Przygotowania do kryzysu

Stare Nieboczowy przeznaczono do zalania tworząc polder “Racibórz Dolny” a Nowe Nieboczowy wybudowano siedem kilometrów dalej. Nie wiemy czy by wsi Łany nie odbudowano.

1 Like

Mieszkańcy Łanów bazując na wielowiekowych doświadczeniach nie dali wiary w czeki mynystra więc o obiecankach odbudowy też musieli mieć wyrobione zdanie.
Ja to ich zaufanie do Kapitana podzielam i rozumiem.

1 Like

No to jest nas już dwóch. Osią dyskusji jest ocena zdolności aparatu państwa do wykonywania rozkazów co z kolei pozwala nam dokonać projekcji na przyszłe aparatu zachowanie (realne, nie teoretyczne). Co z kolei pozwala lepiej przygotować się do sytuacji w której państwo jeszcze bardziej osłabnie (dziś wydaje się to niemożliwe, za dziesięć lat będziemy się z zapewne własnej naiwności zaśmiewać). Czym wróciliśmy do głównego tematu “przygotowania do kryzysu”.

1 Like

Łatwo znaleźć oryginał, tytuł jest przetłumaczony dosłownie.

Niderszlezjen podlega innej jurysdykcji, chorągiewka powiewa jeno grzecznościowo.
Jakim prawem miałby tam wschodni sąsiad komendantów zmieniać?

A to żaden interes dla odbudowujących.

1 Like

Pytanie. Mogę wyjść na dziwaka, nawet wśród tutejszych wolnościowców. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z posiadaniem w swoim ogródku/pola małej…piramidy? Dolne 1/3 wysokości ma “zdolności” dehydracyjne, czyli wstawiona żywność wystarczy na o wiele dużej. Jest to temat tabu na świecie, mimo że takie rzeczy dzieją się na naszych oczach.
Ważne by piramida była ustawiona jedną ścianą w stronę północnego bieguna magnetycznego i preferencyjnie nie była zbudowana z metalu. Dla ludzi najlepsza jest część pomiędzy 1/3 a 2/3, bo daje energię. Osobiście nie mam w ogródku miejsca, by zbudować dużą konstrukcję, która będzie jeszcze jakoś osłonięta przed wścibskim wzrokiem sąsiadów.

Kopiec?
Jak wrzucisz tam zboże, ziemniaki albo cebulę to 1/3 nie będzie nadawała się to spożycia.

W 1986 roku okazało się że Bawaria znajduje się po zawietrznej Czernobyla.

1 Like

a teraz ciekawie sie robi.
zastanawiam sie kiedy biurwa stwierdzi, ze izolacji njet, bo im podatkow sie nie placi.

W Omegnie w Piemoncie dzieja sie dantejskie sceny. Biurwa nie przewidziala redundancji.

1 Like

A jak tam te mityczne ofiary ginące od zarazy po oiomach?

nie ma miejsc na OIOMACH a przede wszystkim nie ma respiratorow. Dylematy moralne maja koledzy komu dac szanse, a komu nie.
Klania sie zwykla biofizyka i wlasciwosci fraktalne naszych pluc oraz wspolczynniki dyfuzji gazow…

Ciesze sie ze nie mam podobnych dylematow. Po wszystkim bedzie jeszcze fala samobojstw za jakis czas personelu, oskarzajacego sie o to i tamto. Biurwy z odleglosci spokojnym chlodnym okiem statystyka popatrza. Bedzie dobrze.

Wszystko jest zbudowane bez redundancji. Swego czasu byly zalecenia 1 lozko z respiratorem na 40.000 ludzi, coz…tak bylo na spokojnie. Kiedy bedzie fala zachorowan powiedzmy 20 osob wymagajacych respiratora w malym regionie, Houston, mamy problem, biurwo, ale dlaczego, dlaczego?

Ano dlatego. Tak ma byc. Dziala(lo) wiec nie dotykac.

Im wiecej ofiar przyniesie ta epidemia tym bardziej biurwokracja sie rozrosnie -ile stolkow do obsadzenia koordynatorow bedzie.

