Przygotowania do kryzysu

Respirator to bardzo prymitywna technicznie pompka wyposazona w wentylatory lub miechy do dawania okreslonej mieszaniny gazow w okreslonej objetosci lub w okreslonej funkcji krzywej cisnienia dp/dt

Chodzi o Lungenprotektive Beatmung. O to by ani zbyt wielkim cisnieniem nie niszczyc uszkodzonej juz tkanki plucnej, w ktorej naturalny detergent surfaktant utrzymuje wlasciwe napiecie powierzchniowe blon plenumocytow i umozliwia dobry wspolczynnik dyfuzji przezblonowej.

Tu sa dwa problemy - czujniki -bardzo prymitywne - zwykla detekcja w podczerwieni mieszanki oddechowej plus zwykle cyfrowe czujniki cisnienia.

Tyle ze czlowiek pod respiratorem jest pod tracheotomia. Ten krotki odcinek tchawicy przeszkadza bo my chcemy miec ekstrapolowana wartosc w pecherzykach plucnych/oskrzelikach a te duze oskrzela to fizjologicznie przestrzen nieuzyteczna, martwa. Nieaktywna w wymianie gazowej.

To co sie obecnie dzieje to Armageddon. Biurwa na gorze gada co zwykle bo wierzy w co gada, w CH mamy obecnie 2 tygodnie na Armageddon, na nadejscie fali zarazy.

Co pisze Ryszard - to nie maja pieniadze tu znaczenia. Sprawe przesrano, jakie lapowki.

Jak bedzie wygladala terapia w okolicach Bodensee gdy to sie rozleje. To beda wielkie sale gimnastyczne/hale i lezacy na kocach umierajacy na podlogach, mam nadzieje ze starczy na morfine ograniczajaca dusznosc.

Respiratorow nie ma, nie bylo i nie bedzie. Nie da sie wyprodukowac tego w rezimie biurwiennym tak jak ma byc, a czasow z epidemii Polio biurwa nie pamieta. Wtedy, gdy braklo sztucznych pluc wentylowali wlasnie takim workiem samorozprezalnym jak püodaje @deletedaccount studenci ze stoperem - jeden oddech co tyle sekund a inni studenci w tym czasie robili gazometrie krwi tetniczej. Bo parametry oddechowe sprawdzamy we krwi - jak wyglada paO2, paCO2, pH, Base Excess.

W pewnym sensie niewydolnosc oddechowa moga kompensowac nerki - ale nerka adaptuje sie w ciagu 14 dni. Ludzie z COPD czy zmianami srodmiazszowymi czyli pylice pluc maja przejechane w epidemii.

Natura jest madrzehsza od czlowieka - ilu ludzi chodzi z jednym, plucem, gdy nowotwor jadl drugie i mu usunieto? Owszem, nie biegaja w maratonach, nie wchodza na Mount Everest -ale pracuja na przyklad w szpoitalnej kantynie wydajacej jedzenie a znam jedna babke co ma tylko lewe pluco i ona pracujuje w produkcji betonowych rur, krazkow do studzienek etc -nie w biurze, z lopata pelna betonu ja widzialem. Ale ona ma wiecej jaj niz 99% obecnej populacji korpomjetkow.

2 Likes

Ty mnie weź i Ty mnie nie strasz.
Na razie siedzę w lesie, daleko od Helwecji.
To mam niby nie wracać ?

2 Likes

I doskonale wiesz że jest to kompletnie zbędne, bo nowoczesny respirator zadaje ciśnienie na wdech wspomagając oddech (bo chorzy na zapalenie płuc jednak jeszcze sami oddychają) aż do skutku i przy wydechu luzuje podawanie.
A to z siekaniem pacjenta jest na bardzo poważne wypadki.
Tylko oczywiście środków pośrednich jak zawsze brak - jest wyłącznie dynamit.

A czekaj - te co mamy w przemyśle nie nadają się przecież do szpitala, no tak, one są do roboty^^

zachęcałem Polish Wealth co by się temu co się zaczyna przyjrzał pod kątem jego uduchowionej wiedzy religijnej, bo mnie to niepokojąco się zaczyna pokrywać z tym co powiedział Klimuszko

czyli: w największym skrócie - spieprzajcie do Polin, bo tutaj straty będą najmniejsze, jakiś milion zejdzie ale w innych krajach będzie katastrofa niespotykana.

