Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

Bo wtedy chodziło o interesujące kobiety.

Filtr można dopasować indywidualnie w podanym zakresie.

1 Like

nie widzialem od dwoch lat matki mlodszej niz 25 lat.
same biasy,
same powiklania prawie

2 Likes

Czyli jednak Di Caprio ma rację, a ja się nie znam.

2 Likes

Pojechalem dzis na rozmowe o robote do prywaciarza 148km w jedna strone. W Szwajcarii.

Wbijam. Czekam 20 minut bo wiadomoi zapracowani.

W koncu wejsc. No wie Pan, Pan w ogole nie spelnia naszych wymagan, ale chcielismy Pana poznac. Moze kiedys kto wie zycie dlugie…

chcialem powiedziec ars longa vita brevis ale jeszcze by opacznie zrozumiano…

Kurtyna

7 Likes

To byl kiedys case w Niemczech. Jakos 1998-2000 zrobili akcje ‘sciagnijmy informatykow’. Zaproponowali 5-letnie wizy pracownicze (a prawo do emerytury po 6 latach). I zdziwienie ze po roku mieli tylko 38 podan z Polski…

7 Likes

szybko poszlo. Jestem ciekawy jak beda pierwsze powiklania co zrobi chory system prawny?

5 Likes

to mi się podoba: “lifelike patient”.

do tej pory nie mamy objaśnione kto odpowiada za wypadek samochodu autonomicznego: jego pasażer czy jego producent.

Z robotami chirurgicznymi będzie to samo. Raz odpowiada biogapiciel w monitor, raz producent robota. W zależności od tego która ekipa zatrudni lepszych lewników.

To nie musi mieć sensu, to się musi kręcić.

4 Likes

Do lochu trafią doktorzy z filmów, bo źle nauczyli. Oczywista sprawa.

Administrator drogi.

5 Likes

Tak w ogole bardzo mi sie podoba jak pytasz na rozmowie kwalifikacyjnej w Szwajcarii - no wiedza Panstwo, w medycynie jest od dawna permamentny kryzys oraz ciecie etatow i zastanawiam sie dlaczego szukaja Panstwo nowego pracownika, to rzadkie, no chyba ze ktos pojdzie na emeryture ale to jest z gory przeciez przewidywalne kiedy i mozna znalezc wczesniej zastepstwo…

Dostaje odpowiedz: Dostalismy od Kantonu czy od Dyrekcji pieniadze zeby kogos zatrudnic i tak no musimy kogos zatrudnic, ale takj naprawde nikogo nie potrzebujemy.

No to juz wtedy wiem ze sie przejechalem krajoznawczo popatrzec na to co tam robia i oni sobie wpisza w papiurki konferncje i nadgodzinki ekstra platne.

4 Likes

mam od dluzszego czasu depresje.
napisze otwarcie. Lubie pracowac na OiOmie lub wykonywac blokady terapeutyczne u pacjentow i slyszec - wie Pan, po raz pierwszy od 7 lat moglem normalnie pojsc na klop, wyspac sie i posiedziec w fotelu.

Niestety jest jak jest i …najprawdopodobniej skoncze na produkcji sera w malej wiosce.

Bo podatkowo nie oplaca sie mi pracowac w DE (biurwa podatkowa w DE chce zjesc ca 50% bom burzuj ze stawka 130 EUR/h) a ze mieszkam w CH to i rodzina w CH to nie ma dyskusji- moja rezydencja podatkowa jest w Ch i helwecka biurwa podatkowa tez chce jesc.

W styczniu 2026 roku musze przedluzyc sobie (majac w CH zone i 2 dzieci) prawo pobytu i mam im przyniesc umowe o prace. Nie chca zaswiadczenia o dochodach, wyciagow z konta - ma byc umowa o prace.

No wiec myslalem sobie co za problem - zatrudnie sie w mojej spolce GmbH i po sprawie ale Anwalt mi mowi ze oni na takie rzeczy czekaja i przybijaja zarzuty Scheintätigkeit czyli fikcyjnej dzialalnosci fikcyjne^go zatrudnienia i … od razu zlamanie prawa i bilecik z Zurychu do Warszawy.

