Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

w medycynie chodzi tez o cos w rodzaju lokajstwa, z Polski.

Bylem na stazu. To bylo prawie 20 lat temu i przy drogach staly Bulgarki o ktorych krazyly dowcipy w pipu x pln wpaszczu y pln.

Na oddziale ginekologii u konsultanta wojewodzkiego byly 2 lekarki na wolontariacie. Przychodzily gratis do pracy aby moc byc ginekologami.

Ktoregos dnia szef ni stad ni z owad mowi - wiecie co, ja do tirowek stojacych przy drodze mam szacunek - bo one w przeciwienstwie do tych dwoch gluipich kurew (po czym zamaszyscie wskazal te dwie lekarki) - tak o was wy gglupie kurwy mowie dodal - tirowki sie szanuja i nie zrobia za darmo…

Te nawet nie mruknely.

Jesli o zartach mowimy to jest taki suchar ze medycyna to tureckie malzenstwo z problemami.

Zwierza sie Layla Fatimie.
Fatima, wiesz moj maz ma druga.
A skad wiesz Layla, skad te przypuszczenia?
To proste. Wczesniej bil mnie 3 razy w tygodniu a teraz tylko raz.

Z czasow swojej rezydentury pamietam ze jak w klinice szef nie zjebal kogos publicznie na odprawie to drzeli ze przestal sie nimi interesowac. To jest wysokopatologiczne srodowisko. Amerykanie mowia ze 1/3 studentow medycyny ma zaburzenia narcystyczne. A im wyzej tym bias sie robi…

Taki lajf. Taki mamy klimat

7 Likes

To nie jest normalne żeby połowę ludności stanowili cudzoziemcy albo inni farbowani miejscowi. Pojawiło się zapotrzebowanie na parobków więc sobie ich doimportowali bo zrobić swoich im się nie chciało. Do czyszczenia obór nikt przytomny się nie rwie.

Zapotrzebowanie na stajennych im się skończy to stajennych wypieprzą.
Business as usual, nie ma o co się unosić.

4 Likes

Dlaczego nie? Na przykład z punktu widzenia szlachty w IRP ale i IIRP, większość zamieszkujących terytorium to byli podludzie, niegodni sprawowania władzy.
Podobnie jest w Indiach, gdzie są ludy Tamilskie i jak one były kiedyś traktowane… przykładów jest dużo. :wink:

Helwecja najwyraźniej nie miała okazji się oczyścić z tego typu mentalności?

5 Likes

ale żaden nie jest stabilny. Każdy Palestyńczyk prędzej czy później podniesie w Izraelu łeb i trzeba będzie mu wypalać herezje z jego kiepełe gorącym żelazem. Albo wybuchającym. Albo kombinacją żelaza gorącego z wybuchającym. Albo urządzić mu “Sonderbehandlung” żeby mu pomysły o równości kominem wyfrunęły.

Do utrzymania podziału na nadludzi i podludzi potrzebujesz apartheidu a ostatnie państwa go stosujące (UK, USA, Szwajcaria, Japonia, Izrael) już się chwieją.

Jesteśmy gajdzinami więc zachowujmy się jak gajdziny. Mieliśmy własne mini-imperium od morza do morza to je przepiliśmy, przedupczyliśmy, przerżnęliśmy w karty i pozwoliliśmy je rozkraść obcym za wziątki. Od czterystu lat robimy za gajdzinów nawet u siebie co stawia w wątpliwość termin “być u siebie”. Był czas się przyzwyczaić.

Przed wojną jeszcze (z 24 lutego 2022, jakby co) rozmawiałem z Ukraińcem z dzikich pól. Opowiadał że u niego we wsi zabijają każdego kto okaże się obcy, no chyba że przybył na zaproszenie jednego z miejscowych. Mówił mi też że u niego we wsi nie zamyka się drzwi w domach na zamek a kluczyków nie wyjmuje się ze stacyjek samochodów.

A teraz połącz kropki.

3 Likes

A czy ja mówiłem, że jest stabilny? Ale zawsze znajdą się tacy, którzy ponownie spróbują.
Choć z drugiej strony patrząc, to jest jedynie jakaś forma “dziel i rządź” Hmmm :thinking:?

Coś mi to przypomina? :thinking:

“(…)the Government of India will not prosecute the Sentinelese for killing people in the event that an outsider ventures ashore.”

:wink:

1 Like

jeśli nie jest stabilny to nie jest.

Skoro nadzieja umiera na końcu to przepalić zasoby wierzących można zawsze. Minus koszty własne, rozumie się. I tu, w tych kosztach własnych o które zasoby wierzących są pomniejszane pies leży pogrzebany …

2 Likes

A jak niby traktowani są obcy w Niedorzeczu? Zapadnicy - jaśnie pan, woschodnicy - ty głupia małpo. I dziwicie się, że wszędzie jest tak samo?
Korpory starają się to chociaż powierzchownie tłumić, bo źle wpływa na zyski (ważne czy kot myszy łapie, a nie po jakiemu miauczy), ale w jednostkach wykonawczych jest plemiennie, ponieważ nie da się spisać wszystkich, dynamicznych procedur szczególnie przy depopulacji w zawodach wykonawczych.

3 Likes

I dobrze, że tak robią. Mi pasuje ^^ Nauczyły się od najstarszej korpory, skoro działa, nie psuć!

Zasłyszałem ostatnio, że Teutoni plotkują między sobą, iż Hindusi, Pakistańczycy, Irańczycy i nowoprzybyli Turcy (wszystko pracuje w teamach powiązanych z power electronic) “kiszą się” we wspólnym sosie, to jest wszędzie chodzą w swoich grupach, a nie próbują się z miejscowymi “integrować”, ani lokalnego narzecza uczyć. Niektórzy lokalsi (nawet kierownicy działów) narzękają przy tym, że większe spotkania muszą przez to być prowadzone w angielskim narzeczu ^^.