Niechże się więc Polish Wealth opowie :wink:

2 Likes

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,25778031,koronawirus-szumowski-mamy-10-tys-respiratorow-ekspert.html#s=BoxMMt2

anastezjolodzy będą w cenie

a jak na froncie walki z wirusem część z nich polegnie, to pozostanie Ci tylko wybierać między ofertami kontraktu: 40 czyo 50 tys Pan woli, Panie doktorze?

dokończa na gwałt tę specjalizację, przeżyj czas zarazy i wracaj do Polin - będą nowe kontrakty dla anastezjologów

1 Like

Dlaczego akurat w Polsce r/0 i śmiertelność mają być niższe niż na zachodzie Europy ?
Bo jakieś tam doświadczenia zarówno z niemiecką, szwajcarską jak i polską służbą zdrowia mam i do polskiego szpitala nie dałbym się dostarczyć tak długo jak byłbym przytomny.

1 Like

po tym co opisuje Medyk, to niemiecka i szwajcarska służba zdrowia będą tak samo niewydolne w tej kwestii jak polska, zatrze się ta różnica która występuje na co dzień…

po prostu będą masowe zgody liczone w dziesiątkach lub setkach tysięcy a nosicielami wirusa będziemy prawie wszyscy, rzecz w tym czy organizm danego osobnika to wytrzyma i czy przypadkiem nie jest tak jak już pisza, że zaczał mutować i nawet u tych “wyzdrowiałych” płuca są uszkodzone - co pewnie wróci do takiego człowieka prędzej niż później

1 Like

Słuchajcie. Byłem ranny w afganie tzn moj rosiek zostal trafiony podwojnie kimulacyjnym erpegiem. Tuz przed wyjazdem na patrol kolega przesadzil mnie z jednego fotela na drugi:
-“jesteś pojebany, tam się nie siada w tym miejscu”
-“co ty pierdolisz, mam szczęscie, przyniosę wam szczęscie, nikomu nic się nie stanie”
-" nie wkurwiaj mnie" i siłą przestawił mnie na sasiedni fotel w desancie
15 minut poźniej dostalismy, w srodku dym, ogluszeni jakby nam ktos flashbenga wrzucil pod nogi, dusimy sie spalenizną. Nagle kupel sie drze na kiwrowxe aby ruszał bo dostaniemy nastepnego. Kierowca ruszył, wpadlo swieze powietrze do kabiny, ten lyk powietrza to tak jakbyn się na nowo narodzil. I nikt z nas nie zginąl, a fotel na ktorym siedzialem przez niego przelecial strumien kumulacyjny i prawie przepalil burte z drugiej strony. Dzięki Bogu przezyliśmy wszyscy. Pan Bóg nad wszystkim czuwa i ostatecznie do niwgo nalezy ostatnie slowo. Kto ma zginąć ten zginie a kto ma przeżyc ten przeżyje bo widocznie Pan Bóg ma dla niego jeszcze jakieś zadania do wykonania. Tak więc panowie należy spokojnie pozałatwiac wszystkie swoje sprawy religijne(najlepiej się wyspowiadac i żalować, pokutowac bo to Wielki Post) a byc może bedzie dane ocaleć a może nie. Lepiej jednak nie ryzykować braku spowiedzi. Bo jednak widać idzie miotła co posprząta cały ten bajzel. W miasteczku w ktorym mieszkam przy wejsciu wypisane sa ważne daty z zycia miasteczka na przestrzeni ostatnich 800 lat. Czarna dzuma zmniejszyla liczbę ludnosci w miastrczku do 30 osób, potem po innej zarazie zostalo 5 rodzin. Jakoś to będzie.

4 Likes

I własnie dlatego śmiertelność będzie w Polsce niższa: ludzie będą się trzymać z dala od służby zdrowia.
https://www.youtube.com/watch?v=dmKt3XSShdU&feature=emb_logo

2 Likes

“Węgierski Bank Narodowy (MNB) codziennie wycofuje z obrotu i po 2 tygodniach przechowywania w zamkniętych kontenerach czyści banknoty o wartości kilku miliardów forintów.”
To trochę im zajmie - w obiegu mają prawie 22 biliony …

1 Like

jak mawiał Laskowik: “…jak chorować - to po cichu, tak żeby się lekarz nie dowiedział…” :wink:

2 Likes

https://www.youtube.com/watch?v=0oLG0r61tSo

też na czasie…

1 Like

Do przygotowań do kryzysu bezwzględnie należy dodać tworzenie wiarygodnej sieci pozyskiwania informacji. Nie po raz pierwszy co innego widzę, co innego słyszę. Słyszałem, że w sklepach puste półki, poszedłem, zobaczyłem, nawet ten mityczny papier toaletowy był.