Tak wiec jakby to powiedziec mam ten nastroj…

3 Likes

no ale jeśli to GmbH wystawia faktury, płaci podatki etc to chyba nie ma fikcji?
robisz dla różnych podmiotów, taka forma działalości jest uzasadniona

3 Likes

To jest pole do interpretacji wlasnie. Prawnik twierdzi ze tutaj oni moga postawic zarzut ze to jest wlasnie celem …

Tak jak w Polsce PIP i ZUS moze stwierdzic, ze tutaj jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza jest zalozona celem unikania stosunku pracy i domiar… Tyle ze w PL nie czepiaja sioe swietych krow lekarzy choc nawet pierwszoklasista wie ze to z lekarzami to jest prawda ekranu.

2 Likes

Witaj w klubie.

Jest jeszcze udój pszczół na miód.

Czego nie zrozumiałeś?
Masz się wynieść z gór, jak Pan Bóg ma Ci to jeszcze prościej wytłumaczyć?

6 Likes

A malowanie krów na fioletowo?

2 Likes

Na pocieszenie powiem, że jest jeszcze sporo ludzi którzy nie widzą, że jest coraz gorzej i dopiero się obudzą z ręką w nocniku - polskie Schadenfreude:)

No i wydaje mi się, że choć będzie niby coraz gorzej, to przez cykliczną naturę trajektorii gospodarczej, jak sobie człowiek trochę kryzysu przeczeka pod miotłą to potem się poprawi. W imię doktryny, że nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było (wiedza ludowa polskich chłopów)

8 Likes

zakładasz że kryzys przetoczy się w tempie upadającej komuny. Gnił sobie raj robotników i chłopów za Jaruzela a potem jeden, no góra dwa sezony i nastał nowy porządek.

Tym razem może być inaczej. Upadek imperium rzymskiego kosztował gospodarkę Europy jakieś dziesięć wieków burdelu, lekko licząc. A burdel był taki że my w sumie nie wiemy czy nie pogubiliśmy przy liczeniu lat od czasów po narodzeniu Chrystusa.

5 Likes

w myśl toku rozumowania:
“dwoje małych białych Helvetów spłodziłeś, państwo wychowa ich po swojemu, alimenty będziesz musiał płacić a że zbliżasz się za lat kilka do 50-tki to wypatatuj z Helwecji czym prędzej!”

tak będzie!

Medyk powinien pogrzebać w rodzinnej historii, może wynajdzie co trzeba i dołączy do Nomada, tam teraz lekarzy potrzebują, tyle amputacji kończyn u żołnierzy wracających z Gazy, no i chyba każdego białego wykształćonego “żyda” przyjmą z otwartymi ramionami :wink:

3 Likes

Christa chyba nawet narysował o nich komiks:
„Itche un Berl in der alte heim”

2 Likes

Moja 6 letnia corka sie rozprula w szkole ze papa schaaaft nöööd

Nauczycielka doniosla gdzie trzeba. KESB sie zainteresowal.

Bo niewlasciwe postawy wychiowaqwcze jesli schissusländer nööd schaaft.

Jako ze ja mam w swojej malej robocie z Kantonspolizei takze nieletnich to sie z KESB znamy.

No i nieformalny pakt jest ze oni o niczym nie wiedza bo maja co do roboty. Ale wyniki mozna byloby zrobic.

Uroki zycia w Panstwie policyjnym. Jak odchodzilem z poprzedniej pracy co mnie wystawili to tez poinformowano wtedy KESB - bo mieli podkladke ze dzieci moga byc unterversorgt. Bo wiedzieli na ile procent pracuje moja malzonka bo to musielismy podac pisemnie a wiedzieli tez ze sie nie zarejestrowalem w posredniaku.

Tak w ogole rejestracja w posredniaku i pobranie zasilku dla bezrobotnych blokuje staranie sie o obywatelstwo. Bo zasilek dla bezrobotnych jest interpretowany jako pomoc socjalna. Pomimo iz kazdy pracujacy ma potracane z pensji Arbeitslosenversicherung- to nazywa sie wedle potrzeby ubezpieczeniem albo…

w kazdym badz razie obywatelstwo mi nie grozi bo oni chca umow na czas nieokreslony - takich umow sie bydelactwu schiisusländerstwu poza biotechnologia czy it nie daje.

3 Likes

I Hercules dupa, gdy problemów kupa.

2 Likes