W co gra Izrael?

IDF twierdzi że uderzył “w pobliżu wejścia” do kwatery syryjskiego sztabu generalnego w Damaszku.

Izraelskie naloty na syryjskie konwoje jadące pacyfikować Druzów trwają, Druzowie z Beduinami kontynuują wdrażanie strategii wet-za-wet.

Mądrość etapu każe już nazywać rząd Dżulaniego “reżimem” i odwoływać się do radykalnego islamizmu (zupełnie podobnie do rządu irańskiego).

“We will not allow the terrorist regime of radical Islam in Syria to harm the Druze,” Netanyahu and Katz said in a statement.".

Wszystko wskazuje na to, że można oczekiwać prób przywracania demokracji i praw człowieka jeśli nie w Syrii, to przynajmniej na południu.

Tylko ciekawe co na to Sułtan.

2 Likes

Sułtan zajety jest budową kalifatów północy, a na południu jeśli ma umiejętność wyciągania wniosków z Afganistanu cz.1 i cz.2 oraz z Syrii to bedzie czekał, broń podsyłał i oliwy do ognia dolewał. Imperium Otomańskie nie powstało z wtorku na środę.

1 Like

Nie znam się. Jak dla mnie biały człowiek z czarnymi włosami. Gdybyś mi go postawił obok inżyniera z Barcelony to bym nie powiedział, który jest który. Nawet gdyby chodziło o “bardziej niekompetentny” czy “bardziej leniwy”.

Nie zna się. Typowy, bliskowschodni leser z gatunku “wykształciuch nie tyka roboty”.

W mleczarni tak. Ale co miało schodzić z obrabiarek oprócz części zamiennych do udjoników to wiadomo. Przecież puste przebiegi w fabryce to skandal, któremu pracownicy potrafią skutecznie zapobiec.

Na którym piętrze? Tory czy asfalt?

Gdyby nie teamsy to jeszcze by można za to kilometrówkę robić.

4 Likes

Co więcej- gdyby ich tak obok siebie postawić i bliskowschodnim zwyczajem zaczęliby dochodzić wspólnych krewnych albo znajomych to mogłoby się okazać że jeden i drugi mają jakiegoś Fenicjanina z Tyru. NNT lubi to.

I tak jest zapewne nieszczęśliwy że musi się zajmować jakimiś praktycznymi bzdurami zamiast jak prawdziwy mężczyzna poezją i filozofią, no, w ostateczności wojną.

Żeśmy źle kombinowali z tymi klientami na fuchy kiedy była okazja…

Biorąc pod uwagę moje obecne położenie to niezręcznie byłoby mi nie wybrać pierwszej opcji…

Al Jazeera pokazała zbombienie Ministerstwa Obrony, znaczy Cahal nie żartował.
Będzie fauda, znowu.

4 Likes

On to chyba tak raczej 'andelem.

Ja się w drugą stronę patrzyłem. Ale jak w Krakowie byś chciał kupić wtedy części do ASG to zapewne by Ci się skojarzyły z wycinankami z blachy, które skrzętnie kryto w złomie.

Ponieważ tego nie widziałem, to na pewno było do ASG.

3 Likes

Trwają ataki dronów na pola naftowe w kurdystanie, w tym o zgrozo na pole na którym ssie amerykańska firma.

https://thedefensepost.com/2025/07/16/drone-attacks-iraq-oil-fields-2

3 Likes

“unclaimed drone attacks” - znaczy prywaciorze wzięli się za łby dronami;

W następnym odcinku: “szwalnia w Pcimiu zdronowana, pożar magazynu, podejrzenia padają na szwalnię w Tuszynie; zbrojna odpowiedź spodziewana w ciągu kilku godzin, alarm RCB na terenie Tuszyna”;

3 Likes

“There has been no claim of responsibility for any of the past week’s attacks, and Baghdad has promised an investigation to identify the culprits.”.

To ja też mogę obiecać śledztwo! Mam tylko trochę mniejsze możliwości działania w Kurdystanie niż Bagdad^^

#tak_będzie_w_akapie

//====

Bibiemu się dziś faktycznie posypała większość, haredim poszli na udry i chyba będą musieli to zwolnienie ze służby dostać.

3 Likes

Plan został objawiony:

We have set forth a clear policy: demilitarization of the region to south of Damascus, from the Golan Heights and to the Druze Mountain area. That’s rule number one. Rule number two is protecting the brothers of our brothers, the Druze at the Druze Mountain.

https://www.gov.il/en/pages/spoke-syria170725

3 Likes

Patent znany & sprawdzony.

Celem ochrony amerykańskich osadników USA napadły na Meksyk i zabrały mu Teksas.
Celem ochrony Polaków Polska napadła Czechosłowację i zabrała jej Zaolzie.
Celem ochrony Rosjan Rosja napadła na Krym i odebrała go Ukrainie.

To co, napadamy na Szwajcarię ?

