Uroszczenia dyzurowo-podyzurowe

To niech się zdecydujo - albo uczciwe 200k albo dowody wdzięczności.

Wypije koniaczek.

Coś się nie podoba? Suicydalny - na interwencję z nim!

Tak jakby etaty pozwalały cokolwiek planować. Srali muchi. To jest zaprzeszła umowa, która w ogóle nie wiąże stron bo obie mają opcję wyjścia do strzała i co im zrobisz?

Nie, ponieważ w tych usługach idzie po odpowiedzialności osobistej. Chodzi o to, że wykonawcą musi być osoba fizyczna, nie lewna.

A w tym co podałeś z rzeźniami może być lewna.

To się ich weźmie na tranquilizer aż się uspokoją.

2 Likes

Zarobki lekarzy, nawet lvl 200k/mc mnie nie rażą. Każdy kto coś umie - niech zarabia, a jak ktoś nie urodził się z błogosławieństwem (lub przekleństwem) wysokiego IQ, zdolności bio-chem-mat czy sportowymi to niech się cieszy, że z mniejszej ilości talentów będzie odpowiadał przed Bogiem.
Uważam, że oburzenie z kontraktów typu 200k/mc w społeczeństwie, w którym ten Pan:

zarabia tyle samo jest tym zabawniejsze.

(szybko biega, nieźle podaje i strzela)

innymi słowy napuszczanie ludu na tych, którym się chciało (lub byli zdolni) to typowa ohydna zagrywka partii politycznych dla wyrwania kilku % poparcia

5 Likes

jest sobie taka fundacja. W CH fundacje nie placa podatkow.

Przewincie do dolu strony.

https://genolier-foundation.org/wp-content/uploads/2023/08/GEF-map-suisse-avec-villes-2.svg

Brakuje miedzy innym i Spital Zofingen w AG.

Zaoferowano mi 100 CHF brutto za dyzur 12 godzinny w nocy albo sekwencja noga dupa brama. Wybralem sekwencje n-d-gate

Skoro lekarzowi anestezjologowi sa w stanie zaofeorwac stawke 8,33 CHF/godzine czyli 12.82% stawki godzinowej sprzataczki (ta cche 65 CHF/godzine) to znaczy ze na rynku lekarzy jest za duzo.

Tymczasem prasowe szczekaczki caly czas mlowia o niedoborze specjalistow..

3 Likes

tanich i dobrych, bo są dobrzy i tani.

2 Likes

Moja malzonka jkest lekarzem rodzinnym. Od jakichs 2 lat zaobserwowala ze kazdy dziadzio babcia 90 letni i wiecej dostaje od kardiologa iwabradyne.

To byl rok 2008 - nagrode imienia Boleslawa Piechy otrzymuje Kim Fox. Z UK.

Przytulil 84 miliony CHF za manipulacje rekomendacjami.

Szeregowy lekarz dostanie dlugopis lub jak bedzie mily i pogada chwilke z REPem to kubek z logiem leku.

Wspomaganie grantami osob decyzyjnych jest tansze. Mecenas daje zloto, mecenas wymaga. Lojalnosci.

3 Likes

nie masz racji!

wynagrodzenie tego kopacza jest finansowane ze środków pozyskiwanych przez kluby od sponsorów, z wpływów za dysponowanie różnymi prawami, tudzież z niewolniczego handlu kopaczami

natomiast wynagrodzenie konowała pracującego w placówce finansowanej lub dofinansowanej z NZFZ jest rezultatem opłacania obowiązkowych skłądek

dwa różne światy i “nie bądźmy pewexami, nie mieszajmy dwóćh systemów walutowych”

ja nie mam nic przeciwko 200.000 zł / miesiąc lub więcej, jeżeli konował pracuje w prywatnej klinice np. okulistycznej, robi taśmowo zabiegi za któe pacjenci płacą bezpośrednio z własnej kieszeni - wtedy jest OK, przejrzyście i wolnorynkowo

5 Likes

wychodzi na to, że pismaki albo debile albo realizują (odpłątnie lub nie) strategię trąbienia o braku lekarzy w tym celu, żeby się garneli z całej EUropy, bo im tych lekarzy aplikuje więcej, tym….: nie podoba się 8,33CHF za godzinę to …., bo mamy tutaj tylu chętnych, że możemy sobie pozwolić na bezczelne oferowanie warunków poniżej płacy sprzątaczki

3 Likes

a dotacje samorzadow dla klubow ? Slask Wroclaw…Legia Warszawa? Widzew?

Chirurdzy plastyczni w PL jak sa pazerni i robia 8 dziennie par cyckow to 50.000 PLN dochodu (nie przychodu) potrafia miec.

Jak operujuesz okulistycznie to czesto gesto 70% wartosci zabiegu Twoje.5600PLN/20 minut nie jest zle ale….

