Bo wtedy chodziło o interesujące kobiety.
Filtr można dopasować indywidualnie w podanym zakresie.
Bo wtedy chodziło o interesujące kobiety.
Filtr można dopasować indywidualnie w podanym zakresie.
nie widzialem od dwoch lat matki mlodszej niz 25 lat.
same biasy,
same powiklania prawie
Czyli jednak Di Caprio ma rację, a ja się nie znam.
Pojechalem dzis na rozmowe o robote do prywaciarza 148km w jedna strone. W Szwajcarii.
Wbijam. Czekam 20 minut bo wiadomoi zapracowani.
W koncu wejsc. No wie Pan, Pan w ogole nie spelnia naszych wymagan, ale chcielismy Pana poznac. Moze kiedys kto wie zycie dlugie…
chcialem powiedziec ars longa vita brevis ale jeszcze by opacznie zrozumiano…
Kurtyna
To byl kiedys case w Niemczech. Jakos 1998-2000 zrobili akcje ‘sciagnijmy informatykow’. Zaproponowali 5-letnie wizy pracownicze (a prawo do emerytury po 6 latach). I zdziwienie ze po roku mieli tylko 38 podan z Polski…
szybko poszlo. Jestem ciekawy jak beda pierwsze powiklania co zrobi chory system prawny?
to mi się podoba: “lifelike patient”.
do tej pory nie mamy objaśnione kto odpowiada za wypadek samochodu autonomicznego: jego pasażer czy jego producent.
Z robotami chirurgicznymi będzie to samo. Raz odpowiada biogapiciel w monitor, raz producent robota. W zależności od tego która ekipa zatrudni lepszych lewników.
To nie musi mieć sensu, to się musi kręcić.
Do lochu trafią doktorzy z filmów, bo źle nauczyli. Oczywista sprawa.
Administrator drogi.
Tak w ogole bardzo mi sie podoba jak pytasz na rozmowie kwalifikacyjnej w Szwajcarii - no wiedza Panstwo, w medycynie jest od dawna permamentny kryzys oraz ciecie etatow i zastanawiam sie dlaczego szukaja Panstwo nowego pracownika, to rzadkie, no chyba ze ktos pojdzie na emeryture ale to jest z gory przeciez przewidywalne kiedy i mozna znalezc wczesniej zastepstwo…
Dostaje odpowiedz: Dostalismy od Kantonu czy od Dyrekcji pieniadze zeby kogos zatrudnic i tak no musimy kogos zatrudnic, ale takj naprawde nikogo nie potrzebujemy.
No to juz wtedy wiem ze sie przejechalem krajoznawczo popatrzec na to co tam robia i oni sobie wpisza w papiurki konferncje i nadgodzinki ekstra platne.
mam od dluzszego czasu depresje.
napisze otwarcie. Lubie pracowac na OiOmie lub wykonywac blokady terapeutyczne u pacjentow i slyszec - wie Pan, po raz pierwszy od 7 lat moglem normalnie pojsc na klop, wyspac sie i posiedziec w fotelu.
Niestety jest jak jest i …najprawdopodobniej skoncze na produkcji sera w malej wiosce.
Bo podatkowo nie oplaca sie mi pracowac w DE (biurwa podatkowa w DE chce zjesc ca 50% bom burzuj ze stawka 130 EUR/h) a ze mieszkam w CH to i rodzina w CH to nie ma dyskusji- moja rezydencja podatkowa jest w Ch i helwecka biurwa podatkowa tez chce jesc.
W styczniu 2026 roku musze przedluzyc sobie (majac w CH zone i 2 dzieci) prawo pobytu i mam im przyniesc umowe o prace. Nie chca zaswiadczenia o dochodach, wyciagow z konta - ma byc umowa o prace.
No wiec myslalem sobie co za problem - zatrudnie sie w mojej spolce GmbH i po sprawie ale Anwalt mi mowi ze oni na takie rzeczy czekaja i przybijaja zarzuty Scheintätigkeit czyli fikcyjnej dzialalnosci fikcyjne^go zatrudnienia i … od razu zlamanie prawa i bilecik z Zurychu do Warszawy.
no ale jeśli to GmbH wystawia faktury, płaci podatki etc to chyba nie ma fikcji?
robisz dla różnych podmiotów, taka forma działalości jest uzasadniona
To jest pole do interpretacji wlasnie. Prawnik twierdzi ze tutaj oni moga postawic zarzut ze to jest wlasnie celem …
Tak jak w Polsce PIP i ZUS moze stwierdzic, ze tutaj jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza jest zalozona celem unikania stosunku pracy i domiar… Tyle ze w PL nie czepiaja sioe swietych krow lekarzy choc nawet pierwszoklasista wie ze to z lekarzami to jest prawda ekranu.