Stosujesz bardzo nieprzyzwoite wyrazy w chwili, gdy cały naród uparł się pokazać, że po dwunastu latach przymusowej matematyki zna tylko liczby “jeden”, “dwa” i “wielkie mnóstwo”.

2 Likes

W polsce polki sa pwlne bo ludzie biedni. Ile osob stac kupic zapasy za 1k, 2k,5k pln za jednym zarazem? Jak juz to kupią dwie paczki wiecej makaronu albo trzy konserwy. A na ile to starczy? Jakby ktos sie zastabawial to towary kupuje sie na kartony i zgrzewki i tyle bo inaczej nie ma sensu przekladac po sto razy. Jesli uwazasz ze cie stac to wydaj 1k,2k,5k pln za zapasy żarcia. Najwyzej wywalisz do kosza albo przed terminem oddasz ubogim a tak pr,ynajmniej sen spokojny i nikt cie z jedzeniem nie zaskoczy

1 Like

@3r3 podejrzewam ze mylisz kompletny respirator z CPAPem, urzadzenie CPAP w zasadzie jest respiratorem, ale nie ma pelnych funkcji.

Po drugie w warunkach domowych -CPAP z pelnym zoladkiem - ile ja pieknych aspiracji widzialem, jak pompujemy pluca to i pompujemy zoladek, chyba ze pacjent zaintubowany/m,a trachetomie. Zespol Mendelsona

Gdy pacjent ma maske troszke dluzej to…ma piekna martwice twarzy, chyba ze wczesniej zwymiotuje trescia zoladkowa do pluc - wtedy problem rozwiaze sie troszke szybciej- twardy punkt koncowy.

Wszystko sprowadza sie do tego ze jestesmy w dupie- biurwa nie straszy, nie chce paniki -ale dzis moja zone zmobilizowano i jest w mundurze, ma tez ostra amunicje w domu wyjatkowo. W Schaffhausemn jest oficjalnie jeden przypadek, ale nieoficjalnie krzywa zakazen idzie wyzej jak w Chinach, jak w IT.

Mam znajomegow Bergamo i dzis mieli 70 kandydatow pod respirator a respiratorow 12. Jest selekcja niczym na rampie w miejscu, gdzie praca czynila wolnym przed ponad 70 laty.

Jestesmy w dupie - gadajace glowy maja placone od gadania wiec gadaja. Nie jestesmy przygotowani i w zasadzie przychodzi sie modlic. Jak to pierdyknie to niczym reaktor -nadzieja w pogodzie ze bedzie cieplej i slonecznie. Ze transmisje sie przerwie i ze to samo wygasnie. To musi stac sie samoograniczajaca sie infekcja bo jestesmy wobec tego bezsilni, leczenia przyczynowego brak.

Jesli to bedzie tak dalej jak jest to mam czarny scenariusz. W zadnym kraju nikt nie jest przygotowany na zdarzenia tego typu. Co Wam powiem o organizacji biurwiennej - biurwa wydala zarzadzenie ze testy mozna robic u lekarzy rodzinnych -moja zona jadac komunikacja miejska w Schaffhausen w niedziele zobaczyla plakaty - od jutra, od poniedzialku u swojego rodzinnego mouzecie badac sie na covid…

Problem w tym ze to lokalny oddzial biurwienny wywiesil a lekarzy nikt nie poinformowal ani nikt nie dostarczyl testow. Testy przyszly kurierem w czwartek

Burdel jest niczym w sowieckim kolchozie a to Szwajcaria. Test kosztuje jakies 150 CHF pacjenta wiec w Niedorzeczu polskim wiecie - jak stluczesz termometr to nie masz goraczki. Z racji ze wiekszosc infekci przebiega jako maloobjawowe przeziebienia ocenia sie ze rozmiar epidemii jest wielokrotnie wiekszy.

Prawdopodobnie kilkadziesiat tysiewcy obecnie w DE. Nikt tgo nie wie i wiedzial nie bedzie. Zreszta jakie to m aznaczenie?

Moja zona dogadala sie ze znajoma ze studiow bo ona ma 4 dzieci -nasze dziecko jest od poniedzialku u znajomych w Genewie, Zona ma sluzbe, ja dzis zmiernilem pracodawce -no i zapytali sie mnieczy taki a taki spiwor mi kupic. W Niemczech toczy sie dyskusja wysoko o tym by lekarzy zmobilizowac, problemem jest to ze niemiecka konstytucja twierdzi ze w Bundeswehrze wolno sluzyc tylko obywatelom - oberbiurwa der Oberbundeswehrmacht glowkuje obecnie jak ten problem rozwiazac.

