalić że to “my” opony autobusów na zajezdni pocięliśmy.

A jak wreszcie urosłem to znajomi ekstremiści poszli w ministry, prezesy i innych dyrektorów. W miesiąc przestałem ich odróżniać od sekretarzy których zastąpili. Przy czym sekretarze jednak się hamowali, a ta banda chujów ze styropianu potrafiła chwalić się wypełnionymi wziątkami aktówkami na korytarzu urzędu, przy ludziach. Doszło do tego że wykorzystywali psy żeby radiowozami dowoziły im dziwki, wódę i prochy na imprezy. A psy strzelały tylko obcasami pytając ile i czego Panowie Władcy potrzebują bo jeszcze przed weryfikacją były.

Jak sobie pomyślę że za te kurwy z Solidarności ludzie w stanie wojennym ginęli to … ech, zmieńmy lepiej temat. Nawet Kornel złożył broń żeby jego synalek świeżo po magisterce z historii został prezesem banku.

Jeden zestaw kutasów został wymieniony na inny zestaw kutasów. Wybór miałem prosty: skurwić się i wyciągnąć łapy po działkę albo wypierdalać z kraju. Albo wegetować.

Przepraszam za słownictwo.

12 Likes

Podpowiem Ci, że wielu wojskich (w tym praszczur mój) wypisało się wtedy z pagonu. Poprzenosili ich do infrastruktury krytycznej, bo tam już pełne rozprzężenie było - pagony napyskowały, że nie będą strzelać do swoich, od tego jest psiarnia. Ewentualnie mogą do swoich zwierzchników i wtedy może będzie od razu okazja do ruskich, bo nie wiadomo w kogo trafi.

Więc jakby nie patrzeć… te ofiary były skuteczne. Rozbiły armię przeciwnika.
Inna sprawa, że ilość Partyjnych zapisanych do garstki ekstremistów była taka, że by trzeba do własnej baby strzelać^^
A to niegrzecznie, bo ona wyższa stopniem, i wtedy jak się tłumaczyć? Że się waliło do opozycji czy do naczialstwa?

4 Likes

Po co??
W sukach, na terenie ZOMO, było spróbować :slight_smile:

KLD, znaczy się.

… a może jednak PC?

W milicji nie było weryfikacji.
A poza tym, zupełnie nie rozumiem zdziwienia.

3 Likes

Przecie ich autobusami dowozili.

1 Like

Widzę, że tutaj nastąpiło gremialne zesranie się w temacie opodatkowania Amerykanów mieszkających poza USA. I troska rozciąga się nawet na rezydentów! Jesteście ofiarami propagandy Gazety Wyborczej z cyklu “a w USA murzynów bijo”.

Odsyłam do sekcji 911 Ustawy podatkowej. Jest się zwolnionym z takiego podatku do kwoty $120.000 rocznie. Założę się, że większość dyskutantów nie ma problemu zarabiania takiej kwoty.

Jesteś tępy jak dzida. Mój pracownik miał paszport rosyjski w czasach PRL. Nielegalnie, wbrew “Umowie pomiędzy rządem ZSRR i PRL o unikaniu podwójnego obywatelstwa”. Dzięki temu w stanie wojennym, gdy twoi rodzice żarli tynk i dla rozrywki mogli się najwyżej poruchać, to on sobie jeździł na kawę do Berlina Zachodniego. I mówił do kontrolujących go WOPowców / ZOMOwców, żeby spierdalali. I wiesz co robili? Spierdalali.

5 Likes

Stan wojenny w '87… w 87 to ja już ślubowanie ludowej ojczyźnie składałem :slight_smile:
Coś pamiętam, że stan to owszem był, ale nie wyglądał na wojenny. Raczej kabaretowy.

@gruby Ty to czytasz, piszo tam co?
Bo mnie się tylko menago skarży, że musi się deklarować.

Wreszcie ktoś zastąpił JerzyKa. Bo brakowało tu pięknych.

4 Likes