Swoja droga moj szwagier szwajcarski ma stres. Z wojskowej rodziny, resortowe helweckie dziecko na stolek koordynatora ds katastrof pewnego kantonu 3 lata temu wrzucone. Militaroswiss biurwa kasujaca niezle uposazenie co miesiac i pierdzaca w stolek, a teraz stolek zaczyna sie goracy robic pod duda niczym rdzen transformatora…a kogos oberbiurwa helwecka bedzie musiala jako winnego panujacego burdelu wskazac…

jak to bylo- chcacemu nie dzieje sie krzywda?

2 Likes

A to już zapchaliście oiomy? I co tam można pomóc?

Respiratory mam trzy w domu, ale na zapalenie płuc bym się nie podpiął bez podgrzewacza powietrza mimo że mam wbudowane nawilżacze i one niby grzeją trochę.

Może lubi?

Przeczytałem “właściwości fiskalne”, a potem sobie uświadomiłem, że to wcale nie takie bez sensu. :slight_smile:

1 Like

Dokonujesz projekcji na resztę kitli. Nie sądzę żeby doszło do fali samobójstw, dzisiaj “lekarz” to zawód a nie powołanie a już szczególnie w Szwajcarii z jej wykolejonym finansowaniem systemu ochrony zdrowia. Tak długo jak długo kasa będzie płynąć tak długo zmian nie ma się co spodziewać.

na redundancję w dzisiejszych czasach niewielu stać.

muminki ?

Do dzisiaj nikt z Berna nie poniósł odpowiedzialności za nakarmienie Lufthansy ponad miliardem franków z okazji oddłużania firmy Swiss Air. “A-fonds-perdu” to ładna nazwa - pod nią kryje się stary i znany mechanizm zajumania i prywatyzacji środków zabranych rządzonym wcześniej w formie podatków.

1 Like

i dlatego nadchodzi czas na przemysł funeralny: pogrzeby, pochówki, trumny, kremacje, urny…

wg oficjalnego komunikatu rządu RFN szacują, że zarażonych zostanie 70-80% populacji, czyli od 56 mln do 64 mln mieszkańców bundesrepubliki

wskaźnik śmiertelności to ok. 4% a więc od 2.240.000 do 2.560.000 luda.

Dla Polski wychodzi ok. 980.000 zgonów.

Niewydolność systemu, o której pisze Medyk jest oczywista - będzie konkurs kopert i selekcja jak w Auschwitz… ludzie starsi “z mocy prawa” będa odsyłani do domu z braku możliwości zapewnienia respiratorów…

We Włoszech już osiągają ten pułap, lekarze ponoć ryczą (niektórzy) bo odsyłanie 70-70 latków do domu już ma miejsce…

Cała sprawa będzie pewnie rozciągnięta w czasie, po drodze media zaczną trochę wystudzać nastroje by całkiem nie rozłożyć gospodarki Europy ale masowe zgony w rzędach wielkości w/w to raczej tylko kwestia czasu

Będzie jak w “Polskich drogach”, gdzie Kuras patrzy przez okno na zakład pogrzebowy po drugiej stronie ulicy, z którego wynoszą trumnę za trumną i mówi “ten to sobie pożyje…”.

1 Like

Przepraszam, że tak spytam, ale czy przypadkiem druga pochodna ilości zarażonych po czasie we wschodniej Azji nie stała się ujemna?

1 Like

@MedicusHellveticus

Czy nie wystarczy podpiąć mechanizmu pompującego (jakiś tłok na krokowcu) do tego

https://en.wikipedia.org/wiki/Bag_valve_mask#Bag_and_valve

Żeby zaimprowizować respirator automatyczny? Co to jeszcze musi miec?

1 Like

Żeby można było użyć w szpitalu? Pół kontenera papierów.

1 Like

Nie, do użycia np. w razie gdyby ktoś z rodziny albo znajomych potrzebował.

1 Like

murzynów do miętoszenia tego wora na trzy zmiany ?

2 Likes

Musisz podawać ciepłe powietrze, inaczej dobijesz chorego na zapalenie płuc. A po sprężaniu jest dyfuzor więc ono tam gwałtownie stygnie - nie raz się przeziębiłem na strefie z respiracją (mam tego trochę na fabie to Ci pokaże, mam też na zapasie nieużywane i z lepszymi czapkami do poważniejszych zadań). A jak podajesz komuś suche, ciepłe powietrze i on jest chory to upilnowanie płynów nie jest takie proste i dobrze mieć lekarza. Albo gromnicę.