Moj szwagier wysoko w Policji mowi ze od kilku dni szwajcarska armia przygotowywuje te stare betonowe z lat 80tych lezace w magazynach gdzis na zadupiu betonowe kozly przeciwczolgowe i cwicza ich rozmieszczenie,tak aby zablokowac lokalne drogi i zostawic tylko oficjalne duze przejscia graniczne. Na razie jest biurwokracja, inwentaryzacja i sprawdzanie ile procent cukru w cukrze. Jak w Ludowym Wojsku Polskim Panie Towarzyszu Jenerale meldujemy zdolnosc bojowa 130% a jaka ma byc to takowa zameldujemy.

Jestesmy w informacyjnym chaosie a medycznie w dupie. Jesli wirus zmutuje to jestesmy jeszcze bardziej w dupie. Nawet gdyby byly respiratory to co z tego, jak po 48 godzinach wszyscy w lazarecie skontaminowani flora bakteryjna z lazaretu. A tam i MRSA i New Delhi etc. Kto w takim zdarzeniu masowym bedzie przestrzegal higieny i epidemiologii?

Bardziej obawiam sie nawet tego co po pandemii. Ze po pierwsze biurwa powie - widzicie - zbyt malo oddajecie - musicie na zdrowie placic wiecej, wincyj skladek, wincyj nakazow, wincyj biurwy. Po takim losowym zdarzeniu. Dodatkowo ograniczenia wolnosci obywatelskiej i nowomowa - te parszywe banknoty i monety to siedlisko mikrobow wszelakich, tylko cashless dla dobra waszego i wincyj kontroli, wincyj biurwy, wincyj zakazow.

Sam dzis podpisywalem nowa umowe - powiedzialem nowemu szefowi- wie Pan, mimo malych dzieci - jestem gotowy na Bergamo -jak bedzie trzeba to tu zostane i jak trzeba bedzie bo z zona op tym rozmawialismy- to zostane tu na wieki, bo o czym media nie mowia to ze wzgledu na viral load epidemia kosi personel…

Od wielu dni rozmawiamy z zona i myslimy o tym ze byc moze dobrze bylo wczoraj. Ja nie jestem panstwita jakims ale jesli bedzie trzeba to zostane na posterunku do konca. W dniu dzisiejdzym na wszelki wypadek robilismy cyfrowe zapisy dla naszych dzieci, takie filmiki na zasadzie - jesli ogladasz ten film coreczko, synku znaczy to, ze…

Jesli ktos zapyta czemu- odpowiem - w imie zasad, ktos musi, nie zostawie ludzi samych z tym. W Bergamo system opieki zdrowotnej sie zdematerializowal i nie wirus kosi ale zwykly zawal -jak taki 40 latek mial zawal trafial na stol i dostawal stenty i bylo ok. Dzis powieksza grono aniolkow.

Ja sie nie boje umrzec -boje sie nastepstw epidemii i ograniczen naszej juz i tak bardzo ograniczonej wolnosci.

Btat mojego szwagra lat 34 byl w Colmar we Francji w Alzacji - dzis lezy w niewydolnosci wielonarzadowej w Insel.ch

Respiratory nie pomoga, a ECMO - krazenie pozaustrojowe to coz - w szpitalach o maksymalnej referncyjnosci w takiej 8 milionowej Szwajcarii jest ich okolo 30 sztuk.Od Genewy, Lozanny, Berna,Zurichu po St.Gallen.

Zastanawiam sie czy ta pandemia nie posluzy do wyczyszczenia bilansow - patrzcie ozdrowiency, przez wirusa sie nam bbilanse schrzanily, jestesmy zbyt duzi by upasc, teraz prosze zrzucacie sie na nasze dlugi i nasze premie, wy prole parszywe, bo jak Swiat swiatem Ordnung muss doch sein!

1 Like

Ale do tego akurat nie potrzebujesz pozostałych bo pacjent jeszcze dycha jak trafia do doktora.

Oprócz CPAPów mam jeszcze przemysłowe (z filtrami węglowymi po kilka kilogramów) i tam jest ostrzej (można poważnie odciążyć płuca - dwa dni pracy w tym i człowiekowi się ciężko oddycha bez sprzętu - jaki wysiłek).