To wynika tylko z kastowosci. W Szwajcarii okulista nie dostanie 1/3 tego.

To nie sa jakies wyjatkowe umiejetnosci a tylko tata i mamma zalatwil aby bylo dobrze.

Dlatego od 20 lat madrzy polscy pacjenci operuja sie w Czechach na NFZ

5 Likes

PGE finansuje jako sponsor strategiczny, czyli my wszyscy w tym (przede wszystkim) kibice Pogoni, którzy zarabiają 4k netto i pomstują na to, ze kardiolog w Koninie zarabiał ok. 200k miesięcznie, bo od tego zaczęła się “afera”.

jestem ciekaw co by było gdyby urynkowiono stawki rzeczonego kardiologa z Konina. Sądzę, ze mogłoby pójść w drugą stronę.

1. w Polsce doktorat z medycyny i nauk medycznych robi rocznie ok. 1600 ludzi; nawet zakładajac że mogłoby go robic 10 000 rocznie (są na tyle zdolni intelektualnie, ale zajęli się czymś innym lub niczym) to i tak promil,
  2. są to wyjątkowe umiejetnosci, bo np, ja z biologii miałem 3/4 w liceum a z chemii dopuszczajacy (przez co nie kumam 90% rzeczy, które wysyła mi cygan). Jestem normikiem. Większosć ludzi (80%) z chemii czy z fizy ledwo przechodzi z klasy do klasy.
  3. tata i mama tego lekarza (nawet jeśli to nie jest nic specjalnego) też kiedyś się zaczeli (wyszli ze wsi na medycynę) lub co najwyżej ich dziadkowie. W Polsce nie ma rodów związanych z medycyną liczących po 150-300 lat.
    Mój brat cioteczny zrobił właśnie doktorat z psychiatrii, wiedzie mu się bardzo dobrze. Pochodzi z robochłopskiej rodziny jak i ja, czyli żadnych powiązań, żadnych pleców. Talent i chęci.

Afera się kręci, bo trafia na podatny grunt ludzi, którzy zarabiają gwno, czują się wykorzystywani i “okradani”. Do Grosika się nie dowalą, bo chłop sympatyczny, prosty i jak dobrze kopnie to można dzeć ryja. Jak kardiolog za niewielkie pieniądze (pensja Grosika) robi robotę, którą może robić promil społeczeństwa to nikt tego w tv nie transmituje, a zatem “okrada nas”. Po prostu szkoda gadać.

3 Likes

Na rynek deficytowy możesz wejść z czymkolwiek bo i tak brakuje. A później musisz zabezpieczyć pozycję biurwokracją, bo przecież nie produktem.

2 Likes

@Ryszard co takiego nagle stalo sie w Odrobugu? Dotychzcas kontrakty wszystkim pasowaly i przedsiebiorca neurochirurg etc. przedsiebiorca chirurg.

Biurwa wypychala wszystkich na umowy b2b zadnych umow o prace, kazdy konowal na kontrakcie dzialalnosci. Biurwa scihnela emerytke za to jak sprzedac chciala troche sliwek z dzialki czy kwiatkow…

Partia sie nie chwali,ale to jej zasluga. Towarzysze, walczmy o socjalizm !

No ale mocarstwo humanitarne cos zaczyna czkawki dostawac. NFZ ma przynajmniej 16 miliardow PLN dlugu.

Nagle zaczyna sie towarzysz limit na lekarskie kontrakty- ma byc staweczka max 240 PLN/h brutto. Towarzysz limit rozkulacza konowalow. Maja byc umowy o prace.

Jezeli to zrobia to zamkna polowe szpitali. Umowa o prace to juz nie te pieniadze, brak ryczaltu 14%.

No ale zamkniete szpitale nie generuja kosztow. Moze wiec o to chodzi ?

2 Likes

Jak sobie z tym poradza lekarze?

1 Like

zawsze byli wygranymi.

pojda do prywaty. Prywata oczywiscie zetnie im niebianskie stawki ale bedzie to terapia szokowa. To moze byc dobra terapia szokowa - teraz byle lek.med. z PL nosi sie bardzo wysoko, ego na poziomie proboszcza z Podkarpacia.

Biedni beda najbiedniejsi pacjenci bo - zaradni i umiejacy cokolwiek odejda z lazaretow do prywaty a w lazaretach zostana bierni mierni towarzysze potakujacy towarzyszowi dyrektorowi i rezydenci.

Ciekawie bedzie. Ale w rzeczywistosci podejrzewam ze oni sie na tym wywroca. Z duzej chmury maly deszcz czyli jak zobacza ze grozi to utrata stolka to na papierze bedzie prawda czasu a w rzeczywistosci prawda ekranu. Kontrakty wprawdzie ograniczone ale towarzysz doktor uczy u nas pielegniarki rosyjskiego i na to ma oddzielna umowe albo inne kwiatki.

papier jest cierpliwy, przyjmie wszystko.

