Wakacyjna szkoła magii

W Kopanicy zestaw wypełniał sobą walizkę. Czy są jakieś plany miniaturyzacji tego urządzenia, podpięcia go do baterii czy innych akumulatorków i generalnie uczynienia lżejszym i bardziej mobilnym ?

3 Likes

Short answer - yes. Właśnie nad tym pracuje, chociaż z nieco innego powodu niż mobilność. Akumulator z przetwornica powinien być stabilniejszym źródłem prądu niż cokolwiek wpiętego w sieć AC

2 Likes

a no właśnie chciałem o tym wspomnieć :wink:

2 Likes

Mobilność pozwala zweryfikować towar w typowej transakcji przeprowadzanej na wyjeździe.

2 Likes

Przetwornice tez potrafia wprowadzac zaklocenia. Jaki akumulator tam wsadzasz? Nie lepiej po prostu LM317 ?

2 Likes

Miało być na generator asynchroniczny!

2 Likes

Tu przewidujemy do 5A.

Potestuje, dam znać jak to wygląda i jak to widze :wink:

Będzie mobilność więc

A będzie na anachroniczny ^^

3 Likes

To jakas duza bateria musi zapewne byc. Moze LM338T ? Ja bym dodal jakies Voltage Reference i dodatkowa diode sygnalizujaca, ze napiecie na baterii jest znosne (o ile juz nie dodales).

2 Likes

Elektronika uwielbia 3fazowe asynchroniczne^^

1 Like

Spoko spoko, mam plan i go realizuje.

Akurat dostałem od @3r3 czerninę, jeszcze zniszczył moje marzenia o byciu aszke-nazi, i do tego zjebał mi się amperomierz multimetrze.

A potrzebuje żeby przetwornice kalibrować takiego porządnego, żeby +/- chociaż 5 mA dawał (a to niezła rozdzielczość, jak patrze na komercyjne to każdy pokazuje co innego…). Więc zreplikowałem układ pomiarowy z wolframatora i voila :

2 Likes

I teraz jest cacy. Projekt rozbuduje, bo od razu mam zinterfejsowany z kompem więc i miernik pojemności bakterii będzie, tester tranzystorów itp.

Ale na razie potrzebowalem miernika prądu no i miernik prądu mam.

3 Likes

Kalibracja przetwornicy, wszystko pięknie, stabilniutkie pomiary, 15 bitów - cudo.

… Aż mi się przypomniała “waga magnetyczna” z opowieści z Berlina, i jaki tam musiałby być przetwornik ^^ za 200 PLN ^^

1 Like

A to się da popsuć?
Mi jeszcze nigdy w życiu się voltomierz nie popsuł. Wszystko przede mną?

A nie można szeregowym odbiorem mocy?

Bo to był neurotyp i nie rozumiał o jakiej magii rozmawia.
W dokumentacji było że zadziała^^

1 Like

Elektryka prąd nie tyka :wink:

1 Like

Właśnie zjebał mi sie w multimetrze tylko pomiar amperów.

Bezpiecznik cały bo sprawdzałem, BM811s

@majster jakis pomysl?

2 Likes

Panie i Panowie, w poniedziałek (prawdopodobnie) premiera prototypiu wolframatora, pierwszej wersji która jakoś wygląda.

5 Likes

Tam są chyba dwa osobne wejścia i dwa osobne bezpieczniki - mA do 0,5A i A do 10A.
Jeżeli to nie bezpiecznik to musisz zajrzeć do środka. Przerwany przewód od wejścia do płytki drukowanej, uszkodzenie w druku na płytce (czasami zadziała szybciej niż bezpiecznik), uszkodzenie przetwornika…

1 Like

Dobra, w sumie to 100 eur kosztuje a reszta dziala a amperomierz mam osobno wiec… nie bede psuł. Dzieki

2 Likes

Ale prezentować będzie cycata blondyna?

Teraz akurat jest jedna brunetka a blondynka nie jest cycata. Jest jeszcze ruda ale musiałbym się do Krakowa kopsnać.

5 Likes