Jak płuca zupełnie nie działają to tak, ale to masz po wypadku, po anestetyce, a nie przy zapaleniu płuc.

Wszystkie infekcje takie są. To jest przednówek - to słowo jeszcze się komukolwiek z czymś kojarzy?

Żadnego, gdyby nie media nikt by nawet nie zauważył że grypa w tym roku była szczególna i gerontów jakby mniej.

Przecież już zmutował - dlatego jest tak mało zjadliwy, oryginalna wersja to był armagedon, ale sama się wygasiła.

Mundurowych ubędzie bez jednego wystrzału. A dopiero może się zacząć strzelane.

To wiem już od grudnia.

Już posłużyła.

//==========
Ilu tych mitycznych chorych już zbadałeś?

mylisz sie akurat co do tego. Mozesz sobie oddychac -mechanika nie ma znaczenia - wymiana gazowa przez pneumocyt sie liczy-

zaden respirator nie jest lepszy niz fizjologiczny tor oddychania z przepona i miesniami miedzyzebrowymi oraz powrotem zylnym, vis a frone czyli ujemnym cisnieniem w cavitas thoracis wspomagajacym napelnianie przedsionka prawqego i komory prawej jako pojemnosc koncoworozkurczowa (end diastolic volume)

To co wczesniej opisujesz to synchronizacja fazy oddychania /SIMV na przyklad - glupi czujnik czuje pacie to sie otwiera, czuje ssanie to daje zaprogramowana albo objetosc (lub do granicy cisnienia zaprogramowanego).

To jest wszystko sranie w banie z jednego powodu - jak pluca sa zniszczone i nie ma surfaktantu to jaka jest efektywnosc wymiany gazowej/dyfuzji, gdy na dodatek zaklei sie wszystko sluzem? Trzeba robic bronchoskopie. Odessac (a i czasami przeplukac).

Respirator na przyklad ma APRV i mozna lepiej dobierac parametry. Parametry sprawdza sie w badaniu gazometrycznym krwi. Jak juz w ogole nie idzie, to odwraca sie pacjenta na brzuch, jak nie idzie to ECMO - membrany w krazeniu pozaustrojowym - wtedy pozostaje czekac (i chociazby modlic sie) -czy aby pluca sie potem zregeneruja. Czekac i czekac…

Czy w lazarecie przeciazonym przypadkami na przyklad 300 naglych przyjec ktos bedzie sie tym przejmowal? Dziennie robimy 5 do 10 bronchoskopii. Bronchoskop trzeba odbialczac, myc i sterylizowac.

Co mozecie zrobic - przede wszystkim sie uspokic i myc mydlem rece. Reszte miec w dudzie -nie ma nikt na to wplywu a jesli ma to klamie. Lekarze beda w obliczu epidemii dokladnie tak samo bezradni jak laicy. To ze ktos umrze zaintubowany to uspokoi czesto sumienia rodziny -bo jesli bedzie to masowka jak w okolicach Bergamo to mozna miec nawet kilkaset respiratorow -nie ma personelu. Nie ma ECMO , nie ma pielegniarek, nie ma zasobow.

A jesli chodzi o systemy ochrony to taka malöa pandemia to calkiem fajna bron A - o ile wiem ani ZUS ani Deutsche Rentenversicherung ani AHV szwajcarskie nie oglaszaja jeszcze planow zwolnien swych biurwopracownikow. Natomiast roszczeniowych starszych im ubedzie, bilanse sie poprawia. Coz, aby co roku taka epidemia.

W Bergamo jest Armageddon obecnie.W Niemczech tu gdziepracuje bedzie -sami rentierzy powyzej 80 roku zycia, co im te papiurki pomoga? Notariusze sie ciesza juz teraz.

Co do rzeczywistej skali pandemii mam watpliwosci - w Schaffhausen na przyklad oficjalnie jest 1 przypadek a jak mawia sasiad dziadek cyrk jest wiekszy niz podczas kryzysu kubanskiego.

Albo wiec nadreagowywuje biurwa, albo - czeka nas solidna epidemia i oberbiurwa nie podaje informacji aby stwierdzic - dziadki pochowaja sie po altankach w gorach i skurwiele twardziele zyc beda, na co nam to?

Edit: chorych juz kilkunastu, dwoch z odczynem serologicznym i klinicznie wcale tacy pogorszeni nie byli. Tu zalezy od genow - a droga ewolucji ktos przezyc musi.

Nie sprawdzamy kazdego na COVID - oberbiurwa by nas zabila golymi rekoma, tymi rencami by nas zabila. Test kosztuje 140 Euro.