Bo @MedicusHellveticus’a sekują nam już kolejny rok z rzędu.

6 Likes

To jasne. Stąd pisałem o Golanie jako elemencie głębi strategicznej ^^

Hezbollah ma być za rzeką Litani jeśli już koniecznie musi, wojsko syryjskie ma siedzieć w Damaszku.
No jakoś tak nerwowo ludzie reagują na wojsko na granicy i co im zrobisz.
A skoro przy okazji zawieruchy z późnym Assadem gdzieś wyparowała syryjska opl to właściwie czemu by nie korzystać?

Musi powstać jakaś forma druzyjskiej autonomii, na pewno de facto, choć raczej nie de iure. Ten kraj trzyma się w kupie na trytytce, jakby Druzowie dostali to w kolejce są Kurdowie i Alawici na pewno. Czyli Damaszek zostaje bez dostępu do morza i granicy tureckiej, z irańsko-ruskim proxy po jednej i amerykańskim po drugiej stronie.

I zapewne będzie wdrażane dyskretne, acz nieidące nadmiernie daleko wsparcie dla milicji druzyjskich ze strony tych no, prywatnych wolontariuszy druzyjskich zza południowej granicy (niemających absolutnie nic wspólnego z Duvdevanem ani innymi jednostkami Mista’Arawim).

Trzeba dokładnie przestudiować casus Armii Południowego Libanu, zastanowić co się stało że się zes…, i zrobić inaczej.

No właśnie tak się zastanawiam czy gdyby Medyk był na ten przykład Kosowarem albo Czeczenem to czy tacy prędcy byliby wszyscy do nieuprzejmości.

4 Likes

To tylko manewry - obiecali Egipcjanie^^

I Łemkowie!

W takiej sytuacji Turcy choć nie chcą, będą jednak musieli graniczyć z Egiptem.
Więc wszyscy sobie podeklarują, a zostanie po staremu.
Jankesi akurat nie mają nic innego do roboty tylko rozstrzygać awanturę Turcji z Izraelem. Każde rozwiązanie byłoby złe, a pozostałe jeszcze gorsze.

I wyjdzie tak samo. Tam geografia jest zryta.
Tam nie trzeba niczego wymyślać - wszelkie możliwe kampanie wojenne były tam już przeprowadzane każdym możliwym sposobem.

2 Likes

Czyli z deszczu pod rynnę, czy tam z niedorzecza do ziemi świętej. Wsio rawno

2 Likes

Do Niedorzecza nikt nie wjedzie czołgiem ryć gleby w poszukiwaniu rubinów.

1 Like

A powinni dalej do samego “miast” co im się “miejski most walił i walił”… i jakby skonfrontowali swoje umiejętności we władaniu bronią białą z plemionami które nie przestały ćwiczyć tej sztuki (od czasów gdy zobaczyli wyższość tejże nad rzucanie kamieniami) to może zastanowili by się dwa razy…
W U mięli biednie ale miejscowe Bohuny nie zastawialy wszystkiego i wszystkich nienarodzonych w lombardzie jak reszta.

Rozumiem że w Niedorzeczu nikt nie powie że towarzysze z Brukseli ich okupują?

No I ich bracia w wierze z poludnika 74 na zachód od “miasta” złożyli w ofierze całopalenia która okazała się najlepszym geszeftem na koniec tysiąclecia… Tak to jest jak się nie słucha starszych…

3 Likes

Do wyboru była jeszcze Uganda oraz Jiddisze Autonome Gegnt nad Amurem^^

Ale różnica jednak jest - jak zostali sami to dali radę skombinować niuki, nad Wisłą (i Wartą!) nikt nikomu nie pozwolił pozsykać własnych do dziś.

Geografia głowy. Mieli chrześcijan którzy robiil tam na południu za proxy.
Problem polegał na tym, że chrześcijan na południu Libanu nie ma, są szyici, więc legitymizacja Armii Południowego Libanu była żadna.
Legitymizację mieli szyici, mieli też media przez które tłumaczyli ludziom, że SLA to zdrajcy i kolaboranci.
Chrześcijanie nie zbudowali żadnego skrzydła politycznego, byli też kompletnie niesamodzielni w podstawowym zakresie operacyjnym (cały czas mówimy o południu).
No to na co komu takie proxy że musisz mieć boots on the ground, a jak się w końcu wycofasz to się wali w 48h?

Zapewne znajdą się i tacy. Pomijając dyskusyjność tej tezy to różnica jest taka że jej głosiciele nie trafiają na 15 lat do łagru tylko mają swoją reprezentację w Parlamencie, również tym Europejskim.

No już nie przypisujmy tym starszym braciom aż takiej mocy sprawczej, to jednak niegrzeczne wobec Niem…pardon, Nazistów tak im brak własnej inicjatywy i autonomii działania przypisywać.
Bracia z południka mieli wtedy maksymalnie kilkadziesiąt tysięcy ludzi uzbrojonych w organizowane pokątnie lee enfieldy, to była milicja-samoobrona.
Prawdziwych żołnierzy z Palmachu/Jednostek Nocnych było może kilka tysięcy.
To co oni mogli, wynająć u Greków jakąś starą łajbę i desant wysadzić?