4 Likes

Wysłali swój narybek pod Stalingrad pod namioty w zimie wyposażając go w letnie ciuchy, narybek nie wrócił. Dziwi mnie że ich to dziwi.

4 Likes

3/4 poszło na marketing, 1/8 na filmoznawstwo, a reszta przeskakuje co roku na inne studia, byle nie wymagające.
A na inżynierskie poszli imigranci, bo im rodzice zdążyli wtłuc do głów, że za darmo umarło.

5 Likes

@MedicusHellveticus

Parafrazując (bo zasysam cytat z pamięci długotrwałej, to 1:1 nie będzie) mojego ulubionego libańczyka

“Żaden frajer nie będzie Cię szanować dopóki nie zabierzesz mu kasy”

Jesteś zbyt pobłażliwy dla ludzi którzy jakby nie musieli nie podaliby Ci ręki, a że listonosze wdzięczności są, inne kraje są, jakbyś sobie to dobrze przemyślał i podjął decyzję to środki są.

Nie chcą Cię tam, nie lubią Cię, nie szanuja Cie i wie o tym każdy kto ma internet.

Jesteś w złym miejscu, a to nie jest jedyne miejsce. Ba, nawet w tym strasznym Niedorzeczu z którego uciekłeś byłoby Ci lepiej. Szanuj się! Jest kogo.

3 Likes

Czyli @MedicusHellveticus jest traktowany niczym przedstawiciel ludu wędrownego.

3 Likes

No ale po to ludzie się organizują w państwo. By inni na nich robili

chyba na opak. System egalitarny gdzie każdy pracuje, a nie że to jest pompa tłocząca wyciskająca zarobek z (pół)niewolnikow jest rozwiązaniem normalnym odkąd zaczeliśmy uprawiac rolnictwo.

Ok, kupuje argument że tylko łowiectwo&żebractwo jest zajęciem prawdziwie ludzkim, no ale od ostatnich 8k lat żyjemy w takim modelu gdzie podział na pracujących i trutni jest normalny

4 Likes

W sumie obaj macie rację. Bo każda forma ucisku powoduje kontrakcję. Czyli brak stabilności. Wiedzą ci, którzy ze Spartakusem walczyli.
Ale dlatego w odwiecznym konflikcję odsysający vs. odsysani jest tak wiele bitew.
Więc od zawsze odsysający próbowali system tak ustawiać, aby mu stabilnośc polepszać, być może robiąc to tak, aby nadać temu posmak “zdobyczy” dla odsysanych. Myślę, że jednym z większych sukcesów w tej materii było wprowadzenie monogamii, nawet dla niewolników :wink:

2 Likes

mam ochote wywalic internet…

https://rapm.bmj.com/content/early/2025/07/23/rapm-2025-106583

no a Niemcy swego czasu wczesniej…

24 godziny ze zwykla bupivakaina i powiedzmy adjuwantami albo 3x dluzej z liposomalnma. Zwykla kosztuje 0,40 EUR/ampulka a liposomalna 800 EUR.

Wzrosty maja byc…

A zadam niefortunne pytanie. A czemu nie zalozyc cieniutkiego cewnika ktorym to w sposob kontrolowany w region operacyjny bedzie dawkowana tania zwykla bupivacain. Pompy infuzyjne znane od lat 30stu i dluzej…

Morda. Ma byc postep, starociu usländerska poczwaro geriatryczna ic stont my tu o postepie mowimy cywilizacji, nic dziwnego ze nikt nie chce takichj tutaj.

Prawda jest taka ze kilka takich mailingow i Profesor anestezjologii laduje na dywaniku u managera i od zawsze u nas byla liposomalna bupivakaina, bylismy pionierami…

3 Likes

kasy chorych powitają ten wzrost kosztów z zadowoleniem.
Mieć 1% od miliona a 1% od stu milionów to jednak jest różnica.

2 Likes
3 Likes
3 Likes

Jonas Lauwiner - Szwajcar powiadasz… :wink:

Mosze tak a Mosze nie :wink:

4 Likes

Szwajcarzy zalatwili mi problemy na niemieckim dyzurze.

Nie chcę aby mojanzina była znieczulania i dotykana przez słowiańskiego psa. Jesteśmy w Niemczech i ma być anestezjolog Niemcem! Ale ja jestem jedynym anestezjologiem dyżurnym…

No i rano awantura bo to lokalny alkoholik co to 20 lat mieszka w DE i układy ma i zadzwonił do dyrektora szpitala że skarga że niemiły byłem.

No i dobrze płatne dyżury muszę robić gdzieś indziej.

Plus jeszcze innego rodzaju problem z pacjentem szwajcarskim polykającym dla zabawy kawałki noża do tapet.

Gastroskopia w trybie notfall i wyciąganie kawałków ostrza gastroskopem. Po czym on sprawdzony przez policję niemiecka dalej w zakamarkach obrania schował ostrze i znowu połknął i zabawa od nowa.

Policjant niemiecki mówi że w Szwajcarii to by nie dostał propofolu tylko taserem a potem policyjan wpierdolu w postaci pałkanu i byłby wychowany.

7 godzin zapierniczania i rano jeszcze wonty ordynatora.

Im sie naprawde wydaje, ze ja za wszelka cene chce byc w anestezji. A ja wczoraj na XAUJPY long zrobilem wiecej niz przez 10 dyzurow i dziaj na XAUCHF rowniez przyzwoicie long.

A w nocy AUDJPY. Dla ryzykantow jest short na USDJPY na ten moment IMHO. Albo czekanie na longa od 147.50

7 Likes