1 Like

Leczycie chorych czy wskrzeszacie martwych?
To ma wspierać oddychanie czy żyć za kogoś?

Ale kilometry kwadratowe niesprzedanych samochodów są.
A można było produkować kilometry kwadratowe innego sprzętu?
Alokacja^^

Sam rozumiesz że jest dobrze.
Nazbieraliśmy w lesie starego, chorego chrustu i wreszcie jest pożar.
Wreszcie!
Bo już się zamierzaliśmy na rozwiązania.

Wreszcie!
Ile można czekać na zwolnienie majątków!

Jak się ociepli?

I wszystko jasne. A ceny nie da się zmienić ustawą, na inne rzeczy się da, a na to akurat nie^^
W grudniu padły takie kwestie czy na bazie normalnych zachorowań można skręcić hecę, że jest strasznie. Media stanęły na wysokości zadania i Czajniki wprowadzili Jankesom blokadę, którą tak straszyli.

zdaje się że to teraz bardzo aktualne

https://www.youtube.com/watch?v=9zfXD8wjzfc

jeszcze jedno, bo chyba sie nie wyrazilem dokladnie,
tak pi razy drzwi 90% pacjentow pod respiratorem nie oddycha samodzielnie -respirator oddycha za nich. Ciezkpo im oddychac bedac zwiotczonym czy rocuronium czy pancuronium czyli slynnym Pavulonem.

Mylisz respirator z CPAPem lub ewentualnie respirator w procedurze weaning`u - czyli odzwyczajenia pacjenta od respiratora, kiedy trzeba mu albo wyjac rure albo pozwolic oddychac przez tracheostomie samodzielnie ( przy dlugiej wentylacji takiej powiedzmy 2 tygodnie i wiecej dochodza problemy typu critical illnes polyneuropathie /- myopathie) bo respirator nie potrafi imitowac mechanizmu odychania pacjenta, tor oddychania pod respiratorem jest zawsze prymitywnym torem pochodna cisnienia i nie dzialaja ani miesnie oddechowe ani przepona nic).

Media skrecily wprawdzie hece, ale zdaniem specjalistow nikt nie widzial wirusa o takiej zakaznosci. Najbardziej zakaznym miktobem naturalnym znanym naturze jest Francisella tularensis wywolujaca tularemie. Przenosza ja zajacowate - ile mamy w roku zachorowan, wszak codziennie na talerzu laduje nam niedogotowany zajac… do zakazenia wystarcza 3 do 5 sztuk mikroba,

Natomiast aby zlapac taka zwykla salmonelle potrzeba okolo 30 do 50 ale tysiecy mikrobow i to jes tparadoksalnie duzo bo mamy zoladek a w nim kwas solny w niskim wprawdzie stezeniu, ale coz… trzeba duzo zjesc majonezu z salmonella aby miec problem.

To ze jedna osoba na przyjecoiu potrafi zarazic kilkadziesiat nie calujac sie z kazda z osobna sugeruje wprost - ten wirus ma pochodzenie syntetyczne/polsyntetyczne. Czy uciekl z labu czy to operacja falszywej flagi to sprawa chyba otwarta. Badan nad bronia B nie zakazano a wszyscy sie ciesza ze sa podpisane traktaty o zakazie uzycia czy prob. A czy to nie jest wlasnie proba? A traktaty coz, poskarzmy sie przedszkolance ze ich ktos nie bierze na powaznie.

W CH monopol na test ma Roche i jakos nikomu nie przeszkadza, choc inne firmy biotechnologiczne takze testy maja. Ale Bund, oberbiurwa kupila od Roche w trybie bezprzetargowym.

To ze jest to powazne zagrozenie populacyjne to w zasadzie wiadomo, ale - wielu sie podoba taki stan rzeczy - wielu na tym zarobi, tak jak napisales o suchym chruscie do podpalenia. (pomijajac jakies etyczne kwestie i humanitarne).

Ja tam dzis wczesniej w domu choc zaplacone za caly etat. Sytuacja sie rozwija a cenzura inforamcyjna jest straszna. Choc oberkapobiurwa nie przewidziala jednego -mamy telefony komorkowe i ja dzwonie - Bonjour Dr. Jean, how many cases actually You have got…

Dlatego te oficjalne statystyki sa do dudy. Okolo 80% przejdzie bezobjawowo - no wiec… Martwie sie o to co nam zafunduja po. Bo to zeby bylo ostro to interes.

2 Likes