5 Likes

W fabryce nie pytasz czy wolno czy nie wolno. Tylko to, że ktoś się w drugą stronę patrzysz przyjmujesz za imperatyw - należy.

Nawracać!

Armia wymaga legitymizacji? Skoro istnieje to od kogo?

Jak się dobrze przejrzy media to każdy jest czyimś kolaborantem, zdrajcą, faszyzującym komunistą i wprowadza wilczy rynek komunizmu^^

Ty na przykład jesteś kolaborantem nazistów (Trizuby) wspierającym Żydów. Wszystko prawda^^ I dla każdego Filistyna zupełnie logiczna konsekwencja.
Coś jak antykomunistyczny sovietofil.

Głupio w Libanie nazwać się Partią Boga i namawiać na chrześcijaństwo, bo ten mem jest zajęty.

Takie proxy zależne.
Sovietom się posypały demoludy zanim się wycofali. Ledwo zdążyli, jakby dali się wojskim zastanowić tydzień dłużej to mogliby nie wrócić. Sprzęt też. I archiwa!
Putuś samotrzeć z naganem w garści archiwum bronił przygniatając tłum swą demoniczną charyzmą^^ Procentuje do dzisiaj.

Czyli Kartagina została zniszczona, ale bezskutecznie?

3 Likes

Coś wspominaliśmy tu i tam o różnicach w mentalności i poważnym traktowaniu pewnych spraw. Widocznie IIWŚ nie nadojadła nam w wystarczającycm stopniu.

Tak, kłania się towarzysz Mao a amir Mughniyeh uśmiecha się szeroko.

Zagadka: czy Hezbollah jest partyzantką czy armią? Prawidłowa odpowiedź brzmi- jednym i drugim. A także partią, państwem, ruchem społecznym, koncernem medialnym, organizacją dobroczynną etc.

Jest legenda i na tę okoliczność- to nie są jedyne grupy etniczne jakie wspieram, jedni są ze stepów, drudzy z pustyni ale z gór też ktoś tam zszedł na stepy ^^

Tam się raczej nikogo nie namawia, jak się chce mieć więcej swoich to się ich rodzi.

No i teraz bądź tu mądry i balansuj pomiędzy słaby-trzeba niańczyć-bezużyteczny! vs mocny-samodzielny-zerwie się ze smyczy.

Najwyraźniej. Niby ktoś tam kiedyś orał i sypał solą, a tymczasem 2,5k lat później wychodzi Taleb i twierdzi że on Fenicjanin.

3 Likes

Tym co nadojadły skutki wyjechali tam gdzie fabryk nie zbombiono.

A Nguyen Giap na to :slight_smile:

Kisielem. Walczącym o lepsze z żydowskim budyniem.
Żadnego do ściany nie przybijesz.

Jest społeczeństwem.

A gdzie studiowaliście? U…?

No i wszystko jasne^^

Kacapy to rozwiązują spuszczając swoim wasalom wpierdol.
I inkorporując.

Niemcy robią tak samo. Znaczy tfu… naziści!

3 Likes

I nie założyli tam żadnego własnego państwa? Nie ma żadnego poznańsko-kaszubskiego hezbollahu w Skanii? ^^

“Been there done that. Przerabiałem to 80 lat temu. Jakby mnie ktoś pytał to to się robi tak, ale ja dla was jestem bezbożnik i komuch to nie zapytacie.”.

edit: pomyślałem nad tym chwilę, i stwierdziłem że na koniec dodałby: ale kawał dobrej roboty zrobiliście. Musieliście mnie chyba czytać co?

edit edit: a oto co rzekomo powiedział naprawdę:
“Listen, the Palestinians are always coming here and saying to me, ‘You expelled the French and the Americans. How do we expel the Jews?’ I tell them that the French went back to France and the Americans to America. But the Jews have nowhere to go. You will not expel them”

https://www.timesofisrael.com/hamass-forever-war-against-israel-has-a-glitch-and-it-isnt-iron-dome/

Kisiel nieniutonowski.
Kisielu do ściany nie przybijesz ale to jest dopiero część sztuki. Cała sztuka polega na tym żeby być kisielem co się rozłazi ale w momencie uderzenia być twardym jak kamień. A po uderzeniu rozpłynąć się znów niczym kisiel.

Tak, doskonale zorganizowanym. Przed Hezbollahem (i Amalem) na południu była bida, nyndza i kozy. Teraz oczywiście też jest, ale oprócz tego jest duma, niezależność i wstawanie z kolan! ^^

A potem jęczą że gdyby nie te dotacje co musimy płacić czurkom i czernożopym to byśmy tu żyli jak szejkowie katarscy.

5 Likes