Witaj w klubie.
Jest jeszcze udój pszczół na miód.
Czego nie zrozumiałeś?
Masz się wynieść z gór, jak Pan Bóg ma Ci to jeszcze prościej wytłumaczyć?
A malowanie krów na fioletowo?
Na pocieszenie powiem, że jest jeszcze sporo ludzi którzy nie widzą, że jest coraz gorzej i dopiero się obudzą z ręką w nocniku - polskie Schadenfreude:)
No i wydaje mi się, że choć będzie niby coraz gorzej, to przez cykliczną naturę trajektorii gospodarczej, jak sobie człowiek trochę kryzysu przeczeka pod miotłą to potem się poprawi. W imię doktryny, że nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było (wiedza ludowa polskich chłopów)
jak sobie człowiek trochę kryzysu przeczeka pod miotłą to potem się poprawi
zakładasz że kryzys przetoczy się w tempie upadającej komuny. Gnił sobie raj robotników i chłopów za Jaruzela a potem jeden, no góra dwa sezony i nastał nowy porządek.
Tym razem może być inaczej. Upadek imperium rzymskiego kosztował gospodarkę Europy jakieś dziesięć wieków burdelu, lekko licząc. A burdel był taki że my w sumie nie wiemy czy nie pogubiliśmy przy liczeniu lat od czasów po narodzeniu Chrystusa.
Czego nie zrozumiałeś?
Masz się wynieść z gór, jak Pan Bóg ma Ci to jeszcze prościej wytłumaczyć?
w myśl toku rozumowania:
“dwoje małych białych Helvetów spłodziłeś, państwo wychowa ich po swojemu, alimenty będziesz musiał płacić a że zbliżasz się za lat kilka do 50-tki to wypatatuj z Helwecji czym prędzej!”
tak będzie!
Medyk powinien pogrzebać w rodzinnej historii, może wynajdzie co trzeba i dołączy do Nomada, tam teraz lekarzy potrzebują, tyle amputacji kończyn u żołnierzy wracających z Gazy, no i chyba każdego białego wykształćonego “żyda” przyjmą z otwartymi ramionami ![]()
Medyk powinien pogrzebać w rodzinnej historii, może wynajdzie co trzeba i dołączy do Nomada
Christa chyba nawet narysował o nich komiks:
„Itche un Berl in der alte heim”
Moja 6 letnia corka sie rozprula w szkole ze papa schaaaft nöööd
Nauczycielka doniosla gdzie trzeba. KESB sie zainteresowal.
Bo niewlasciwe postawy wychiowaqwcze jesli schissusländer nööd schaaft.
Jako ze ja mam w swojej malej robocie z Kantonspolizei takze nieletnich to sie z KESB znamy.
No i nieformalny pakt jest ze oni o niczym nie wiedza bo maja co do roboty. Ale wyniki mozna byloby zrobic.
Uroki zycia w Panstwie policyjnym. Jak odchodzilem z poprzedniej pracy co mnie wystawili to tez poinformowano wtedy KESB - bo mieli podkladke ze dzieci moga byc unterversorgt. Bo wiedzieli na ile procent pracuje moja malzonka bo to musielismy podac pisemnie a wiedzieli tez ze sie nie zarejestrowalem w posredniaku.
Tak w ogole rejestracja w posredniaku i pobranie zasilku dla bezrobotnych blokuje staranie sie o obywatelstwo. Bo zasilek dla bezrobotnych jest interpretowany jako pomoc socjalna. Pomimo iz kazdy pracujacy ma potracane z pensji Arbeitslosenversicherung- to nazywa sie wedle potrzeby ubezpieczeniem albo…
w kazdym badz razie obywatelstwo mi nie grozi bo oni chca umow na czas nieokreslony - takich umow sie bydelactwu schiisusländerstwu poza biotechnologia czy it nie daje.
I Hercules dupa, gdy problemów kupa.