6 Likes

Lekarzy w Polsce jest 100k+, a stawki > 50k to ma może 1000 osób (z czego pewnie część na stanowiskach managerskich więc pewnie ich to nie obejmie) więc dziury w niebie z tego nie będzie. Poza tym zgaduje, że w praktyce sprowadzi się to do kombinacji maksymalnej stawki godzinowej + limitu godzin. Czyli pewna pula roboczogodzin nie zostanie obsadzona:

Poza tym w wypadku powiatowych szpitali Polski C, jak będzie desperacja polityczno-lekarsko-wyborcza by sciągnąć tam kogoś to mu sie da willę do mieszkania, auto, kontrakt dla spółki zoo i to się jakoś obejdzie.

W praktyce chodzi o dwie sprawy. Raz, że prartyjny PR. A dwa by ograniczyć bidding wars między szpitalami.

Kosmetyka. Na ceny usług medycznych wpłynie dopiero masowe zwiększenie miejsc na specjalizacjach, ale efekty zobaczymy raczej z końcem dekady najwcześniej.

5 Likes

Tak nie do konca. Mam znajomych co swiadcza uslugi dla kilkunastu szpitali, diagnostyka obrazowa. Oni przekraczaja milion miesiecznie. Outsourceing na pajetoow.

Mam, znajomego anestezjologa co zarabia 9 tysiecy pln dziennie poza NFZ. Znieczula prywatnie chirurgowi plastycznemu co robi wieksze cycki i tu nie ma srodkow publicznych. Ow chirurg dziennie spokojnie ma wiecej dochodu niz 50.000 PLN To nie sa rekordy. Jak sa okulisci majacy 50-70% od zabiegu operacji jaskry i robia ich 4 na godzine na 2 stoly?

Tylko ze my poruszamy wyjatki. Rodzinny ma czasami 10.000 -14.000 PLN miesiecznie.

Bedzie ciekawie. Swinek raz dopuszczonych do korytka waadza nie oderwie.

3 Likes

Tak, stąd moja intuicja jest taka że ta zmiana spowoduje de facto WZROST kosztów dla NFZtu. Bo:
a) dla tych gwiazd to trzeba będzie pokryć dodatkowe koszty biurokracji by wyszło na zero
b) deficyty roboczogodzin pokryją ludzie z dołu, a to pewnie podniesie stawki dołu piramidy zarobkowej lekarzy, gdzie zarobi są może średnie ale mnożnik ilość sztuk jest duży
c) UK zrobiło myk o podobnym charkterze parę lat temu : wprowadzili cap na pre-tax wpłaty na emerytury. Tzn jak za dużo zarabiasz, to już nie możesz więcej odkładać, ba nawet spada co możesz odłożyć. I tym lekarzom-specjalistom 50+ to po prostu się na nowych warunkach nie chciało schylać. Oszczędności były w jednej rubryce Excela, straty w drugiej, biurokracja zadowolona, deficyt w górę:)

2 Likes

za wszelkie pomysly zawsze placi klient koncowy.

Plan moze byc makiaweliczny. Nieistniejacych lazaretow nie musimy utrzymywac, biurwenamt NFZ mozna oddluzyc bo mniej jest do placenia. No iw efekcie mozna za jakis czas zaplanowac podwyzki emerytur i rent bo w pewein sposob czesciowo rozwiazujemy ….kwestia ostatecznego rozwiazania problemu rencistow i emerytow…

Wrog ludu konowal - to sie dobrze sprzeda. Slupki poparcia wzrosna, lud to kupi. Wytlumaczy sie po pisuarskiemu ze wrazy konowal kasowaltak duzo ze lazaret zamknac trzeba bylo.

A demograficznie coz - ile pediatrii i porodowek potrzeba w PL - w Lesku utrzymanie porodowki to 1,9 miliona straty. Wiec czy stac PL czy nie?

2 Likes

nie musi.

Korytko się samo zepsuje.

2 Likes

Przeczekają.

Niedopuszczalne organizacyjnie. Jest dozór hierarchiczny. Rada ich rozpędzi na cztery wiatry.

Ludzie z widłami nie są.

Widziałeś szychtę bez sztygara?

2 Likes

ale przecież w PL jest od początku nowego systemu ograniczenie podstawy wymiaru skłądek na ZUS (z wyłączeniem skłądki zdrowotnej) do 30 krotności, pisałem:

Roczna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe nie może w roku kalendarzowym przekroczyć trzydziestokrotności prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej na dany rok kalendarzowy. Kwota rocznego ograniczenia w 2025 roku wynosi 260 190,00 zł.

chodzi o to, że jest obawa iż bez takich ograniczeń to trzeba by wypłącać kosmiczne emerytury a najpewniej nie będzie z czego,

4 Likes